Prisijunk

#chillosofija

#ManoRutina: Interviu su modeliu ir maisto tinklaraštininke Julija Steponavičiūte

Julija Steponavičiūtė yra viena sėkmingiausių Lietuvos modelių dirbusi su garsiausias mados namais ir prekiniais ženklais pasaulyje. Julija buvo tapusi „Giorgio Armani“ kuriamų kvepalų „Armani Code“, taip pat Max Factor produkcijos reklaminiu veidu, demonstravo „Chanel“, „PRADA“, „Balenciaga“, „Dolce & Gabbana“ ir kitų įžymių mados namų kolekcijas. Taip pat jos šypsena puošė Italian Vogue, Glamour, Grazia, Interview ir W žurnalus. Po gyvenimo pasaulio madų sostinėse Julija sugrįžusi į Lietuvą nusprendė save išbandyti naujoje srityje. Vaikystėje netekusi mamos ir matydama, kaip tėtis ir močiutė sukasi virtuvėje Julija išsiugdė meilę maisto gaminimui, o po nuolatinio bėgimo – Londone, Niujorke, Paryžiuje, Milane – maisto ruošimas tapo savotiška meditacija. Draugų paskatinta Julija pradėjo dokumentuoti savo kūrinius Kitchen Julie tinklaraštyje, kuris susilaukė greito populiarumo, ir dabar Julija jau laukia pirmosios savo knygos pasirodymo tuo pačiu pavadinimu – Kitchen Julie.

 

= Rytinė rutina =

 

Kurią valandą dažniausiai keliesi?

Idealiai 7:30-8h . Šiuo metu esu įsivažiavusi būtent į tokią rutiną.

Ką darai iškart atsikėlusi?

Išgeriu stiklinę vandens, kartais įspaudžiu šiek tiek citrinos sulčių. Pasidarau karštą gėrimą (arbatą arba kavą), o tuomet stengiuosi pusvalandį skirti ramiam dienos pradėjimui: skaitymui, meditacijai, muzikai.

 

= Maistas ir dietos =

 

Kaip paprastai atrodo tavo dienos menu?

Pusryčiai – skrebučiai su įvairiausiais priedais, vaisiai arba smūtis.

Pietūs – Įvairiausi troškiniai, maistingi dubenėliai, sriubos.

Vakarienė – Salotos, orkaitėje keptos daržovės su paukštiena/mėsa/žuvimi arba be. Nors kartą per dieną valgau karštą patiekalą, mano gerai savijautai tai labai svarbu.

Ar laikaisi kažkokios spec. dietos, riboji produktus ar per daug neskiri tam dėmesio?

Neberiboju savęs. Esu išbandžiusi įvairių mitybos apribojimų, tačiau tuo metu buvau nelaimingiausia kiek save pamenu. Pagaliau atradau sveiką santykį su maistu, klausau intuicijos.

Ar esi bandžiusi protarpinį badavimą ar tiesiog badavimą? 

Esu išbandžiusi abu. Protarpiniu badavimu (16:8) gana griežtai maitinausi apie trejus metus. Matyt protarpinį badavimą atradau kai man tai buvo aktualu, jis man tiko ir patiko. Kartais ir dabar taip valgau, bet tik tuomet, kai natūraliai nesu alkana. Badavimą bandžiau tik vieną kartą, dariau 48 h tarpą, bet norėčiau ateityje kartoti.

 

= Darbinė rutina =

 

Koks tikslas verčia tave keltis iš lovos kiekvieną rytą, skatina eiti dirbti/kurti ir kaip apie jį sau vis primeni? 

Vienas esminių tikslų tai gera svijauta ir džiaugsmas gyvenimu. Aš sau labiausiai patinku, kai užsiimu mėgstama veikla, kai įsijungia kūrybinis varikliukas. Labiausiai darbu mėgaujuosi tuomet, kai įsivažiuoju. Man rodos dabar esu įsibėgėjusi ir šio traukos momento prarasti nenoriu, todėl neketinu artimiausiu metu sustoti. Aistra įkvepia mane gyvybės. Toks teigiamai užburtas ratas.

Kaip planuojiesi savo darbus?

Darbus planuoju įvairiai: kartais ryte, kartais iš vakaro arba savaitgalį ateinančiai savaitei. Viena, kas pastaruoju metu nesikeičia tai dienotvarkės planavimo būdas. Mokausi atsisakyti “To-do” sąrašų ir vietoje jų suskirstyti dienos laiką į blokus. Kaip tai atrodo? Susirašai darbus ir malonumus, kuriuos norėtum nuveikti atitinkamą savaitę arba konkrečiai dieną, o tuomet jiems skiri tam tikrą laiko tarpą. Tikslas nurodytame laiko bloke koncentruotis tik į vieną konkrečią užduotį ir neleisti dėmesiui nukrypti kitur. Pavyzdžiui: 9:00-10:00 h skiri atrašyti visiems el. laiškams, vadinasi tuo metu nežvilgčioji į soc. tinklus, neatrašinėji draugams ir neini darytis užkandžių.

Kai nesinori ar atrodo nėra jėgų, bet vis tiek reikia dirbti, kokios rutinos tau daugiausia padeda nugalėti apatiją ir padeda užsimotyvuoti darbui? 

Meditacija man yra geriausias vaistas tokiose situacijose. Nusiramini, pabūni atitrūkęs nuo aplinkinio šurmulio ir staiga “problemos” nebeatrodo tokios rimtos.

Ką darai, jog pagerintum savo koncentraciją darbo metu?

Tas pats principas – koncentruotis tik į vieną užduotį. Ramiai apsvarstyti galimas išeitis ir imtis optimalios. Jei reikia priimti svarbų sprendimą, duodu sau pakankamai laiko apgalvoti. Dažniausiai vadovaujuosi posakiu “sleep on it” ir šmiegojus į situaciją pažiūri naujomis akimis.

Ar naudoji kokias nors aplikacijas, kurios padeda tavo produktyvumui?

Pavasarį buvau užsikabinusi ant PEAK programėlės. Tai žaidimai, skriti lavinti smegenų veiklą. Jie ugdo koncentraciją, proto aštrumą, stiprina atmintį. Žaisdavau kas rytą. Šiuo metu to nedarau, bet programėlės tikrai neketinu ištrinti. Labai patiko, todėl neabejoju, kad neužilgo užplauks nauja banga PEAK’inti. Planavimui naudoju Google Calendar kalendorių, nors dienos laiko blokus dažniausiai užsirašinėju ranka į planuoklį.

Kaip manai, kokie tavo įpročiai ar susikurtos rutinos daugiausia padėjo besiekiant gyvenimo tikslų?

Manau, jog labiausiai padėjo mano atsakomybė, atkaklumas, kantrybė bei noras analizuoti save. Šios savybės savo ruožtu paskatino gilinti savo žinias, domėtis meditacija, ugdė žingeidumą ir išlaikė nuoseklumą modelio bei maisto tinklaraštininkės veiklose.

 

= Nuolatinis mokymasis / Savišvieta / Įkvėpimas =

 

Kiek laiko per savaitę skiri skaitymui, audio knygų klausymui ar mokymuisi kažkokių naujų dalykų?

Apie 7 valandas.

3-5 mėgstamiausi Podcast’ai, Youtube kanalai ar naujienų portalai?

  1. Laisvės TV
  2. The Goop Fellas; Aubrey Marcus bei Radiolab podcast’ai
  3. Joshua Weissman Youtube kanalas
  4. Beatos Tiškevič asmeninė svetainė su naujienlaiškiu, Nebegėda svetainė ir podcastas

Ką norėtum patobulinti savyje ir ką naujo norėtum išmokti? 

Norėčiau mažiau galvoti ką pamanys kiti. Noriu išmokti stovėti ant galvos (esu pusiaukelėje), kada nors ir ant rankų, padaryti virvutę. Išmokti kepti krosanus nuo nulio.

 

= Sportas, Sveikata ir Streso valdymas =

 

Kokį sportą praktikuoji, kiek dienų ir apytiksliai kiek valandų sportuoji per savaitę?

Joga ir pilates su reformeriais (reformeriai – specialūs pilates skirti įrenginiai, kurie pasunkina pratimus ir leidžia atlikti begalę skirtingų variacijų). Deja pilates ant reformerių dėl apribojimų šiuo metu užsidarę, todėl užsiimu joga namuose, kartais įtraukiu ir pratimų bendram kūno sportiniam pasirengimui lavinti. Joginuosi maždaug tris kartus savaitėje, treniruotė trunka valandą arba ilgiau.

Ar naudoji kokius nors papildus kurie tau padeda jaustis sveikiau / produktyviau / energingiau?

Taip. Šiuo metu stiprinu organizmą ir geriu vitaminą D, C, Ashwagandha.

Ar naudoji kokias nors programėles sekti savo sveikatai?

Ne.

Visi turime sunkių periodų, kaip kovoji su negatyviomis mintimis?  

Leidžiu sau išbūti jose. Svarbu ne užglaistyti ir pamiršti, o kaip tik nebijoti pažiūrėti iš kur tai kyla ir pamąstyti kaip galiu sau padėti.

Ar praktikuoji jogą ar meditaciją ar nelabai? Jei taip kiek kartų ir kuriuo dienos metu? 

Taip. Joga į mano gyvenimą atėjo maždaug prieš trejus metus. Meditacija panašiai, tačiau tuo užsiimdavau retai. Dabar medituoju įvairiu dienos metu ir stengiuosi tai daryti reguliariai, bent tris kartus į savaitę. Joga man mielesnė antroje dienos pusėje.

Naujienų srautas ir socialinė media mus ganėtinai išbalansuoja, ar stengiesi kontroliuoti kiek laiko praleidi prie TV ar socialinėje medijoje? 

Taip. Iš tiesų nepamenu kada skyriau daugiau nei pusvalandį peržiūrėti asmeninį Instagram srautą. Visas mano dėmesys socialinėje erdvėje šiuo metu skiriamas darbui Kitchen Julie. Socialiniai tinklai yra tapę darbiniu įrankiu, o ne pramoga. Visai geras jausmas nežinoti kokios mėmės dabar populiariausios ir kas nauja spalva nusidažė plaukus.

Ar turi kokių nors nelabai sau patinkančių rutinų/įpročių ir kaip su jomis kovoji? 

Turiu erzinantį įprotį tvarkytis, kuris kartais tampa perdėtu. Stengiuosi priminti sau, jog galiu būti visokia ir nieko nenutiks, jei šįvakar virtuvė liks nukrauta neplautais indais.

Ar vedi kokį nors dėkingumo žurnalą ar užsirašineji savo mintis? 

Turiu knygutę, į kurią kartais išsilieju. Ten nugula eilės, mintys, kartais sapnai.

 

= Laisvalaikis / Santykiai / Vertės kūrimas =

 

Kas tave labiausiai atpalaiduoja / perkrauna ir kiek stengiesi skirti tam laiko? 

Sportas, meditacija, gamta (pasivaikščiojimai, dviratis), laikas sodyboje, maisto gaminimas savo malonumui. Stengiuosi nepamiršti savęs ir į kalendorių įtraukti mėgstamos veiklos. Kartais pavyksta kasdien, kartais rečiau, bet savęs neapleidžiu.

Kiek laiko praleidi su draugais ir šeima?

Deja, šiuo metu daug mažiau nei norėčiau. Geriausiai jaučiuosi kai kas savaitę susimatau su nors vienu iš artimiausių šeimos narių, bet paskutinįkart tai buvo vasarą. Nepiktnaudžiaujam:) Su keliais draugais turim tradiciją šaltuoju metų laiku kas mėnesį nuvykti į sodybą. Šįvakar kaiptik važiuosime.

Ar turi kažkokių “užklasinių” veiklų, kurios tau nebūtinai neštų finansinės naudos, bet tave atpalaiduotų ir kurtų vertę aplinkiniams? 

Myliu augintinius, bet savam kolkas nesiryžtu, todėl kelis kartus buvau laikina katinų iš prieglaudos globėja. Tapdamas globėju užtikrini vietą prieglaudoje tiems, kam jos labiausiai reikia – sužeistiems gyvūnams arba motinai su nauja vada. Gera matyti kaip su manimi pagyvenę pūkuočiai atranda savo namus.

= Miegas ir vakarinė rutina = 

 

Kiek valandų paprastai miegi ir kurią valandą dažniausiai eini miegoti? 

Miegu maždaug 8 valandas, miegoti einu apie 23h. Stengiuosi nemiegoti mažiau nei 7-ių nuo tada, kai paklausiau vieno neuro mokslų eksperto, profesoriaus Matthew Walker pokalbio su Joe Rogan. To pokalbio metu jis aiškino, jog trumpesnis nei septynių valandų miegas daro neigiamą poveikį mūsų smegenims, kuris ilgainiui pasireiškia tokiomis ligomis kaip Alzhaimeris.

Ar darai kažką, jog geriau miegotum, jei taip tai ką? 

Skaitau ir padedu telefoną į šalį.

Kokios rutinos daro tavo gyvenimą laiminga arba kas tave daro laiminga?

Laiminga jaučiuosi, kai turiu galimybę mėgautis savo rutina, bet ir skiriu pakankamai laiko spontaniškiems sprendimams. Taip pat kai įsiklausau savęs, skiriu savo laiką tiems žmonėms, su kuriais nuoširdžiai noriu bendrauti.

Kaip karantininis laikotarpis įtakojo tavo gyvenimą? 

Karantinas mane išmokė disciplinos ir tęstinumo. Dėl modelio darbo buvau įpratusi prie padriko gyvenimo ritmo, nežinodavau kada patvirtins modelio darbą ir kurnors turėsiu išskristi. Kiekviena kelionė įkvėpdavo, bet ir išblaškydavo. Tokį ilgą laiko tarpą rutinoje paskutinįkart, ko gero, turėjau mokykloje.

xxx

#ManoRutina interviu ciklas skirtas susipažinti su žmonių rutinomis, kurios yra svarbios formuojant visapusiškai pilnavertį gyvenimą. Šiuose interviu noriu pabrėžti, jog kokybiškas gyvenimas priklauso nuo to KĄ DAROME  KIEKVIENĄ DIENĄ – kaip puoselėjame savo psichologiją, santykius, sveikatą, darbus ir ryšį tarp visų šių aspektų. Taip pat noriu pastebėti jog žmonės, kurie pasiekia gerų rezultatų savo srityse, kartais turi skirtingas rutinas, bet iš tiesų dažniausiai daro panašius dalykus, kaip ir visi kiti mirtingieji – tik galbūt labiau koncentruotai, apgalvotai ir pastoviau. Šis ciklas tai jokiu būdu nėra idealių gyvenimų pristatymas, nes niekėno gyvenimas nėra idealus ar tiksliau, tik kiekvienam savo gyvenimas gali būti idealus, tai tiesiog yra apžvalga, kokius dalykus žmonės daro ar yra linkę išbandyti, jog galėtų eiti per gyvenimą bent 60 % laiko su šypsena veide.

Jei jums artimos gyvenimo kokybės, psichologijos ir ilgaamžiškumo temos, kviečių prisijungti prie #Chillosofija grupės Facebook’e.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis