Kartais vienas pasimatymas gali pakeisti viską – taip nutiko Karoliui Gailiūnui, kai pirmąkart paragavo ghee. Iš smalsumo gimė susižavėjimas, o iš susižavėjimo – ‘chill’ verslas. Šiandien Karolis kuria Gheeronimo – prekės ženklą, kuriame lydytas sviestas tampa ne tik maistu, bet ir vertybe. Čia susitinka tvarumas, kokybė, skonis ir šiluma. Karolis Gailiūnas tiki, kad maistas – tai būdas kurti ryšį, o tikras, kokybiškas produktas turi ne tik maitinti, bet ir įkvėpti. Apie tai ir šis interviu – kūrybą, tikrumą ir tai, ką reiškia kurti su prasme.
Karoli, kaip prasidėjo tavo kelionė su lydytu sviestu? Ar tai buvo spontaniška idėja ar natūralus šeimos poreikis?
Kelionė prasidėjo, sakyčiau, labai romantiškai. Buvau pasimatyme pas draugę jos namuose – ji ruošė vakarienę ir pastebėjau, kad į keptuvę deda kažką geltono. Paklausiau: “Čia kas? Taukai?” Atsakė: “Nea, čia ghee sviestas, negi tu nežinai?” Ir aš tikrai nežinojau ir neteko apie tai net girdėti. Tada ir pradėjau domėtis, kas tas ghee? Jo nauda, savybėmis. Kadangi man visada patiko maistas ir jo gamyba, šis produktas mane labai įtraukė. Pamažu pradėjau gilintis į ghee gamybą ir galvoti, ką dar galima su juo sukurti. Dabar tai tapo, sakyčiau, net stipriu ir natūraliu poreikiu – tiek šeimai, tiek draugams, tiek klientams.
Gheeronimo skamba beveik kaip superherojus – kaip gimė šis pavadinimas ir kas slypi už jo?
Sakyčiau, labai arti tiesos dėl superherojaus! Šis pavadinimas gimė prisiminus seną filmą, kuriame amerikiečių kareiviai šokdami su parašiutais iš lėktuvo šaukdavo Geronimo! Man šis šūkis įstrigo, pasirodo, ilgam laikui. Pasidomėjęs giliau sužinojau, kad Geronimas – tai garsus indėnų vadas. Pats šūkis reiškia drąsą, daryti kažką nebijant. Man šios reikšmės yra labai artimos, todėl pradėjau galvoti, kad, pakeitus kelias raides, galima sukurti visai įdomų pavadinimą, kuris puikiai atspindėtų ir ghee produktus. Pakeitus keletą raidžių gimė Gheeronimo. Logotipas taip pat simboliškas – jame matote karvę su indėniškomis plunksnomis, nes ghee gaminamas iš karvės pieno, o Geronimas – indėnų vadas.

Nuotrauka: Karolis Gailiūnas
Kokį vaidmenį tavo gyvenime ir virtuvėje užima maistas, ypač turint augančią dukrą?
Kaip ir daugeliui, maistas man labai svarbus. Norime valgyti skaniai ir sveikai, nes tai tiesiogiai veikia, kaip jaučiamės ir atrodom. Mėgstu paprastą, įvairų maistą – tokį, kuriame jaučiasi natūralus skonis. Jei daržovės – tai turi būti daržovių skonis, jei žuvis – žuvies. Užtenka šiek tiek pipiriukų ir druskytės. Tą patį stengiuosi perduoti ir savo dukrytei Ūlai – duoti kuo įvairesnio, vertingo maisto augančiam organizmui.
Kuo Gheeronimo skiriasi nuo kitų ghee sviestų, esančių rinkoje? Ar tai tik sudėtis, ar ir filosofija?
Technologiškai ghee gaminamas panašiai visur – 82% riebumo sviestas lėtai verdamas apie 4 val., kol išgaruoja vanduo ir nusėda baltymai, laktozė, kazeinas. Bet labai svarbu žaliava – mes naudojame tik aukščiausios kokybės žaliavas, o ghee gamybai naudojam būtent saldžios grietinėlės sviestą. Taip išgauname ypatinga tekstūra ir aromatą. Taip pat kuriame mišinius su kitais vertingais riebalais – avokadų, alyvuogių, kanapių aliejais. Tokie produktai praktiškai neturi analogų rinkoje. Visi šie produktai pritaikyti kepimui aukštoje temperatūroje, neišskiriant kenksmingų medžiagų, o tai didžiulė vertė kiekvieno žmogaus sveikatai. Gaminant išlieka visos maistinės savybės ir yra paprasta ir aišku kaip naudoti. O naudoti galima juos visur – ir ant salotų ir į keptuvę, kaip draugai mėgsta sakyti “dėjau ant visko”. Daugelis produktų šiandien atrodo gražiai, bet skaitant sudėtį – supranti, kad tai tik fasadas. Gheeronimo sudėtis – paprasta, tikra ir skaidri. Riebalai – tai mūsų energija, tad svarbu pasirinkti sveikus ir maistingus riebalus kasdieniams patiekalams ruošti. Taip pat mums labai svarbu tvarumas – Gheeronimo produktai atsakingai supakuoti ir pakavimui nenaudojam jokio plastiko. Tikime, kad kiekvienas sprendimas turi reikšmę, todėl norime būti atsakingi ne tik prieš žmones, bet ir prieš gamtą. Tai dar viena mūsų vertybės dalis, kurią jaučia ir vertina mūsų klientai.

Nuotrauka: Karolis Gailiūnas
Dažnai sakoma, kad maistas yra meilės kalba. Ar ir tau maisto kūrimas – daugiau nei tik receptai?
Be abejo. Man maistas – tai viena stipriausių saviraiškos formų, kuri leidžia ne tik kurti, bet ir dalintis. Man labai patinka gaminti – tai tarsi meditacija, kūrybos procesas, kuriame kiekvienas ingredientas turi reikšmę. Kai gamini kažkam, tarsi pasakai: man tu rūpi, aš noriu tau gero. Tai labai stiprus emocinis ryšys. Ir iš tiesų jaučiu, kad žmonės tai atpažįsta ir atsako dėkingumu – nesvarbu, ar tai draugai, šeima, ar klientai. Gauti padėką už maistą – tai ne tik komplimentas, tai ryšys, bendrystė. Man maistas yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų, o galimybė pamaitinti kitus – viena gražiausių dovanų, kurią galiu duoti.
Ką tau reiškia lietuviškumas Gheeronimo kontekste? Ar svarbu, kad produktai gimtų čia, Lietuvoje?
Man tai labai svarbu. Džiaugiuosi galėdamas kurti Gheeronimo produktus Lietuvoje ir siūlyti juos mūsų šalies žmonėms bei svečiams. Tai ne tik vietinės gamybos vertė, bet ir galimybė puoselėti kokybę, natūralumą, pasitikėjimą. Lietuvos rinka nėra didelė, todėl ieškome kelių ir į kitas šalis. Tikime, kad žingsnis po žingsnio Gheeronimo taps atpažįstamas ir už Lietuvos ribų.

Nuotrauka: Karolis Gailiūnas
Ar pastebi, kad žmonės vis dažniau ieško ne tik sveikų, bet ir emocinį ryšį kuriančių produktų?
Tikrai taip. Pastebiu, kad žmonėms vis svarbiau tampa ne tik sudėtis ar skonis, bet ir tai, kas stovi už produkto – kokia filosofija, kokios vertybės jį lydėjo nuo idėjos. Žmonės nori jausti ryšį su tuo, ką vartoja – jiems svarbu nuoširdumas, tikrumas, istorija. Man asmeniškai tai labai artima. Kuriant Gheeronimo man rūpi ne tik tai, kad produktas būtų sveikas ir kokybiškas – man labai svarbu, kad jis keltų geras emocijas, kad žmogus, jį naudodamas, pajustų tą šilumą ir nuoširdumą, kurį įdėjau kurdamas. Noriu, kad kiekvienas klientas jaustųsi tarsi gautų ką nors artimo ir tikro. Toks ryšys man labai svarbus – ir jis augina pasitikėjimą, bendruomenę ir vertę.
Koks tavo mėgstamiausias būdas naudoti Gheeronimo kasdien – ar turi slaptą receptą, kurio niekas dar nežino?
Tiesą sakant, neturiu vieno konkretaus recepto – Gheeronimo produktai tiesiog tapo mano kasdienybės dalimi. Kepu ir naudoju ant jų viską: nuo kiaušinių ir blynų iki kepsnių ar daržovių. Ghee arba ghee su kanapėm ypač mėgstu tepti ant šviežios duonos ar trapučių. O daržovėms kepti labai tinka avokadų aliejaus su ghee – puikus skonis, o po gaminimo likusius reibalus aš naudoju kaip padažą ir užsipilu ant viršaus. Gal tas mano „slaptas receptas“ yra paprastume – rinktis sveikus ir įvairius riebalus kasdien, su meile ruošti maistą ir šiek tiek kūrybos virtuvėje.
Ačiū už pokalbį.
