Prisijunk

#renginiai

Jolita Vaitkutė ir Andrius Mamontovas pristatė instaliaciją „Skambina“

Nacionalinėje dailės galerijoje galima išvysti 53 kv. metrų plotą užimančią 18 metrų ilgio meninę instaliacija „Skambina“. Jos autorių Jolitos Vaitkutės ir Andriaus Mamontovo rankose stresą simbolizuojantys daiktai atgimė naujai ir tapo harmoningo japoniško sodo dalimi. Instaliacija – dalis draudimo bendrovės BTA projekto „Be streso“.

„Daiktai, kurie mums kelia stresą, iš tiesų neturi jokio streso prado – tai mes jiems suteikiame tokią prasmę. Mūsų instaliacijoje taip pat bus galima išvysti objektus, kurie kai kam asocijuojasi su nerimu. Tačiau įprastai su neigiamomis emocijomis siejami daiktai šį kartą veiks raminančiai – tokiu būdu kviesime permąstyti, ką mums reiškia stresas“, – sako Jolita Vaitkutė.

Įkyrūs skambučiai virs harmoninga muzika

J. Vaitkutė ir A. Mamontovas instaliacijoje „Skambina“ senus telefonus pavertė muzikos instrumentais ir juos įkurdino japoniškame sode. Daugelį įprastai erzinantys telefonų skambučiai čia skleis harmoningą ir raminantį skambesį. Kūrinio autoriai sako, kad instaliacija buvo sugalvota beieškant santykio tarp ramybės ir streso – kaip tas pats daiktas gali kelti du kontrastingus jausmus.

„Telefonus savo instaliacijai pasirinkome todėl, kad tai yra streso simbolis. Juk anksčiau telefonas apskritai buvo vienintelė intervencija į mūsų gyvenimą – neretai jo suskambėjimas būdavo netikėtas ir dėlto keliantis nerimą. Prisimenu tokį telefoną savo tėvų namuose, kai man buvo penkeri ar mažiau. Jis stovėjo vidury namų, o skambėdavo taip garsiai, kad vasarą girdėdavosi net lauke. Kadangi būdavau mažiausias ir greičiausias namų žmogus, man reikėdavo prie jo bėgti ir greitai pakelti ragelį – telefono skambutis keldavo stresą, nes netikėtai ištraukdavo iš vaikiškos idilės“, – prisiminimais dalijasi menininkė.

Atlikėjas A. Mamontovas pasirūpino, kad instaliacijoje telefonai skambėtų maloniai – jis sukūrė melodijas, kurios sklis iš telefonų. Juos menininkams padovanojo jų sekėjai bei gerbėjai.

Šalia instaliacijos taip pat bus pristatyta ir daiktų, keliančių stresą, ekspozicija – jai panaudota per 20 objektų. Nemalonius jausmus primenančius daiktus paaukojo ir šalies įžymybės. Grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius ekspozicijai atidavė Eurovizijos taurę, aktorė Ineta Stasiulytė – vazoną, mat stresą jai kelia gėlių laistymas, o atlikėja Monika Linkytė – matematikos vadovėlį.

Kova su stresu iššūkių kupinu laikotarpiu

Šių metų gegužę draudimo bendrovės BTA inicijuota „Spinter tyrimai“ apklausa atskleidė, kad visiškai stresui atsparių žmonių yra mažai. Vos 7 proc. visų respondentų tikino, kad nėra tokių rūpesčių, kurie jiems keltų stresą.

J. Vaitkutės teigimu, net ir šiuo sudėtingu bei chaoso kupinu metu derėtų nenuleisti rankų ir ieškoti ramybės savyje.

„Šie metai visiems buvo kitokie, todėl nėra kitos išeities kaip tik rasti naują požiūrio kampą. Mane 2020-ieji išmokė stresą ir nerimą lokalizuoti bei suprasti, kad jis yra tik manyje, o kai aplinkui chaosas, galiu suvaldyti tik tai, kas dedasi mano viduje. Vos pajutusi neigiamus jausmus sau primenu šią mintį ir viskas dažniausiai praeina“, – teigia menininkė, viena instaliacijos kūrėjų.

© Tautvydas Stukas photography

Visą vasarą vykusios BTA kampanijos „Be streso“ metu bendrovės darbuotojai skatino vieni kitus užsiimti įvairia fizine veikla, padedančia kovoti su stresu, rungėsi, kas daugiau nužingsniuos. Jie taip pat dalijosi dainomis, padedančiomis atsipalaiduoti – iš jų buvo sudarytas antistresinis „Spotify“ grojaraštis. Tradicinės kampanijos metu taip pat buvo surengtas ir nuotraukų-piešinių konkursas „Lietuva be streso“, kuriame reikėjo įamžinti vietovę, pažymėtą praėjusiais metais sukurtame antistresiniame Lietuvos žemėlapyje – geriausi darbai nugulė į albumą.

J. Vaitkutės ir A. Mamontovo BTA kampanijai „Be streso“ sukurta instaliacija Nacionalinėje dailės galerijoje bus eksponuojama nuo spalio 21 d. iki lapkričio 15 d., lankymas – nemokamas.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis