Prisijunk

#kūryba

Jolitos Vaitkutės instaliacija „Miško broliai“

Artėjant Lietuvos kariuomenės dienai jaunosios kartos kūrėja Jolita Vaitkutė sukūrė savo antrąjį „Šimtmečio herojams“ skirtą darbą – meninę instaliaciją „Miško broliai“, kuri visuomenei bus pristatyta lapkričio 23 d. 10 val. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje.

Meninėje instaliacijoje atkurti trijų Lietuvos partizanų – Jono Žemaičio, Adolfo Ramanausko ir Juozo Lukšos portretai. Instaliacija sukurta iš lietuviško miško medžių šakų. Skirtingai nei daugelis autorės darbų, kurie paprastai yra laikini, portretai iš medžių Juozo Lukšos gimnazijoje liks ilgesniam laikui. Pirmą kartą iš medžių šakų kūrusi J. Vaitkutė tokią medžiagą sako pasirinkusi dėl jos sąsajų su partizanais.

„Prisimenant šimtmečio herojus, žmones, kurie kūrė šiuolaikinę Lietuvą, privalome atiduoti simbolinę pagarbą mūsų kariams, pasakyti jiems „Ačiū“. Pasirinkau atkurti trijų žymių partizanų portretus, tačiau instaliacija skirta visiems kovojusiems už nepriklausomą Lietuvą, ir ne tik su ginklu rankose. Partizanus dažnai vadina miško broliais, šis poetiškas pavadinimas padiktavo ir medžiagą iš kurios atkūriau jų portretus“, – sakė instaliacijos autorė.

Šiam darbui ne mažiau svarbi ir pasirinkta vieta – Garliavos Juozo Lukšos gimnazija.

„Partizanas Juozas Lukša-Daumantas gimė, mokėsi ir studijavo netoli Garliavos. Garliavos apylinkėse jis kovai už Lietuvos laisvę. Dabartinei kartai okupacija ir rezistencija – tolima praeitis, seniai vykę įvykiai. Nauja ir netradicinė forma perduodant jaunajai kartai informaciją apie mūsų praeitį ir istoriją yra tūkstantį kartų vertingesnė už įprastinius minėjimus, paskaitas ir susitikimus“, – džiaugdamasis jaunosios kūrėjus darbu sakė mokyklos direktorius Vidmantas Vitkauskas.

„Miško broliai“ yra antrasis iš trijų Šimtmečio iniciatyvų konkurso darbų, kuriuos artėjančio Valstybės atkūrimo šimtmečio proga pristato J. Vaitkutė. Pirmasis jų – „Šimtas žemės apkabinimų“, penkių instaliacijų ekspozicijoje iš lietuviškos žemės atkurti filosofo Stasio Šalkauskio, partizano Adolfo Ramanausko-Vanago, kunigo Tėvo Stanislovo, dainininko Vytauto Kernagio ir rašytojos Jurgos Ivanauskaitės portretai. Instaliacija iki lapkričio 28 d. eksponuojama Vilniaus rotušėje. Gruodžio 4 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus sukurta trečioji instaliacija – „Kūrėjas“.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis