Prisijunk

#stilius

Velvetinė #Chilluva: Tekstilės ir interjero dizaino tendencijos 2019 m. pavasarį

Namų tekstilė šiais metais pasitinka su šūkiu “Malonu lytėti!”. Su šia tendencija įsitvirtinantys audiniai reprezentuoja globalias tendencijas, kurios atneša ramios užuovėjos kūrimą savo namų aplinkoje. Naujausiose namų interjero ir tekstilės pavasario kolekcijose gausu ryškių, tačiau kartu ir raminančių spalvų bei dirbinių, įkvėptų gamtos.

“Šiais metais kalbama ne apie atskiras namų interjero detales, tačiau apie visumą, kuriančią jaukumo pojūtį”, – pasakojo internetinės namų tekstilės ir interjero detalių parduotuvių Baltijos šalyse „Fėjos namai“ vadovė Svajūnė Vainauskienė.

Senosios tradicijos nuolat persipina su moderniu šiuolaikiškumu. Ne išimtis ir namų tekstilė. Pasak S. Vainauskienės, tradicijas galima panaudoti kuriant savo namų jaukumą.

Šiais metais, kaip priešprieša masinės gamybos produkcijai, populiarėja riboto leidimo bei rankų darbo gaminiai. “Kiekvienas amatininko gaminys turi savo istoriją, kuri ne mažiau nei pats kūrinys gali papuošti namus. Šie gaminiai kartu su savimi į namus atneša lėto gyvenimo dvasią, kurios kaip niekada anksčiau visi ieško ir laukia”, – pasakojo Svajūnė, pridurdama jog tokie vienetiniai rankų darbo dirbiniai dažnai būna iš grubios, tačiau tokios pažįstamos ir malonios medžiagos, su kūrėjo potėpiais. Šį pavasarį namuose atsiras vis daugiau pintų elementų. Ši tendencija pasieks baldus, dekoracijas bei tekstilę, kurioje naujomis spalvomis nušvis pinta medvilnė.

Namų tekstilėje vis dažniau panaudojami charakteringi ir abstraktūs geometriniai ornamentai bei raštai, persipinantys su ryškiomis, sodriomis spalvomis, spinduliuojančiomis džiugesį, palaimą. Ši stilistika tobulai pritaikoma namų tekstilėje.

Maišyti ir derinti raštai

Kaip priešprieša minimalistiniam, skandinaviškam dizainui, šiandieniniame interjere dominuoja gausūs raštai. Skirtingai nuo praėjusio laikotarpio, kuriame vyravo vienos stilistikos ornamentai, šį sezoną galima išvysti keleto skirtingų stilistikų kombinacijas.

Derinant raštus reikia pajautimo. Intensyvi tekstūra reikalauja ypatingo dėmesio, tačiau kartu su savimi atneša ir ryškų gyvybingumą. Norint, kad skirtingos stilistikos derėtų, vienas iš pagrindinių kriterijų yra išlaikyti tą pačią spalvų paletę, tonus. Turi būti vizualiai subalansuota.

Kuriant namų interjerą galima derinti vienspalvius komponentus su įvairių raštų tekstile. Tokiu būdu namų spalvose vyrauja dermė. Pavyzdžiui, vienspalvis kavos staliukas puikiai derėtų prie raštuoto kilimo. Galima derinti tekstūrinius tapetus ar geometrinės stilistikos kilimą su švelnių spalvų palete: tokių kaip rožinė, šlapio cemento ar kreminė. Namų gyvasčiai sukurti galima naudoti ir spaudos elementus. Jie namams suteikia charakterio ir spalvingumo. Spaudos elementai dera su šviesiais ar kitais vienspalviais baldais. Ryškius akcentus derinant su pastelinėmis, švelniomis spalvomis, namuose įsivyraus balansas. Spalvingumas derės su jaukia, raminančia aplinka, užuovėja nuo intensyvios kasdienybės.

Gėlių motyvai

Stilizuotos gėlės namų interjeruose pastebimos jau kurį laiką ir panašu, jog ši tendencija kryptingai išsilaikys ir šiais metais. „Nauji metai net ir ilgą laiką vyraujančioms tendencijoms atneša kažką naujo. Pokyčiai atsiranda smulkiose detalėse ar spalvinėje gamoje. Ne išimtis ir gėlių motyvai, kuriems šie metai suteikė naujas formas ir spalvas. Gėlių motyvai tekstilėje namams suteikia jaukumo ir spalvų, o derinami su įvairiomis interjero detalėmis, juos paverčia ypač stilingais.

Geometriniai raštai

Panašiai kaip gėlių motyvai ar žalvario dekoravimas, geometrinių figūrų raštai interjere nuo seno yra populiarūs. Tačiau šiais metais geometrijos laukia transformacijos – raštai tampa didesni ir ryškesni. Spalvų paletėje atsiranda sodrios bei intensyvios spalvos, kurios bus dominuojančios. Ši tendencija erdvėms suteiks dar daugiau spalvų ir žaismingumo.

Kosmosas

Šiais metais interjero dizaineriai atsigręžia į dangų, jame ieškodami įkvėpimo savo kolekcijoms. Rafinuota astronomija, galaktikos freskos, zodiako raštai, žvaigždėmis padabintos plokštės, kosmoso keramika. Visa tai dizaineriai stilizavo ir pristato kaip šių metų tendenciją. Kolekcijose abstraktūs ornamentai, simbolizuojantys pasaulio harmoniją, tobulą galaktikos žavesį, persipinana su spalvingąja gamta bei persikelia į namus.

Meno kūriniai

Ypač populiarūs tampa meno kūriniai perkeliami į namų tekstilę. Šių metų namų tekstilės tendencijose galima išvysti įvairių meno kūrinių spaudą. Šio sprendimo ištakos 50 – 60-ieji metai. Kurį laiką toks dizainas buvo primirštas, tačiau pastaruoju metu atgimsta iš naujo. Nuo vazų, padabintų įvairiais meno kūriniuose randamais veidais iki menininkų šedevrų padabintų lėkščių, pagalvių bei kilimų. Visa tai atgimsta naujomis spalvomis.

Šių metų spalvos

Garstyčių atspalviai jau seniai puošia namus. Šios spalvos detalės namus dažniausiai pasiekia šiltuoju metų sezonu. Ne išimtis ir šis pavasaris. Šiais metais garstyčių atspalvis ir jo elementai ateina ne tik į interjero detales ar baldus, tačiau ir į tekstilę Tai universali spalva, kurią galima derinti su rausvais atspalviais, balta spalva ar indigo mėlyna. Ši spalva pagyvina bet kokią erdvę suteikdama jai gaivumo.

Gyvojo koralo spalva tituluota 2019 metų spalva. Šildantis bei globojantis atspalvis, kaip ir garstyčių atspalviai atgaivina namus, į juos įnešdamas ramybės bei žaismingumo. “Daugelis spalvų iš gyvosios gamtos, ne išimtis ir ši, ramina ir atpalaiduoja žmones. Gyvosios gamtos spalvų paletė kuria stilinga ramybės užuovėja dvelkiančius namus“, – pasakojo internetinės namų tekstilės parduotuvės „Fėjos namai“ vadovė.

Anksčiau geltona spalva interjere buvo laikoma pernelyg dramatiška, tačiau šiais metais, namuose atsirandant vis ryškesniems elementams, geltona užima reikšmingą vietą spalvų olimpe. Geltona spalva paryškina laimę, pasitikėjimą ir džiaugsmą. Šie atspalviai gali būti naudojami tiek namų interjero ar tekstilės detalėse tiek stambiuose balduose

Velvetas

Velveto paklausa pastaruoju metu sparčiai kyla ir galima teigti jog tai daugiausiai ieškoma medžiaga. Šios medžiagos panaudojimas interjere platus, nuo baldų apmušimo iki užuolaidų ar kitų elementų.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis