Prisijunk

#tech

Mobilioji programėlė ,,Neužkibk, o užsidirbk“ padės kovoje su prekyba žmonėmis

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kartu su Nacionaline švietimo agentūra (NŠA) parengė mobiliąją programėlę mokykloms pavadinimu ,,Neužkibk, o užsidirbk“ („NOU“), skirtą prekybos žmonėmis prevencijai. Programėlė nemokamai jau prieinama ,,Google Play“ ir ,,Apple Store“.

Viena iš turinio idėjos autorių, Vilniaus universiteto doc. dr. Neringa Grigutytė sako, kad programėlė gali būti naudojama ne tik mokyklose. „Tai prekybos žmonėmis prevencijai skirta informacinio pobūdžio priemonė, sukurta mokytojams ir mokiniams, bet taip pat gali būti naudojama ir švietimo pagalbos specialistų, dirbančių prekybos žmonėmis prevencijos srityje“, – sako N. Grigutytė.

Mobilioji programėlė mokyklose gali būti naudojama edukacijai arba kaip viena iš pagalbinių priemonių prevencinėse prekybos žmonėmis programose, pavyzdžiui, skiriant mokiniams užduočių, susijusių su „NOU“.

Mobilioji aplikacija yra sudaryta iš 3 dalių: simuliacinio žaidimo, svarbių pagalbos kontaktų ir prevencinės informacijos paauglių ir jaunuolių švietimui.

Simuliacinis žaidimas mokiniams nuo 14 metų – žaisdami darbo paiešką simuliuojantį žaidimą paaugliai bei jaunuoliai gali įvertinti savo galimybes saugiai užsidirbti. Programėlė pateikia kiekvieno pasirinkimo riziką „užkibti ant kabliuko“, suteikia patarimus. Žaidimas ,,Neužkibk, o užsidirbk“ sukurtas remiantis realiomis situacijomis, kaip dažniausiai patenkama į prekybos žmonėmis pinkles ir yra skirtas įgalinti vartotojus atpažinti galimus pavojus ir slypinčias rizikas.
Pateikiami pagalbos šaltiniai: Lietuvoje ir užsienyje veikiančių institucijų, įstaigų ir organizacijų kontaktai, kuriais remiantis nukentėjusieji nuo prekybos žmonėmis gali rasti pagalbą ir sužinoti, kur kreiptis, patekus į prekybos žmonėmis pinkles.

Pateikiama prevencinė informacija paauglių ir jaunuolių švietimui apie prekybos žmonėmis reiškinį, apimanti tokias temas kaip prekybos žmonėmis samprata, rizikos faktoriai, pavojai ir būdai jų išvengti, reagavimas ir pagalba bei kiti metodinės informacijos šaltiniai.

,,NOU“ nemokamai yra prieinama internetinėse parduotuvės „Google Play“  ir „Apple Store“.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis