Prisijunk

#įvairūs

Pirmasis kavos festivalis lietuvoje – skonių gausa + kavos meno čempionatai

Šiais metais, pirmą kartą Lietuvoje įvyko Vilniaus kavos festivalis.  Visas LOFTAS kvepėjo kava, aidėjo nuo žmonių juoko, o kava ir jos detalėmis susidomėjusių žmonių gausa nustebino taip stipriai, kad akimirką net jaučiausi lyg būdama pasaulinio didmiesčio gatvėje. Vis dėl to šis festivalis – ilgai brandinta idėja, kuri šiais metais, neabejotinai, labai laiku išvydo dienos šviesą ir kartu su pavasarine saule surinko kavos gurmanus skanauti, ragauti ir būti.

Viso pasaulio kavos įvairovė

Festivalio metu galėjai rasti įvairiausią kavą – kavos pupeles rinktis iš viso pasaulio skonio lobynų. Karamelė, riešutai, spanguolės, šokoladas – tai tik keletas skonių, kuriuos gali atrasti degustuojant rūšinę kavą. Ragauti kvietė virš 10 kavos vietų – buvo siūloma išbandyti ekologiškai užaugintas kavos pupeles, galima buvo rasti ir nešiojamų su savimi, ir į kelionėms pritaikytų kavos maišelių. O čia dar visi skanėstai viliojo akį ir kuteno nosį –  veganiški riešutų batonėliai, Ice Dunes ledai, rūšinis sidras, limonadas ir kiti gardumynai.

Įkvėpimai: lėta kava ir braškės Kovą

Ne per seniausiai atsidarę HER EXELLENCY. Specialty coffee siūlė ragauti šaltą kavą su braškių ir apelsinų skoniais. Skonis priminė skanius ir gaivius vaikystės sausainius su želė konsistencijos apelsinų įdaru – didžiulis atradimas man ir tau. Karštą vasaros dieną tokia kava būtų pats tas norint akimirkai užsimerkti ir pamiršti visas problemas.

Įkvėpimai prasideda nuo kavos ir kava mėgautis reikia lėtai – užtikrintai pasakoja  Croocked Nose Coffee Stories įkurėjas Emanuelis Ryklys. Jų kavos parduotuvėje kava gaminama itin unikaliai – kavos filtras iš lino, o stiklinį indą – keičia medinis. Subtilu ir įdomu.

Festivalio metu buvo galima stebėti kavos ruošimo, piešimo puta čempionatus. Šie iš tiesų yra labai ilgo pasiruošimo ir ilgai kauptos patirties išleidimas į pasaulį, kuriame susipina įvairiausi skoniai, nuoširdumas, meilė savo darbui ir kūryba, kurios baristos darbe itin daug. Patys lankytojai turėjo galimybę sudalyvauti kavų cupping’e ir susipažinti su kavos suteikiamais poskoniais.

Festivalio organizatorius Nidas Kiuberis: iš kelionių atsivežtos tradicijos

Pačio festivalio organizatorius ir Caffeine tinklo valdytojas Nidas Kiuberis sako, jog šis renginys – ilgai brandintas ir ilgai lauktas. Festivalį buvo norimą padaryti itin šventišką, ir tai tikrai pavyko – iš vienos salės į kitą rinkosi megėjai ir tikri gurmanai, todėl šis renginys buvo ilgai lauktas. 

Iš kur kilo idėja parsivežti kavos išsinešimui kultūrą į Lietuvą?

Nidas Kiuberis: ‘Žengėme pirmą žingsnį į kavos atradimo pasaulį. Seniau itališka kava diktavo kavos kokybės rodiklį. Tačiau kelionės atvėrė naują postumį. Iš įkūrėjų esame trise, vienas draugas prisijungė vėliau. Išvykome į Ameriką, pamatėme kaip yra ten. Tai mūsų viduje užkūrė savotišką stimulą – todėl iš kalbos išėjęs kavos verslo kūrimas pakeitė mūsų ofsinius ir kūrybinius darbus agentūroje.

Aš labiausiai įkritau į pačią kavą, pradėjau domėtis viskuo nuo pupelės iki puodelio. Čia prasidėjo ir kavos išsinešimo kultūra,  kadangi visi esame aktyvūs miesto vartotojai, kur pastoviai vis kažkas vyksta – kava rankoje tapo neatsiejama to aktyvaus gyvenimo dalimi. O dar jei šalia žurnalas.. Keramika taip pat lošia labai svarbų vaidmenį, šiuo metu nebesivaizduoju kavinių be porcelianinio puodelio ir ramiai sėdinčių žmonių. Kavos įpročiai keičiasi ir visi pokyčiai yra tik į gerą.

Ar šis festivalis parodo, jog lietuvių kavos gėrimo įpročiai – keičiasi? Paprastą kavą keičia atsivežti  skoniai ir nauji paruošimo būdai

Nidas Kiuberis: Šis festivalis įrodo, kad mes esame pasiruošę trečiai kavos bangai, kuomet  į kavą yra žiūrima ne kaip į paprastą funkcinį gerimą, kuris ryte padeda pramerkti akis, o kaip į kažką žymiai subtilesnio ir įdomesnio. Galima sakyti, mes dabar išgyvename savotišką kavos renesansą. Žmonių, kurie domisi kava yra vis daugiau ir daugiau, konkurencija auga nežmonišku greičiu, tačiau reikia nepamiršti, kad tai yra kava. Žmonės turi skirtingų poreikių, skiriasi jiems patinkantys  skoniai.  Šio festivalio tikslas ir yra supažindinti žmones ir padėti jiems atrasti tikrai gerą kavą. Aš noriu kavos šventės. Džiaugiuosi, kad tai ir girdžiu iš žmonių. Jie ateina,  jiems patinka ir man dėl to yra smagu. Gera, kai žmonės jaučia būtent tai, ką ir norėjome perteikti.

Pažiūrėkime į Latvių situaciją – sėkmingai įkūrėte kavos tinklą ten. Ar turite idėją plėstis ir skiepyti kokybiškos kavos sklaidą kaimyninėse šalyse?

Nidas Kiuberis: Latvių kava yra visai kitokia, jie naudoja kitokias pupeles, jų net rinka šiek skiriasi. Daryti Roasterių atstvarą, prekės ženklo prasme būtų labai naudinga, tačiau kol kas tai – tolimi planai. Estijoje auginame skaičių žmonių, besidominčius kava, dalyvaujame kavos festivalyje. Vienareikšmiškai – mūsų Vilniaus festivalis yra mini Londonas, užsikelta labai aukšta kartelė. Latviai dar pradžioje, jų kavos kelias dar tik prasideda.

Koks jausmas matyti tiek laimingų ir patenkintų žmonių renginyje, kurį pats suorganizavote su komanda?

Nidas Kiuberis: Jausmas yra labai geras – didelis pasigerėjimas. Atrodo, lyg visur šaudytų fejerverkai! Jaučiu didžiulį dėkingumą visiems, kurie prisidėjo ir padėjo įgyvendinti šį renginį ir jaučiu didelį norą dalintis.

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis