Prisijunk

#kūryba

8 iššūkiai iš aktorės Ievos Andrejevaitės kino gyvenimo

Mane visada žavėjo aktoriai ir jų gyvenimas. Kiekvieną kartą jie įsijaučia į naują personažą: susigyvena su jo laikysena, kalbėsena, balso tonu, prisilietimu prie daiktų. Keičiasi lokacijos, kostiumai, ritmas. Įvyksta naujo aš pažinimas per vis kitokį vaidmenį.

Su Ieva susipažinau vieną penktadienio vakarą Londone, jaukiame Troy bare, Shoreditch rajone. Pamenu, tą dieną Ieva buvo kiek nusiminusi, kadangi dėl lūžusios kojos negalėjo dalyvauti naujo filmo atrankoje. Kalbėjomės, kad kartais tam tikri nutikimai įvyksta neatsitiktinai ir mus nuo kažko sulaiko. Tik va šios ambicingos moters taip lengvai nesustabdysi. Jau už poros dienų matau jos nuotraukas iš Berlyno kino festivalio – pasipuošusią vakarine suknele ir toliau elegantiškai einančią savo tikslų link.

Ieva gyvena tarp Londono, Lietuvos ir Maskvos. Filmavosi Britanijos, Maskvos filmuose ir serialuose, bei atliko pagrindinį vaidmenį Donato Ulvydo režisuotame filme Emilija iš Laisvės Alėjos. Už pastarąjį debiutą Lietuvos kine Ieva yra nominuota Kino Pavasario festivalyje tarp trijų geriausių šių metų aktorių.

Ką išdrįstum ar neišdrįstum padaryti dėl vaidmens? Būna, tenka perlipti per save – patirti moralinį ar fizinį skausmą. Išbandyti kažką naujo. Pasikapstyti savo įvairių emocijų dežutėse tam, kad tikrai išgyventum momentą, o ne tik išskaitytum žodžius iš scenarijaus.

Buvo labai įdomu, ką kiekvienas vaidmuo davė pačiai Ievai – kaip vienaip ar kitaip išbandė ar įkvėpė. Todėl kalbamės apie labiausiai įsimintinas akimirkas ir iššūkius, kuriuos jai pateikė kiekvienas vaidmuo.

1. Lietuviškas filmas Emilija iš Laivės Alėjos. Režisierius – Donatas Ulvydas

Visas filmavimas buvo vienas didelis iššūkis. Emilija – tiek fiziškai, tiek emociškai sudėtingas personažas, todėl man buvo garbė kurti šį vaidmenį. Emilijos dėka išmokau būti savimi ir tvirtai kovoti už savo tiesą. Stipriai įsiminė plaukų kirpimo scena: viskas vyko taip tikroviškai, emocijos buvo tokios stiprios, jog sunku buvo patikėti, jog kirpome tik peruką. 

2. Filmas Kill Your Friends.  Režisierius – Owen Harris 

Didžiausias iššūkis buvo aikstelėje sutikti tokius pasaulyje žymius aktorius kaip Nicholas Hoult ir Moritz Bleibtreu, kurie pasirodo, buvo be galo paprasti, atviri ir linksmi partneriai. 

3. Trumpametražis filmas Laiko Džazas. Režisierė – Milda Malcytė 

Nuotykiai prasidėjo likus kelioms valandoms iki filmavimo, kada praradome filmavimo lokaciją. Galiausiai, aš pasiūliau filmuoti savo bute ir tai užtruko, nemeluoju – 32 valandas be sustojimo. Tai buvo Velykų rytas. Studentavimo laikais negailėjome nei laiko, nei savęs. Nors buvo labai sunku – dabar yra ką prisiminti.

4. Filmas Drakonas. Režisierius – Timur Bekmambetov

Pirmą kartą teko filmuotis naudojant taip vadinamą žalią ekraną. Turėjau įsivazduoti, jog stoviu and pilies krašto, o žemai apačioje ant ežero kranto susirinkęs visas miestelis. Galiausiai iš už ežero aš pamatau milžinišką drakoną, skrendantį tiesiai į mane. Žinoma, nei pilies, nei ežero, nei drakono nebuvo. Viskas vėliau buvo pripiešta grafikos pagalba. Tai buvo labai įdomi patirtis.

5. TV serialas Vyno kelias. Režisierius – Raimundas Banionis 

Labiausiai man įsiminė kelionė į Tbilisį. Buvau labai jauna, tik pabaigusi studijas. Mane labai sužavėjo šis miestas, kultūra ir žmonių svetingumas, tačiau didžiausias iššūkis buvo laiku pradėti filmavimus. Pamenu, jog pamaina neprasidėdavo anksčiau 11 ryto ir žmonės vaikščiodavo vieni kitų klausinėdami: – tai ko laukiam?, o filmuoti vistiek dar kurį laiką nepradėdavome. Ir, žinoma, negalėjai atsisakyti išgerti vietinių siūlomo namų vyno. Privalėjai gerti ne gurkšnodamas, o iškart visą stiklinę iki dugno . Susitvarkyti su tokia tradicija taip pat buvo rimtas iššūkis.

6. Filmas Geras berniukas. Režisierė – Oksana Karas 

Be galo jaudinausi ir didžiavausi gavusi galimybę padirbėti su tokio mąsto Rusijos aktoriais kaip Konstantinas Chabenskis, Michailas Jefremovas ir Tatjana Dogileva. Jų profesionalumas, atidumas savo darbui ir partneriui davė man neįkainojamas aktorines ir žmogiškąsias pamokas. Taip pat specialiai šiam filmui teko mokintis Vogue šokio subtilybių, tačiau tos scenos į filmą, deja, nepateko.

7. TV serialas Baudėjas.  Režisierius – Oleg Fomin 

Pamenu, vieną dieną, likus valandai iki filmavimo į mano aktorinį vagonėlį atnešė smuiką ir liepė per valandą išmokti Vivaldžio kūrinio Keturi metų laikai pradžią. Smuiką rankose laikiau pirmą kartą gyvenime, tačiau savo užduotį atlikau. Lygiai taip pat išmokau groti vieną kūrinį akordeonu. Smagu, jog būdamas aktoriumi labai dažnai gauni šansą išmokti kažko naujo ir praplėsti savo galimybes.

8. Filmas Pranašas Olegas. 

Dėkoju likimui už dar vieną nuostabų vaidmenį: tai moteris karė, kuri filmo metu keršydama už savo tėvo mirtį, savyje atranda gebėjimą atleisti. Prieš filmavimus teko rimtai užsiimti jodinėjimu ir išmokti daug kaskadinių triukų naudojant kardus, kirvius ir kitus ginklus. Fiziškai buvo tikrai nelengva, tačiau aktyvus gyvenimo būdas ir sportas man tikrai padėjo.

Ačiū Ievai!

 

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis