Prisijunk

#chillžmonės

Pokalbis su Greta Skamaročiūte: „Geri barmenai kuria ne tik kokteilius, bet ir atmosferą“

Pokalbis su Greta Skamaročiūte: „Geri barmenai kuria ne tik kokteilius, bet ir atmosferą“ – kūryba stiklinėje.
Nuotrauka: Greta Skamaročiūtė

Greta Skamaročiūtė – miksologė Nomads kokteilių bare, Baltijos šalių regiono World Class kokteilių čempionate pelniusi čempionės titulą ir aktyviai prisidedanti prie barų kultūros Lietuvoje. Greta tiki, kad kokybiškas baras prasideda nuo žmonių – komandos, svečių ir atviro dialogo. Kalbamės apie tai, kas šiandien svarbiausia šioje srityje, kaip keičiasi lankytojų lūkesčiai ir kokios vertybės išlieka aktualios kiekviename bare.

Nuo ko prasidėjo tavo kelias į barmenės profesiją? Kas šiandien tau yra baras – darbas, kūryba ar vieta, kur jautiesi sava?

Prasidėjo panašiai kaip turbūt daugumai barmenų – reikėjo darbo, kurį būtų lengva derinti su studijomis. Studijoms pasibaigus darbą mečiau ir maniau, kad niekada gyvenime į barus nebegrįšiu kaip darbuotoja. Tačiau viskas pasikeitė studijuojant menus – sugalvojau, kad mano magistrinis baigiamasis darbas bus konceptualus kokteilių vakarėlis. Taigi tuomet į barą grįžau jau su visai kitu bagažu ir siekiau per pusę metų išmokti kuo daugiau, kad tie kokteiliai būtų pavykę.

Magistrą apsigyniau, gavau puikius įvertinimus, o iš baro taip ir neišėjau – pasirodo, kad visgi darbas yra netgi labai įdomus ir malonus, kai pasigilini! Taigi baras buvo mano meninio tyrimo dalis, o dabar tai – ne tik mano duona, bet ir bendruomenė, vieta kūrybai, nesibaigiančiam tobulėjimui ir netgi pasaulio pažinimui.

Nuotrauka: Greta Skamaročiūtė

Kokie įgūdžiai tau svarbiausi barmeno darbe – žinios apie gėrimus, bendravimas, kūryba ar kažkas kita?

Visi išvardinti įgūdžiai labai svarbūs, bet visgi į pirmą vietą statyčiau bendravimą – kaip pagrindinį ir svarbiausią. Reikia mokėti klausytis, ar tai būtų gėrimo užsakymas, ar koks kitas poreikis, o gal tiesiog žmogiškas momentas. Barmenas tikrai nėra psichologas, ir nereikia tikėtis, kad prie taurės gėrimo dar gausim ir terapiją, bet tas žmogiško kontakto užmezgimas, svetingumas – būtinas. Juk nebūtų malonu leisti laiką su draugais ir gerti mėgstamiausią kokteilį, kad ir kaip puikiai pagamintą, vietoje, kurioje nesijauti laukiamas?

Baltijos šalių regiono „World Class“ kokteilių čempionate laimėjai čempionės titulą. Kokia buvo tavo svarbiausia patirtis ruošiantis šiam konkursui?

Pasiruošimas reikalavo beprotiškai daug laiko, pastangų ir energijos. Labai padėjo išmokti geriau valdyti savo laiką, vertinti laisvalaikį bei šeimą ir draugus, kuriems to laiko praktiškai nebeliko.

Ką manai apie barų kultūrą Vilniuje ir visoje Lietuvoje – ar ji juda į gerą pusę? Kokių dar pokyčių norėtum?

Vienareikšmiškai – taip, dar ir kaip! Barų kultūra smarkiai išaugo ir tapo labiau sofistikuota. Visgi dar yra kur tobulėti. Labiausiai norėtųsi, kad barų bendruomenė taptų glaudesnė ir draugiškesnė, o barų svečiai – atviresni naujovėms. Lietuvoje turime labai didelį potencialą užimti rimtą vietą maisto ir gėrimų kultūros žemėlapyje (restoranai su atėjusiomis „Michelin“ žvaigždėmis jau kaip ir prisidėjo prie įrodymo), tereikia labiau suaktyvinti šią simbiozę tarp pačių barų, restoranų ir jų lankytojų.

Kaip apibūdintum gerą barą? Kas jame svarbiausia – atmosfera, meniu ar komanda?

Manau, kad komanda. Ji užduoda toną, kokia bus apsilankymo patirtis. Visa kita – neabejotinai svarbu, bet be gero barmeno nebus ir gero kokteilio. Taigi geram barui svarbiausia geri barmenai – jie kuria malonią atmosferą, yra žingeidūs ir kūrybingi, savo žiniomis dalijasi su svečiais, stebina skoniais.

Nuotrauka: Greta Skamaročiūtė

Ar pastebi, kad žmonės vis labiau domisi tuo, ką geria? Kaip pasikeitė lankytojų požiūris per pastaruosius metus?

Tikrai taip. Mūsų lankytojai – edukuoti ir išrankūs. O kai gėrimų kainos auga su kiekvienu mirktelėjimu, svarbu, kaip tas pinigas bus išleistas. Taigi domisi ir, tikėtina, domėsis tik dar labiau. Džiaugiuosi, nes geriausi baro svečiai prioritetą teikia kokybei, o ne kiekybei.

Kiek kūrybos ir kiek technikos yra kuriant naują kokteilį? Ką pirmiausia nusprendi – skonį ar idėją?

Būna įvairiai. Kartais pati idėja šauna galvoje kaip fejerverkas – žinai, koks tas kokteilis turi būti ir kaip jį pagaminsi. Sunku paaiškinti šį procesą, iš tikrųjų. Bet dažniausiai nėra tiek magijos – daug ką diktuoja sezoniniai ingredientai, nuo oro priklausantys vartojimo įpročiai. Tada jau dėlioju ir strateguoju, kokius ingredientus pasirinkti, su kuo juos derinti, kokią techniką naudoti skoniui išgauti, ir apie ką apskritai yra šis gėrimas. Nuolat atnaujinu žinias, tobulinu įgūdžius, kad techniniai dalykai neribotų kūrybiškumo.

Kokį patarimą duotum žmogui, kuris nori išmokti atpažinti gerus kokteilius, bet neturi patirties?

Greičiausias kelias – susirasti kokybišką barą ir stebėti, kas vyksta už baro: kokie ingredientai naudojami, kaip dirba barmenas, kokia aplinka. Tada kalbėtis su barmenais – dažnas mūsų, priklausomai nuo patirties, mielai pasidalins savo žiniomis. Na ir, be abejo, ragauti. Skonių paletę būtina lavinti norint suprasti, kuo skiriasi „patinka/nepatinka“ nuo „kokybiškas/nekokybiškas“.

Ar tau įdomu stebėti, kaip keičiasi barų kultūra kituose miestuose ar šalyse? Ką dažniausiai pastebi?

Be abejo. Labai įdomu stebėti, kaip keičiasi mados. Dabar, kai viskas taip globalu – vienas dalykas tampa populiarus Barselonoje, kitas – Seule, o galiausiai jie susitinka ir pas mus, Vilniuje. TikTok tendencijos – jau atskira tema, bet čia jau susilaikysiu nuo komentarų.

Nuotrauka: Greta Skamaročiūtė

Taip pat organizuoji „Baltic Bar Show“. Kokios temos ar idėjos šiandien svarbiausios barų bendruomenei, ir kaip jas atspindi jūsų renginys?

Tai tarsi apibendrinimas visko, ką jau minėjau. Barų svečiai ir darbuotojai tampa vis labiau edukuoti, ir mes norime tai paskatinti. Edukuotas vartotojas reiškia atsakingesnę alkoholio vartojimo kultūrą, išlavintą skonio pojūtį, atvirą požiūrį į naujoves. O barmenams tuo metu skatinamas kūrybiškumas, gilėja žinių bagažas, stiprėja bendruomeniškumas. Kuriame nuolatinį judėjimą tarp visų baro pusių, kad visiems būtų smagiau, maloniau, saugiau.

Be visa to – ir puikus laikas, o tai yra vienas svarbiausių stimulų lankytis baruose! Sukūrėme galimybę pažinti begalę skonių, šiemet ypatingą dėmesį skirsime Baltijos šalių regiono tapatybei. Bus proga pabendrauti su gamintojais ir atstovais, susipažinti su produktais iš arti. Abiejose renginio dienose vyks seminarai ir mokymai, kuriuose festivalio svečiai dalinsis savo patirtimi. Siekiame, kad renginys būtų vienodai įdomus tiek profesionalams, tiek mėgėjams. Festivalyje netrūks muzikos, pramogų, bus zonos poilsiui, šokiams ir, žinoma, gardžiam maistui.

Kaip atrodo tavo įprasta diena ar vakaras darbe? Ar dar būna netikėtumų?

Netikėtumai darbe – labai tikėtini. Tai tikrai nėra monotoniškas darbas. Kiekviena diena – vis kitokia.

Ačiū už pokalbį.

Naujienlaiškis

Sultingas mėsainis su traškiomis bulvytėmis – tikras skonių malonumas geriausių mėsainių vietose Vilniuje. Sultingas mėsainis su traškiomis bulvytėmis – tikras skonių malonumas geriausių mėsainių vietose Vilniuje.

Geriausi mėsainiai Vilniuje: vietos, kurios privers jus apsilaižyti pirštelius

#chillvietelės

Sveiko maisto parduotuvės Vilniuje

#chillvietelės

Džiaugsminga minia po atviru dangumi – nepamirštami renginiai ir festivaliai Lietuvoje 2025 metais. Džiaugsminga minia po atviru dangumi – nepamirštami renginiai ir festivaliai Lietuvoje 2025 metais.

Renginiai ir festivaliai Lietuvoje 2025 metais: Kur švęsti, patirti ir gyventi pilna krūtine?

#renginiai

Kiaušinių dažymas ir Velykų pasiruošimas – kūrybiškas būdas atrasti ką veikti Velykų savaitgalį 2025. Kiaušinių dažymas ir Velykų pasiruošimas – kūrybiškas būdas atrasti ką veikti Velykų savaitgalį 2025.

Ką veikti Velykų savaitgalį 2025: įdomiausi renginiai ir tradicijos visoje Lietuvoje

Renginiai Vilniuje

Naujienlaiškis

Visos teisės saugomos © 2025 #CHILLUVA

Prisijunk
Naujienlaiškis