Prisijunk

#chillosofija

#ManoRutina: Interviu su rašytoja Vaiva Rykštaite

Vaiva Rykštaitė yra dažniausia pristatoma kaip rašytoja, jogos mokytoja, keliautoja ir blogerė gyvenanti Havajuose, kuri yra į pasaulį išleidusi 8 knygas – tarp kurių tokios knygos, kaip „Viena Indijoje“ (2014 m.), ,,Trisdešimt“ (2017 m.), „Pirmąkart mama“ (2018 m.) ir paskutinioji knyga „Lizos butas“ (2020 m.), bet nemažiau nei Vaivos knygos mane žavi kasdieninis jos atvirumas ir nuoširdumas dalijantis savo gyvenimu viešoje erdvėje. Ji yra viena iš tų žmonių, kuri drąsiai kalba apie savo kasdienius potyrius, ar jie būtų kupini džiaugsmo ar skausmo, daužydama tobulo gyvenimo tabu perfekcionizme skęstančioje socialinėje žiniasklaidoje.

 

= Rytinė rutina =

 

Kurią valandą dažniausiai keliesi?

Keliuosi, kai atsibunda mano vaikai. Gali būti 6:30, o kartais ir 8:30. Vaikai į mokyklą ir darželius neina, tai mūsų su vyru tikslas yra kuo ilgiau išsimiegoti, nes naktimis žiūrime filmus 🙂

Ką darai iškart atsikėlusi?

Bučiuoju dukras, tada pusvalandį naršau telefone. Lipu iš lovos ir darau savo higienos ir namų tvarkymo ritualus: ledinis dušas, dantų skalavimas kokosų aliejumi, lovos klojimas. Uždegu smilakalą.

 

= Maistas ir dietos =

 

Kaip paprastai atrodo tavo dienos menu?

Pusryčiams: Glotnusis su bananais ir žalumynais visada, tada košė arba blynai

Pietums: Belekas, kas likę nuo vakar.

Vakarienė: Jei vyras namie, tai jis gamina ką nors labai skanaus, pvz. tacos, Thai curry ir t.t. Jei aš viena namie tai valgau tortiliją su sūriu, vaikams iškepu žuvies pirštelių ir išverdu makaronų. 

Ar laikaisi kažkokios spec. dietos, riboji produktus ar per daug neskiri tam dėmesio?

Esu jau dešimt metų vegetarė. Labai riboju pieno produktus. Valgau žuvį.

Ar esi bandžiusi protarpinį badavimą ar tiesiog badavimą? 

Bandžiau tais laikais kai dirbau modeliu. Tiesiog badmiriaudavau ir gėriau kavą. Kad neapalpčiau suvalgydavau sūrio gabaliuką. Nepatiko.

 

= Darbinė rutina =

 

Koks tikslas verčia tave keltis iš lovos kiekvieną rytą, skatina eiti dirbti/kurti ir kaip apie jį sau vis primeni? 

Savirealizacija. Noras pačiai sau paaiškinti realybę ją aprašant. Ego žaidimai, dėmesio troškimas. Pinigai.

Kaip planuojiesi savo darbus?

Mano darbai kelių rūšių – namus tvarkyti ir prie šeimos verslų prisidėti galiu beveik bet kada. Tai tada gaunasi, kad visada kažką darau. O rašau tik per mažėlės Indrajos pietų miegą arba kai abi dukras prižiūri auklė. Karantino metu auklės neturime, tai ir darbai apstojo, bet nesiskundžiu.

Kai visiškai nesinori dirbti ar kai pradedi atidėlioti darbus, kokios rutinos tau padeda nugalėti apatiją ir padeda užsimotyvuoti darbui? 

Aš esu labai atsakinga. Nesu turbūt gyvenime praleidusi jokio deadlain’o. Tiems darbams, kuriuos atlikti esu įsipareigojusi kitiems žmonėms , darau be išsidirbinėjimų. O kūrybiniai darbai, t.y. knygų rašymas yra mano reikalas – nenoriu ir nerašau, neverčiu savęs.

Ką darai, jog pagerintum savo koncentraciją darbo metu?

Svarbu gerai išsimiegoti ir kad šalia nebūtų mano vaikų.

Ar naudoji kokias nors aplikacijas, kurios padeda tavo produktyvumui?

Ne. Man produktyvumą gerina mano kasdienė rutina, gyvenimo būdas. Patinka gyventi ritualuose, nuo grindų šlavimo ryte, iki žvakės uždegimo migdant vaikus. Tie ritualai ir tvarkingi namai sukuria saugumo ir darnos jausmą. Tada būnu ir produktyvesnė. Dar mane veikia pilnatis – jos metu esu produktyviausia. Geriausia aplikacija – gamta.

Kaip manai, kokie tavo įpročiai ar susikurtos rutinos daugiausia padėjo besiekiant gyvenimo tikslų?

Aš nebuvau auginta disiplinoje, ją atradau vėliau, pradėjusi praktikuoti jogą. Baigiu pradėtus darbus, tęsiu žodį. Stengiuosi nevėluoti, bet gimus vaikams su šituo sunkiai sekasi. Nemeluoju. Laikausi sau duotų pažadų, pvz, paskaityti po 20 psl. knygos per dieną, parašyti po lapą knygos per dieną, sportuoti kelis kartus per savaitę, eiti miegoti ne vėliau vidurnakčio (esu beviltiška pelėda), nevalgyti po dešimtos vakaro ir t.t. Man svarbiausia jaustis sveikai ir energingai, tada visi darbai pavyksta geriau.

 

= Nuolatinis mokymasis / Savišvieta / Įkvėpimas =

 

Kiek laiko per savaitę skiri skaitymui, audio knygų klausymui ar mokymuisi kažkokių naujų dalykų?

Neįsivaizduoju. Tai darau nuolat. Lankstydama skalbinius klausau podcastų, žindydama vaiką skaitau knygą, vakarais skaitau. Dabar studijuoju online kurse, nuolat ką nors researchinu, guglinu. Daug tų valandų turbūt.

3-5 mėgstamiausi Podcast’ai, Youtube kanalai ar naujienų portalai?

  1. Nyla
  2. Stuff You Should Know 
  3. Unlocking Us. Brene Brown 
  4. Sultys

Ką norėtum patobulinti savyje ir ką naujo norėtum išmokti? 

Norėčiau vėl studijuoti universitete. Pasiilgstu to.

 

= Sportas, Sveikata ir Streso valdymas =

 

Kokį sportą praktikuoji, kiek dienų ir apytiksliai kiek valandų sportuoji per savaitę?

Dabar pusę metų nesportuoju, nes turėjau Streptokokinę anginą atsparią antibiotikams. Buvo sunkus metas fiziškai ir vis dar yra. Anksčiau sportavau 3-5 kartus per savaitę: plaukiau baseine, dariau ir vedžiau jogą, kartais pabėgiodavau. 

Ar naudoji kokius nors papildus kurie tau padeda jaustis sveikiau / produktyviau / energingiau?

Geriu veganišką kolageną, česnako kapsules, skystą geležį. Naudoju purškiamą magnio aliejų.

Ar naudoji kokias nors programėles sekti savo sveikatai?

Ne. Esu prieš jas.. Noriu pati jausti savo kūną ir juo pasitikėti.

Visi turime sunkių periodų, kaip kovoji su negatyviomis mintimis?  

Verkiu, užsipuolu vyrą, parašau graudų post’ą feisbuke, skambinu verkdama naktį mamai, draugėms, einu į baseiną.

Ar praktikuoji jogą ar meditaciją ar nelabai? Jei taip kiek kartų ir kuriuo dienos metu? 

Medituosiu kai dukros eis į mokyklą. Daug metų dariau jogą, bet angina, kelionė į Lietuvą ir karantinas viską sujaukė. Sugrįšiu į jogą.

Naujienų srautas ir socialinė media mus ganėtinai išbalansuoja, ar stengiesi kontroliuoti kiek laiko praleidi prie TV ar socialinėje medijoje? 

Vietoje “stengiuosi” turėtų būti “jaučiuosi kalta”. Daug ten praleidžiu laiko ir vis žadu nuo rytojaus susiimti…

Ar turi kokių nors nelabai sau patinkančių rutinų/įpročių ir kaip su jomis kovoji? 

Per dažnai į rankas imu telefoną. Per daug tvarkau namus. Tingiu rytais sportuoti.

Ar vedi kokį nors dėkingumo žurnalą ar užsirašineji savo mintis? 

Ne.

 

= Laisvalaikis / Santykiai / Vertės kūrimas =

 

Kas tave labiausiai atpalaiduoja / perkrauna ir kiek stengiesi skirti tam laiko? 

Buvimas gamtoje. Buvimas su savo vaikais. Buvimas be vaikų. Knygos. Filmai. Pasėdėjimas kavinėje. Plepalai su draugėmis. Skambutis mamai. Pirkinių žiūrinėjimas online (net jei nieko neperku). Vaikščiojimas didmiestyje vienai. Meno galerijos.

Kiek laiko praleidi su draugais ir šeima?

Aš su vaikais beveik visą laiką. Su vyru jam dirbant matomės per mažai. Su draugais ne karantino sąlygomis susitinku porą kartų per savaitę.

Ar turi kažkokių “užklasinių” veiklų, kurios tau nebūtinai neštų finansinės naudos, bet tave atpalaiduotų ir kurtų vertę aplinkiniams? 

Rašau blogą www.vaivarykstaite.com, Facebook’e rašau knygų ir filmų apžvalgas, trejus metus vedžiau jogą mamoms su vaikais, už kurią gaudavau simbolinį užmokestį.

= Miegas ir vakarinė rutina = 

 

Kiek valandų paprastai miegi ir kurią valandą dažniausiai eini miegoti? 

Miegu apie 7-8 val. | Einu miegoti apie 00:00 val. – vidurnaktį

Ar darai kažką, jog geriau miegotum, jei taip tai ką? 

Pasitepu rankas kremu, nebežiūriu į telefoną, o skaitau knygą.

Kokios rutinos daro tavo gyvenimą laiminga arba kas tave daro laiminga?

Visos anksčiau išvardintos rutinos prisideda prie mano laimės. Dar man patinka ryte išeiti į kiemą ir apžiūrėti savo augalus, pasisveikinti su jais. Patinka sveiki pusryčiai. Laiminga mane daro mano šeima, prasmingi pokalbiai, sveikas kūnas ir galimybė išreikšti save rašant.

xxx

#ManoRutina interviu ciklas skirtas susipažinti su žmonių rutinomis, kurios yra svarbios formuojant visapusiškai pilnavertį gyvenimą. Šiuose interviu noriu pabrėžti, jog kokybiškas gyvenimas priklauso nuo to KĄ DAROME  KIEKVIENĄ DIENĄ – kaip puoselėjame savo psichologiją, santykius, sveikatą, darbus ir ryšį tarp visų šių aspektų. Taip pat noriu pastebėti jog žmonės, kurie pasiekia gerų rezultatų savo srityse, kartais turi skirtingas rutinas, bet iš tiesų dažniausiai daro panašius dalykus, kaip ir visi kiti mirtingieji – tik galbūt labiau koncentruotai, apgalvotai ir pastoviau. Šis ciklas tai jokiu būdu nėra idealių gyvenimų pristatymas, nes niekėno gyvenimas nėra idealus ar tiksliau, tik kiekvienam savo gyvenimas gali būti idealus, tai tiesiog yra apžvalga, kokius dalykus žmonės daro ar yra linkę išbandyti, jog galėtų eiti per gyvenimą bent 60 % laiko su šypsena veide.

Jei jums artimos gyvenimo kokybės, psichologijos ir ilgaamžiškumo temos, kviečių prisijungti prie #Chillosofija grupės Facebook’e.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis