Prisijunk

#chillžmonės

Šveicaras Oliveris Kleras: širdyje aš lietuvis

Pirmą kartą Šveicarijos kariuomenės seržantas Oliveris Kleras šalį aplankė prieš šešerius metus. Jau pirmo apsilankymo metu jis susirado draugų ir Lietuvą pamilo taip, kad dabar besišypsodamas sako širdyje besijaučiantis tikru lietuviu. Pavasarį O. Kleras jau šešioliktą kartą atvyko į Lietuvą ir pusmetį Vilniaus Universitete tobulino savo lietuvių kalbos žinias. Šveicaro svajonė – gyventi Lietuvoje ir jis įsitikinęs, kad anksčiau ar vėliau šį norą tikrai išpildys.

Į Lietuvą atvedė hobis – pėsčiųjų žygiai

O. Klerui visada patiko atstumus įveikti pėsčiomis, o pirmą kartą į tokį žygį jis leidosi Šveicarijoje. Dar ir dabar prisimena, kaip draugas likus kelioms dienoms iki žygio pasiūlė sudalyvauti ir šis išbandymas buvo greitai priimtas. „Iš pirmojo žygio grįžau su pūslėmis ant kojų, tačiau laimingas. Žinojau, kad į tokią avantiūrą leisiuosi dar”, – prisiminė šveicaras. Į Lietuvą pirmą kartą keliai atvedė norint pamatyti vieną iš Baltijos šalių ir išmėginti lietuviškus pėsčiųjų takus.

Dalyvaudamas tarptautiniame žygyje vyras susipažino su keliais lietuviais, kurie pasiūlė atvažiuoti į Lietuvą, nes čia taip pat vyksta daug pėsčiųjų žygių. „Aš visada domėjausi Baltijos šalimis, tačiau niekada neteko jų aplankyti, o pasiūlymas atvykti į Lietuvą buvo puiki priežastis tai padaryti”, – sako žygeivis. Per pirmą apsilankymą šalyje jis aplankė didžiuosius miestus, susipažino su žmonėmis, taip ir užsimezgė meilė Lietuvai.

Nuo pirmo apsilankymo Lietuvoje O. Kleras skaičiuoja jau 35 sudalyvautus žygius bei nužingsniuotus 1807 kilometrus. „Šveicarijoje šis sportas miršta, nes žygiuose dalyvauja tik seni vyrai. O Lietuvoje pėsčiųjų žygius renkasi daug jaunų, įvairių žmonių – tai smagu”, – sako šveicaras.

Svarbiausia Lietuvoje – žmonės

O. Klerui įdomi spalvinga Lietuvos istorija, kultūra, tačiau svarbiausias ir labiausiai jį žavintis aspektas yra žmonės. „Man daug lengviau susirasti draugų Lietuvoje nei Šveicarijoje. Manau, kad aš priklausau Lietuvai, jos kultūrai”, – juokdamasis sako vyras.

Per šešerius metus O. Kleras gerai pramoko lietuvių kalbą, todėl susikalbėti lietuviškai jam ne problema. Šveicaras prisimena, kad pradėjus mokytis kalbos nemažai žodžių išmoko klausydamas lietuviškų dainų. Dabar jo mėgstamiausios grupės – „Skylė”, „Diktatūra”, G&G sindikatas bei atlikėjos M. Linkytė, Jazzu.

Vis tik žygeivis domisi ne tik kultūra, tačiau yra susipažinęs ir su Lietuvos politika. „Turiu draugų iš įvairių partijų, tačiau man labiausiai patinka prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Vytautas Landsbergis. Na, dar ir jo anūkas”, – šypsodamasis pasakoja šveicaras.

Pusmetį Lietuvoje pragyvenęs O. Kleras vasaros pabaigoje grįžta į gimtąją Šveicariją, tačiau tikisi, kad atsisveikinti su Lietuva ilgam neteks. Vyro svajonė dar geriau kalbėti lietuviškai ir ateityje likti gyventi būtent čia. „Širdyje aš lietuvis, o tai pasako viską”, – atviravo šveicaras.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis