Prisijunk

#chillžmonės

„Drag“ karalienė Regany Sparks: „Tiesiog norisi stengtis dėl tų, kuriems aš rūpiu“

Regany Sparks – ryški asmenybė, socialiniuose tinkluose atpažįstama kaip „drag“ karalienė, užsiimanti „drag“ pasirodymo menu. Kol Lietuvoje ši meno forma dar tik ieško savo pavidalo, kaunietis Tadas pripažįsta – savo vaizdo įrašais pasibeldęs į lietuvišką auditoriją sulaukė tik didelio palaikymo.

Pažiūrėjus tavo profilius socialiniuose tinkluose iškart kyla klausimas, koks žmogus slepiasi po spalvingu personažu? Ką tu veiki būdamas be ryškaus makiažo ir aukštakulnių?

Kai nesu Regany Sparks, esu laisvai samdomas turinio kūrėjas. Tiesą pasakius, neseniai pabaigiau multimedijos dizaino studijas Kopenhagoje ir šiuo metu bandau surasti vietą, kurioje galėčiau panaudoti įgytas žinias.

Save vadini lietuviška „drag“ karaliene, pseudonimu Regany Sparks.  Kaip apibūdintum šią veiklą?

Drag“ yra labai plati sąvoka, kurią jau ne kartą bandžiau analizuoti savo „YouTube“ kanale. Tačiau, jei kalbame būtent apie „drag“ karalienę, tuomet tai įvardinčiau kaip hobį persirengti, pasidažyti ir tapti moteriškos lyties personažu pramoginiais tikslais. Tai yra glaudžiai susiję su vaidyba ir personažo kūrimu, taip pat smagu kartais pabėgti nuo savo paties tikrojo paveikslo ir įkūnyti naują savęs versiją, kuri dažniausiai būna smagesnė, spalvingesnė ir, žinoma, didesnė– juk ne veltui mes avime 20 centimetrų aukščio aukštakulnius.

Kokia yra „drag“ pasirodymų atsiradimo istorija apskritai?

Sudėtingas klausimas. „Drag“, kaip reiškinys, turi daug priežasčių ir reiškimosi formų. Greičiausiai, „drag“ karalienės yra vienas iš dažniausiųjų. Šaknų galima ieškoti pačioje homoseksualių asmenų istorijoje, kuomet tai buvo tabu ir visas homoseksualių žmonių gyvenimas vyko pogrindyje. „Drag“ atsirado kaip niša tokiems žmonėms išreikšti save, įkūnyti fantazijas. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad „drag“ taip pat yra dalis „ballroom” kultūros. Ši meno forma reikšmingai keitėsi visais laikais ir toks „drag“, kurį atlieku aš, yra  kitoks tiek idėjiškai, tiek teoriškai nei tas, kuris buvo atliekamas pačioje reiškinio atsiradimo pradžioje.


Kada ir kaip sugalvojai sukurti savo „drag“ karalienės personažą?

Mano „drag“ personažas negimė iš karto. Noras pabandyti tapti „drag“ karaliene gimė peržiūrėjus kelis „RuPauls Drag Race“ sezonus (garsiausias „drag“ realybės šou–autoriaus pastaba), tačiau nei tinkamų drabužių, nei makiažo, o tuo labiau įgūdžių neturėjau. Visada gyvenime buvau kūrybingas ir nuolatos bandžiau save išreikšti per skirtingas meno formas: lankiau muzikos mokyklą, kūriau poeziją, tapiau. Taip išėjo, kad kūrybinę tuštumą, su kuria susidūriau Danijoje, užpildė „drag“. Tiesą sakant, Regany Sparks dar visai jauna, per Naujuosius metus atšvenčiau pirmąjį gimtadienį. Taip jau sutapo, kad pirmą kartą Regany Sparks vardą panaudojau Naujųjų metų išvakarėse, privačiame vakarėlyje

Gyveni Kopenhagoje, ten ruoši „drag“ karalienės pasirodymus. Kaip tie pasirodymai atrodo? Ką jų metu darote?

Drag“ pasirodymai dažniausiai sujungia kelias pasirodymo formas: dainavimą, įžymybių impersonavimą, gimnastiką, vaidybą, šokį bei lipsynch (angl. dainavimo imitacija–autoriaus pastaba). Žinoma, sąrašas gali būti tęsiamas. Mano pasirodymai dažniausiai būna komiški lipsynch performansai, kuomet turiu parengtą dainų sąrašą ir stengiuosi būti aktyvus, linksminti publiką arba daugiau vaidybiški šou: evil queen tampa princesės parodija.

Pasaulyje „drag“ karalienių pasirodymai įprasti, o kaip į tokius šou reaguoja lietuviai? Ar tokie pasirodymai Lietuvoje vyksta?

Prieš pradėdamas belstis į lietuvišką auditoriją nerimavau dėl žmonių reakcijos. Liaudiškai sakant, užsiauginau storą odą, kad būčiau pasiruošęs blogiausiam atvejui. Tačiau labai maloniai nustebau, kiek daug žmonių su manimi asmeniškai susisiekė ir siuntė gražius linkėjimus. Tiesą pasakius, negatyvių replikų kol kas sulaukiu labai mažai ir tai džiugina! Lietuvoje „drag“ scenos mes neturime, yra keletas pavienių, nišinių renginių, kuriuose galima sutikti „drag“ karalienių, tačiau dažniausiai jos atvyksta iš užsienio.

Drabužiai, makiažas, perukai… Kiek laiko užtrunki ruošdamasis pasirodymui ir kur išmokai taip pasidažyti?!

Dažniausiai pasiruošti pasirodymui užtrunku apie 2–3 valandas. Makiažo išmokau eksperimentuodamas ir analizuodamas savo veidą, žiūrėdamas mokomuosius vaizdo įrašus „Youtube“. Manau, pasidažyti gali visi! Tereikia noro ir praktikos.

Esi homoseksualus vyras. Ar nebuvo sudėtinga apie savo orientaciją paskelbti viešai?

Išskyrus tėvams ir draugams, apie savo orientaciją per daug nekalbėjau, tiesiog subrendau gyventi nieko neslėpdamas, o aplinkiniai patys tai išsiaiškino vienu ar kitu būdu. Na, žinoma, buvimas „drag“ karaliene paviešino šį faktą daug plačiau, tačiau aš to per daug nesureikšminu. Jei kažkam kažkas nepatinka, neverčiu su manimi bendrauti ar manimi domėtis.

 

Kaip manai, ar Lietuvoje pakankamai šnekama LGBT temomis?

Lietuvoje apie tai šnekama per mažai ir ne pačia tinkamiausia forma. Nors palyginus su informacijos sklaida dabar ir, tarkim, mano paauglystės pradžioje, šiuo metu situacija yra daug geresnė. Ir pats retkarčiais imuosi iniciatyvos kalbėti LGBT temomis. Man pasisekė, kad mano tėvai ir draugai mane priėmė tokį, koks esu, tačiau yra šimtai žmonių, kurie dėl aplinkinių baimės ir grasinimų yra verčiami slėptis, negali kokybiškai gyventi. Būtent dėl to ir verta kuo dažniau kelti, viešinti temas kaip ši.

Ar savo socialiniuose tinkluose parodai tikrąjį save, ar vis dėlto tai tik sukurtas personažas?

Mano socialiniai tinklai yra kombinacija tarp manęs, mano asmeninių ir LGBT problemų, „drag“ ir kvailysčių. Visas turinys priklauso nuo dienos planų bei nuotaikos. Kartais galiu atsiverti ir paviešinti savo asmeninį gyvenimą, o kartais tiesiog linksminti žiūrovus išgalvotomis dramomis ir situacijomis.

Ką rekomenduotum perskaityti, pasižiūrėti tiems, kurie nori susipažinti su „drag“ meno forma ar daugiau apie ją sužinoti?

Rekomenduočiau žiūrėti „RuPauls Drag Race“ – tai garsiausias „drag“ realybės šou. Taip pat nuostabų serialą „Pose“, kuriame apžvelgiama „ballroom“ istorija ir iškeliamos aktualios LGBT bei tarpusavio santykių problemos.

Kas tave įkvepia kurti ir nesustoti?

Mane dažnai motyvuoja aplinkiniai žmonės, fanai. „Drag“ kardinaliai praplėtė pažinčių ratą. Tiesiog norisi stengtis dėl tų,  kuriems aš rūpiu. Be abejo, labai smagu ruoštis pasirodymams, siūti ar gaminti kostiumą, planuoti scenarijų, taip pat reikštis socialinėse erdvėse. It’s fun!

Ačiū už pokalbį.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis