Prisijunk

#chillosofija

#ManoRutina: Interviu su “Labanoris Crafts” kūrėja Greta Šaumane

Greta Šaumanė yra buvusi “Stumbras” ir  TELE2 prekės ženklų vadovė iškeitusi streso kupiną gyvenimą mieste į lietuviško kaimo ramybę. Dabar ji su vyru operuoja tvarumo pagrindais grįstą kaimo turizmo sodybą bei kuria širdžiai mielas smulkmenas namams ir jų svečiams savo Labanoris Crafts dirbtuvėse. Paįvairinti laisvalaikiui Greta taip pat aktyviai dalyvauja lankų šaudymo sporte, organizuoja būrelius vaikams ir siūlo išmėginti šią pramogą savo svečiams.

= Rytinė rutina =

 

Kurią valandą dažniausiai keliesi?

Dažniausiai keliuosi 6 valandą, bet jei ryte jaučiu, kad viską padaryčiau dėl papildomos valandos miego, tai leidžiu sau pamiegoti ilgiau.

Ką darai iškart atsikėlusi?

Išvedu šunis į lauką, padarau mankštą ir atsigeriu kavos. Tada kimbu į darbus.

 

= Maistas ir dietos =

 

Kaip paprastai atrodo tavo dienos menu?

Pusryčiams: kažkas labai standartiško, įskaitant kiaušinius, dešreles (!) ir pan. Galėčiau kasdien valgyti tradicinius angliškus pusryčius – pusryčiauju apie 10 val., būnu alkana, o ir pusryčių suteikiamų jėgų man reikia visai dienai iki pat vakaro.

Pietums: dažniausiai mėsa su daržovėmis, įvairūs patiekalų receptai ir variacijos. Pietus valgau apie 17 val.

Vakarienė: idealiu atveju nieko, bet dažnai suvalgau kokį gabalėlį sūrio ar pan.

Ar laikaisi kažkokios spec. dietos, riboji produktus ar per daug neskiri tam dėmesio?

Specialios dietos nesilaikau ir valgau labai paprastą maistą. Tiesa, kasdienoje vengiu cukraus, miltų, bulvių ir kt. Bet jei kurį kartą užsimanau picos, tai leisiu sau suvalgyti tikrą picą su tikru miltiniu pagrindu (esu išbandžiusi ir įvairių ‘keto’ picų variantų, bet, manau, kad jei nepiktnaudžiausiu, geriau leisti sau tai, ko išties noriu, negu save apgaudinėti). 

Valgau nemažai daržovių, nes tai yra vienintelis garnyras.

Stengiuosi valgyti vietinį maistą ir tuos produktus, kurie natūraliai pas mus auga. Kadangi esu ūkininkė, dalį maisto jau dabar užsiauginu pati. Ateityje planuoju, kad ši dalis didės.

Ar esi bandžiusi protarpinį badavimą ar tiesiog badavimą? 

Tą, kas vadinama protarpiniu badavimu, darau jau labai seniai, bet niekada to nesureikšminau. Neturiu įpročio valgyti tik atsikėlusi – organizmas visiškai nenori maisto. Tad valgau po kokių 4 valandų, o iki tol spėju ir gerokai praalkti, ir, kaip mėgstu sakyti, “užsidirbti pusryčius” 🙂

 

= Darbinė rutina =

 

Koks tikslas verčia tave keltis iš lovos kiekvieną rytą, skatina eiti dirbti/kurti ir kaip apie jį sau vis primeni? 

Save laikau labai stiprios vidinės motyvacijos žmogumi, nes net ir papuolus į giliausią duobę, viduje iš karto sukirba mintys ir viltys dėl rytojaus.

Kaip planuojiesi savo darbus?

Paskutiniu metu planuoju ne dieną, o savaitę. Susiduriu su sunkumais dėl planuojamų darbų kiekio, ypač trumpesniam laikotarpiui, jų prisiplanuodama per daug. Tai veikia labai neigiamai. Tad paskutiniu metu planuoju savaitę ir paprastai šios problemos išvengiu (nes planuodama dieną, į tą dieną vis tiek surašau ko ne savaitės darbus 🙂 ). 

Planą rašau pirmadienio rytą, bet stengiuosi dar sekmadienį galvoje šiek tiek susidėlioti kitos savaitės gaires.

Mažus dienos darbus, tokius labiau primintukus, rašome ant specialios lentelės, pakabintos ant sienos, kad tikrai nepamirštume.

Kai visiškai nesinori dirbti ar kai pradedi atidėlioti darbus, kokios rutinos tau padeda nugalėti apatiją ir padeda užsimotyvuoti darbui? 

Man retai būna, kad privalėčiau dirbti čia ir dabar. Dažniausiai aš turiu galimybę atidėti konkretų darbą pusvalandžiui, valandai, o gal ir kitai dienai. Tokiu atveju taip ir padarau, o tuo laiku užsiimu kažkuo kitu. Na, o jei jau tokios galimybės nėra, pagalvoju, kaip gerai jausiuosi, kai atliksiu kažkokį konkretų darbą ir galėsiu jį išbraukti iš darbų sąrašo (įvykdymo/pasiekimo, angl. accomplishment, jausmas mane labai stipriai motyvuoja). 

Ką darai, jog pagerintum savo koncentraciją darbo metu?

Duodu sau laiko ir nespaudžiu savęs. Jei vyksta kažkas ypatingo, labai greitai tampu per daug susijaudinus (over excited), kas nėra blogai – tai tokia labai įdomi, pikinė būklė. Bet galutinių sprendimų tokios būklės stengiuosi nepriiminėti. 

Sprendžiant kasdienius darbus sau padedu suskaidydama juos į mažesnius žingsnelius – taip bet kuri užduotis ar sprendimas tampa lengvai įveikiamas.

 

Ar naudoji kokias nors aplikacijas, kurios padeda tavo produktyvumui?

Ne.

 

= Nuolatinis mokymasis / Savišvieta / Įkvėpimas =

 

Kiek laiko per savaitę skiri skaitymui, audio knygų klausymui ar mokymuisi kažkokių naujų dalykų?

Dažnai skaitau vakarais, lovoje, prieš miegą, o mokausi tada, kai suprantu, kad kažko nežinau ar nemoku – tai nutinka, turbūt, kasdien 🙂 Tada ieškau internete, arba pasiimu iš bibliotekos knygą. 

 

3-5 mėgstamiausi Podcast’ai, Youtube kanalai ar naujienų portalai?

Neturiu.

Ką norėtum patobulinti savyje ir ką naujo norėtum išmokti? 

Kartais prikimba kokia įkyri mintis ir neatstoja. Norėčiau išmokti greičiau ir efektyviau su tokiomis mintimis susitvarkyti.

 

= Sportas, Sveikata ir Streso valdymas =

 

Kokį sportą praktikuoji, kiek dienų ir apytiksliai kiek valandų sportuoji per savaitę?

Mano sportas – šaudymas iš lanko. Triskart per savaitę treniruojuosi po 1.5 val, savaitgaliais dalyvauju varžybose. 

Rytais darau mankštą po 20-30 min.

Mano gyvenimo būdas leidžia man daug judėti kiekvieną dieną, tad neturiu poreikio lankyti sporto klubą. Jei turiu noro, apibėgu kokį ratuką miške su šunimis, bet paprastai tiesiog pasivaikštau kokius 5-6 km.

Ar naudoji kokius nors papildus kurie tau padeda jaustis sveikiau / produktyviau / energingiau?

Ne.

Ar naudoji kokias nors programėles sekti savo sveikatai?

Ne.

Visi turime sunkių periodų, kaip kovoji su negatyviomis mintimis?  

Jei neturiu ūpo, man visada norisi miego. Per tiek metų supratau, kad su tuo visiškai nereikia kovoti, nes miegas puikiai gydo. Jei reikia, leidžiu sau pamiegoti bet kuriuo paros metu. Būna, užtenka ir 20 min., perkrauti ne tik kūną, bet ir nuotaiką.

Ar praktikuoji jogą ar meditaciją ar nelabai? Jei taip kiek kartų ir kuriuo dienos metu? 

Ne.

Naujienų srautas ir socialinė media mus ganėtinai išbalansuoja, ar stengiesi kontroliuoti kiek laiko praleidi prie TV ar socialinėje medijoje? 

Žiūriu žinias ir “Labas rytas” 🙂 To užtenka, kad susipažinčiau su aktualijomis. Visa kita stengiuosi riboti.

Ar turi kokių nors nelabai sau patinkančių rutinų/įpročių ir kaip su jomis kovoji? 

Būna, kad dar neišlipusi iš lovos pasižiūriu telefono pranešimus dėl užsakymų ir pan. Manau, tai galėtų palaukti bent jau iki rytinės kavos.

Ar vedi kokį nors dėkingumo žurnalą ar užsirašineji savo mintis? 

Ne.

 

= Laisvalaikis / Santykiai / Vertės kūrimas =

 

Kas tave labiausiai atpalaiduoja / perkrauna ir kiek stengiesi skirti tam laiko? 

Labai daug džiaugsmo teikia pasivaikščiojimas miške, tad stengiuosi kasdien bent valandėlę prasieiti su šunimis (ir vyru 🙂 ). Vaikštant ne tik pajudu, pakvėpuoju grynu oru, bet, jei pasiseka, pasilepinu ir saule, atpalaiduoju mintis. Kone kasdien susitinkame stirnas, kartais lapę.

 

Kiek laiko praleidi su draugais ir šeima?

Su vyru realiai praleidžiu visas 24 valandas – kartu dirbame, sportuojame ir leidžiame laisvalaikį. Su draugais susitinkame retokai. Norėtųsi dažniau. 

Ar turi kažkokių “užklasinių” veiklų, kurios tau nebūtinai neštų finansinės naudos, bet tave atpalaiduotų ir kurtų vertę aplinkiniams? 

Labai smagi užklasinė veikla – mokyklos klasėje. Čia vedame šaudymo iš lanko pamokas pradinukams. Pas mus tai vis dar bandomasis projektas (išleista tik viena pradinukų laida), bet kitose šalyse tokie užsiėmimai duoda gana gerų rezultatų ugdant vaikus – jų gebėjimą susikaupti, išlaikyti dėmesį. Tai teigiamai atsiliepia kitoms mokslų šakoms ir kitų dalykų įsisavinimui.

= Miegas ir vakarinė rutina = 

 

Kiek valandų paprastai miegi ir kurią valandą dažniausiai eini miegoti? 

Miegu apie 8 val. | Einu miegoti apie 10 val.

Ar darai kažką, jog geriau miegotum, jei taip tai ką? 

Prieš miegą dažnai skaitau. Miške nėra gatvės apšvietimo, o nuo mėnulio nesislepiu.

Kokios rutinos daro tavo gyvenimą laiminga arba kas tave daro laiminga?

Planų ir tikslų pasiekimas daro mane laiminga. Tai gali būti ir labai maži įvairių gyvenimo sričių dalykai, bet jei tokių bus 100 per dieną, tai būsiu šimtąkart laiminga.

xxx

#ManoRutina interviu ciklas skirtas susipažinti su žmonių rutinomis, kurios yra svarbios formuojant visapusiškai pilnavertį gyvenimą. Šiuose interviu noriu pabrėžti, jog kokybiškas gyvenimas priklauso nuo to KĄ DAROME  KIEKVIENĄ DIENĄ – kaip puoselėjame savo psichologiją, santykius, sveikatą, darbus ir ryšį tarp visų šių aspektų. Taip pat noriu pastebėti jog žmonės, kurie pasiekia gerų rezultatų savo srityse, kartais turi skirtingas rutinas, bet iš tiesų dažniausiai daro panašius dalykus, kaip ir visi kiti mirtingieji – tik galbūt labiau koncentruotai, apgalvotai ir pastoviau. Šis ciklas tai jokiu būdu nėra idealių gyvenimų pristatymas, nes niekėno gyvenimas nėra idealus ar tiksliau, tik kiekvienam savo gyvenimas gali būti idealus, tai tiesiog yra apžvalga, kokius dalykus žmonės daro ar yra linkę išbandyti, jog galėtų eiti per gyvenimą bent 60 % laiko su šypsena veide.

Jei jums artimos gyvenimo kokybės, psichologijos ir ilgaamžiškumo temos, kviečių prisijungti prie #Chillosofija grupės Facebook’e.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis