Prisijunk

#renginiai

Juodai balti “Pamąstymai” Eglės Šaltės grafikos darbų parodoje Antakalnio galerijoje

All-focus

Gruodžio 6 d. 18 val. Antakalnio galerijoje (Antakalnio g. 86, Vilnius) atidaroma Eglės Šaltės grafikos darbų paroda “Pamąstymai”.

Eglė Šaltė (Petravičiūtė) – menininkė, baigusi keramikos bakalauro ir magistro studijas, tačiau niekad neapsiribojusi vien tik molio medžiaga, kaip meninės saviraiškos priemone. Aktyviai kuria naudodama skirtingas raiškos priemones, pasitelkdama keramiką, tapybą ir įvairias grafikos technikas. Pastaraisiais savo kūrybos metais sukūrė linoraižinių seriją „Pamąstymai“.

Dirbdama su žmonėmis ir mokydama dailės, menininkė įprasmina ir praturtina savo asmenybę. Kūrybos įkvėpimo semiasi iš akimirkų, praleistų tyloje, su savo mintimis, atokiau nuo žmonių ir šurmulio. Kūryboje dominuoja individo santykis su visuomene ir su savo vidiniu pasauliu.

Grafikos darbų ciklas „Pamąstymai“ yra trumpi filosofiniai momentai, kalbantys apie vidines būsenas, minčių raizginius, susipinančius didelius išgyvenimus ir mažas problemas, apie egzistencinius svarstymus ir žmogiškąsias vertybes. Kūriniuose vaizduojamuose socialinio gyvenimo momentuose tvyro įtampa, jaučiamas visuomenės spaudimas įsprausti save į sociokultūrines normas, susivaržymas, baimė laisvai reikšti mintis. Šis suvaržymas nėra nuleistas iš viršaus, bet, atrodo, kyla iš pačių subjektų socialinėje erdvėje. Visa tai kontrastuoja su vidiniais subjektų pasauliais, kuriuose atsiskleidžia laisva minties išraiška. Įtampa atslūgsta ir subjektas tampa laisvas grožėtis natūraliuoju pasauliu. Buitinė erdvė staiga atgyja, joje pasirodo nuostabūs žvėrys, atsiveria žvaigždėtas dangus, kviečiama pajausti savo būtį egzistenciniame kontekste, atrasti ir permąstyti tikrąsias gyvenimo vertybes.

Kiekvieno kūrinio subjektas ryškiai išsiskiria iš jį supančios tamsos ir susidaro įspūdis, jog kiekvienas darbas reprezentuoja vieną, konkrečią mintį ar išgyvenimą. Tai, tarsi atskirų prisiminimų žaismas ir išraiška toje ramioje būsenoje tarp miego ir budrumo.

Paroda veiks iki sausio 7 d.

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis