Prisijunk

#kūryba

Almantas Petkūnas sukūrė dokumentinį filmą apie Lietuvos gatvės krepšinio subkultūrą

Tebesitęsiantis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ kaip ir kasmet siūlo susipažinti su jaunųjų kūrėjų pasiekimais, apžvelgiamais tarptautinėje konkursinėje trumpametražių filmų programoje „Naujasis Baltijos kinas“. Džiugu, kad tarp 18 šiemet pristatomų darbų net 4 yra sukurti lietuvių režisierių, tarp jų debiutinis Almanto Petkūno filmas Autsaideriai. Jaunatviška dvasia alsuojantis darbas supažindina su gatvės krepšinio entuziastais.

Apie tai, ką lietuviams reiškia krepšinis, rašyti beprasmiška. Tačiau kiek iš mūsų yra susipažinę su jo gatvės atmaina, strytbolu – ištisa subkultūra, ne tik pasižyminčia efektingais triukais ir nutrūktgalvišku stiliumi, bet kartu keičiančia šios bendruomenės narių gyvenimus? Pažvelgti į strytbolo aikštelę ir į tai, kas vyksta už jos ribų, siūlo buvęs gatvės krepšinio entuziastas, debiutuojantis dokumentinių filmų kūrėjas Almantas Petkūnas.

Jo režisuoto filmo centre – vaikų krepšinio treneris Vytautas, pseudonimu Wyte, paaukojęs šiai sporto šakai visą savo gyvenimą. Kartu jo aistra įkvėpė titulinius „autsaiderius“: Kęstutį, Arni ir kitus paauglius, kuriems su kamuoliu ir draugais praleistas laisvalaikis tapo prasmingu pabėgimu nuo supančio pasaulio negandų.

Filmo istorija yra man labai artima, o žmonės, kurie jame dalinasi savo istorijomis, yra draugai, sutikti gatvės krepšinio dėka. Skirtingai negu įprastas krepšinis, „streetball“ mane sužavėjo galimybe išreikšti save kūrybiškai. Priklausydamas tai bendruomenei jaučiausi kažko dalimi“, – sako filmo režisierius, akcentuodamas įtaką, kurią padarė gatvės krepšinis pagrindinių herojų gyvenimams.

Wyte ir jo draugų istorija puikiai parodo, kad įkvepiantis kitus lyderis ne tik keičia savo, bet ir jį supančių žmonių pasaulį, padedant jiems išreikšti save ir pabėgti nuo ne visada patrauklios realybės. A. Petkūno filme vaizduojama krepšinio kamuolio suvienytų „autsaiderių“ bendruomenė inspiruoja ir primena apie amžinus dalykus: draugystę, svajonių siekimą, savo vietos po saule atradimą.

Debiutinis jaunojo lietuvių režisieriaus darbas jau buvo pristatytas keliuose užsienio filmų festivaliuose (DocMX Meksikoje, Ji.hlava IDFF Čekijoje, Litauisches Kino Goes Berlin Vokietijoje ir Rojal Film Festival Latvijoje), kur surinko palankius žiūri ir žiūrovų vertinimus. „Autsaideriai“ taip pat yra nominuoti Silver Eye Award 2020 apdovanojimui už geriausią trumpametražį dokumentinį filmą.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis