Prisijunk

#chillosofija

#ManoRutina: Interviu su laisvai samdoma valdybos nare Orijana Mašale

Orijana Mašalė yra viena stipriausių laisvai samdomų valdybos narių Lietuvoje, kurios CV yra sunkoka sutalpinti į vieną paragrafą. Buvusi „Chevron Lietuva“ patarėja ryšiams su valstybės institucijomis, draudimo bendrovės „If“ Rinkodaros departamento vadovė Lietuvoje, LR Valstybės Kontrolės Komunikacijos ir Tarptautinių Ryšių departamento direktorė, LR Valstybės Kontrolierės patarėja ryšiams su Seimu, LR Ūkio Ministro patarėja ryšiams su visuomene, Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos Valdybos pirmininkė, tai tik keletas iš pareigybių kurias galima paminėti. Ji taip pat buvo ryšių su visuomene agentūros „OMConsulting“ įkūrėja ir vadovė, kur konsultavo didžiausiais Lietuvos ir užsienio įmones, o dabar yra laisvai samdoma 5 valdybų narė.

 

= Rytas, Maistas ir dietos =

 

Kiek dėmesio skiri savo sveikatingumui?

Nuo prigimimo energijos turiu tiek, kad pakaktų ir atominei elektrinei. Todėl ilgą laiką neskyriau reikiamo dėmesio savo sveikatingumui: kadangi visi darbai būdavo mylimi, be to, tikiu, kad kiekvienas mūsų turime kažką duoti savo bendruomenėms, tad dirbdavau po labai daug valandų per parą 6, o kartais ir 7 dienas per savaitę, nes vidiniai resursai pakankamai greit atsistatydavo. Asmeninis „rekordas“ – pradėjusi savo verslą, vienu metu dirbau 53 dienas iš eilės. Visgi prieš keletą metų atėjo suvokimas, kad viena mano svajonių – niekada neišeiti į pensiją. Vadinasi, pats metas pradėti investuoti į savo kūną.

Kaip atrodo tavo rytas ? 

Keliuosi labai skirtingu metu: pavyzdžiui, jei turiu rytinį valdybos posėdį Panevėžyje, keliuosi 5.30 val., o jei nėra „degančių“ darbų, vėliausiai 8 val. Šventi ryto dalykai – neskubėjimas, pusryčiai ir rami muzika.

Kaip paprastai atrodo tavo dienos menu? 

Maistas man yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų, bet stengiuosi riboti cukraus ir alkoholio vartojimą. Niekada nebadauju, nes nepavalgiusi neturiu energijos ir nuoširdžiai nesuprantu žmonių, kurie gali dieną pradėti be pusryčių arba praleisti pietus.

 

= Darbinė rutina =

 

Kokie tikslai skatina tave dirbti/kurti ir kaip apie juos sau vis primeni? 

Man patinka matyti rezultatą. Pavyzdžiui, kai dirbant valdyboje galiu stipriai prisidėti prie to, kad per metus nuostolinga įmonė tampa pelninga; kai kitos įmonės pelnas išauga net ir padidinus atlyginimus didžiajai daliai darbuotojų; kai pavyksta įkvėpti vadovų komandą siekti ambicingesnių tikslų ir matyti, kaip užsidega jų akys.

Kaip planuojiesi savo darbus?

Neabejotina mano produktyvumo paslaptis – labai griežtas planavimas. Pavyzdžiui, valdybose turime posėdžių grafiką pusmečiui, vadinasi, žinau ne tik kada vyks posėdis, bet ir tai, kad mažiausiai trys dienos iki jo turiu nusimatyti laiko kokybiškai pasirengti posėdžiui. Kiekvieną darbo dieną mano darbotvarkė yra suplanuota minučių tikslumu ir tokia disciplina man nėra sunki, priešingai, ji man padeda padaryti keliskart daugiau darbų nei padaro žmonės be griežto planavimo. Google kalendorius, Asana, telefono Reminder padeda visur spėti ir nieko nepamiršti.

Kai nesinori ar atrodo nėra jėgų, bet vis tiek reikia dirbti, kokios rutinos tau daugiausia padeda nugalėti apatiją ir padeda užsimotyvuoti darbui? 

Pirmiausiai visada savęs paklausiu – ar tikrai nėra jėgų, ar tik tinginys atsliūkino. Ir jei nėra „degančių“ darbų, tada leidžiu sau nedirbti, nes jau ne kartą įsitikinau – viena nieko neveikimo diena atneša dvigubą energiją kitą dieną.

Ką darai, jog pagerintum savo koncentraciją darbo metu?

Nesu dirbusi darbo, kuris man nepatiktų, todėl susikoncentruoti man nėra sunku, o ir sprendimus priimu labai greitai. O kai reikia priimti tikrai svarbų sprendimą, nepuolu iškart veikti, o leidžiu mintims susigulėti, žinau, kad tada pasąmonė atneš geriausią alternatyvą.

Kaip manai, kokie tavo įpročiai ar susikurtos rutinos daugiausia padėjo besiekiant gyvenimo tikslų?

Manau, kad tikslus gyvenime padeda pasiekti ne įpročiai ar rutinos, bet vertybės ir požiūris. Mano gyvenimo devizas yra „Imi ir padarai“. Yra žmonių, kurie geba parašyti ilgiausius įvairiausių pasiteisinimų laiškus, kodėl jie nepadarė vieno ar kito sutarto dalyko. Aš tuo tarpu davusi kitam žodį, niekada jo nesulaužysiu ir dirbsiu dieną naktį, kad padaryčiau tai, ką žadėjau. Bet kurios pareigos man pirmiausiai yra didžiulė atsakomybė. Kitas dalykas, atkaklumas. Kai nusprendžiau radikaliai pakeisti karjerą ir pradėti dirbti nepriklausoma valdybų nare, reikėjo net metų, kol buvau atrinkta į pirmąsias valdybas ir reikės dar ne vienų, kol pasieksiu norimus tikslus. Trečias dalykas – baigiu tai, ką pradėjusi. Niekada neisiu „laisvalaikiauti“, jei kažkokia svarbi užduotis yra nepadaryta, nors gal ji ir galėtų palaukti rytojaus.

 

= Nuolatinis mokymasis / Savišvieta / Įkvėpimas =

 

Kiek laiko per savaitę maždaug skiri skaitymui, audio knygų klausymui ar mokymuisi kažkokių naujų dalykų? 3-5 mėgstamiausi Podcast’ai, Youtube kanalai ar naujienų portalai? 

Nuo vaikystės nuolat skaitau: knygos, laikraščiai, žurnalai, LinkedIn, Facebook, naujienų portalai yra tai, kam skiriu daug laiko. Skaitau pačius keisčiausius dalykus – nuo verslo valdymo iki to, kas vyksta kokioje įžymybių skyrybų dramoje arba skandinaviškame detektyve. Man įdomūs tiek darbui vertingi skaitiniai, kurių visada randu savo LinkedIn sraute arba „Verslo žiniose“, tiek žmonių santykiai, nes jie yra kasdienybės variklis. Labai nemėgstu video ir audio formatų, juos įsijungiu nebent nuobodžiaudama ant bėgimo takelio. Tiesa, „Žinių radijas“ visada yra tai, ko klausau kelyje.

Ką norėtum patobulinti savyje ir ką naujo norėtum išmokti? 

Dabartinis mano tikslas – tapti puikia nepriklausoma valdybų nare, kuri kuria didžiulę vertę ją samdančioms organizacijoms. Iš mažiau profesinių dalykų norėčiau žymiai geriau kalbėti itališkai nei kad kalbu dabar.

 

= Sportas, Sveikata ir Streso valdymas =

 

Kokį sportą praktikuoji, kiek dienų ir apytiksliai kiek valandų sportuoji per savaitę iš viso?

Sportas nėra tas dalykas, kuris man lengvas ir paprastas – jis yra mano darbo dienos dalis. Prieš 1,5 metų pradėjau sportuoti su seniai pažįstamu sporto treneriu, su kuriuo beplepant laikas prabėga žymiai greičiau. Drauge sportuoja ir mano vyras. Surfingas yra naujasis hobis, kuris vyrui einasi tikrai gerai, o aš dar esu „čeinikėlis“, būtų smagu jį praktikuoti dažniau.

Visi turime sunkių periodų, kaip kovoji su negatyviomis mintimis?  

Iš prigimties esu didelė optimistė ir visur įžvelgiu galimybes, ne krizes. Visgi, kai negatyvios mintys aplanko, leidžiu joms dieną kitą pabūti su manimi, leidžiu sau paliūdėti, bet netrukus suimu save už plaukų ir vėl pradedu veikti.

Naujienų srautas ir socialinė medija mus ganėtinai išbalansuoja, ar stengiesi kontroliuoti kiek laiko praleidi prie TV ar socialinėje medijoje? 

Žinau, kad socialinėje medijoje būnu per ilgai, kita vertus, tai nestebina, nes savo socialinių tinklų draugų tarpe turiu labai skirtingų, įdomių ir intelektualių žmonių, kurių mintis ir diskusijas skaityti įdomu, be to, ten randu profesiškai vertingų dalykų. Televizijos nežiūriu daugybę metų, kai baigiau dirbti su politine komunikacija, televizorius mūsų namuose yra ekranas žiūrėti „Netflix“ serialus.

 

= Laisvalaikis / Santykiai / Vertės kūrimas =

 

Kas tave labiausiai atpalaiduoja / perkrauna ir kiek stengiesi skirti tam laiko? Kiek laiko praleidi su draugais ir šeima?

Kelionės vienareikšmiškai yra geriausias dalykas persikrovimui. Tik bėda, kad nemoku keliauti savo šalyje, nes kelionė man yra tada, kai kalbu užsienio kalba, kai valgau kitokį maistą, kai matau kitokią architektūrą. Kalbant apie šeimą, džiaugiuosi turėdama tobulą vyrą ir šeimą, su kuria noriu bendrauti kasdien, bei draugais, su kuriais gera būti ir plepėti virtualiai.

Ar turi kažkokių “užklasinių” veiklų, kurios tau nebūtinai neštų finansinės naudos, bet tave atpalaiduotų ir kurtų vertę aplinkiniams? 

Tikiu, kad gyvenime žmogui svarbiausia turėtų būti meilė, darbas ir bendruomenė, todėl daugybę metų skyriau įvairioms bendruomenių veikloms. Visgi savanorystė turi du lazdos galus – ji pakylėja į rojų, kai matai laimingas tavo veiklą vertinančių žmonių akis, kita vertus, ji nutrenkia ir į pragarą, nes per ją pamatai, kad kiti žmonės, apie kuriuos turėjai gerą nuomonę, nevykdo savo įsipareigojimų ir leidžia sau „pavesti“ bendruomenės narius. Todėl dabar esu tarpinėje stotelėje galvodama, kur paleisti širdį.

 

= Miegas ir vakarinė rutina = 

 

Kiek valandų paprastai miegi ir kurią valandą dažniausiai eini miegoti?

Blogiausia dalis, kad man gaila miegoti! Pasaulyje vyksta tiek daug įdomių dalykų, todėl gaila laiką skirti miegui, o ne kažko skaitymui, žiūrėjimui, ragavimui, bendravimui. Visgi puikiai suprantu, kad miegas yra kritiškai svarbus siekiant vėl įsikrauti vidinę „batareiką“, todėl stengiuosi iki vidurnakčio užmigti. Nenaudoju jokių specialių technikų, tik uždariusi kompiuterį ar po paskutinio darbinio dienos susitikimo, stengiuosi negalvoti apie darbo klausimus, nes tada galva virtų per naktį.

Kokios rutinos daro tavo gyvenimą laiminga arba kas tave daro laiminga?

Tikiu, kad laimė prasideda mūsų galvose – nereikia tikėtis, kad laimingu žmogumi tave padarys antroji pusė, tėvai, vaikai, draugai ar juo labiau valstybė. Laimė yra galimybė gyventi tokį gyvenimą, kokio trokšti ir kasdien mėgautis tuo, ką turi ir kur jau atėjai. Todėl tiesiog imi ir darai, kad tokį gyvenimą turėtum.

xxx

#ManoRutina interviu ciklas skirtas susipažinti su žmonių rutinomis, kurios yra svarbios formuojant visapusiškai pilnavertį gyvenimą. Šiuose interviu noriu pabrėžti, jog kokybiškas gyvenimas priklauso nuo to KĄ DAROME  KIEKVIENĄ DIENĄ – kaip puoselėjame savo psichologiją, santykius, sveikatą, darbus ir ryšį tarp visų šių aspektų. Taip pat noriu pastebėti jog žmonės, kurie pasiekia gerų rezultatų savo srityse, kartais turi skirtingas rutinas, bet iš tiesų dažniausiai daro panašius dalykus, kaip ir visi kiti – tik galbūt labiau koncentruotai, apgalvotai ir pastoviau. Šis ciklas tai jokiu būdu nėra idealių gyvenimų pristatymas, nes niekėno gyvenimas nėra idealus ar tiksliau, tik kiekvienam savo gyvenimas gali būti idealus, tai tiesiog yra apžvalga, kokius dalykus žmonės daro ar yra linkę išbandyti, jog galėtų eiti per gyvenimą bent 60 % laiko su šypsena veide.

Jei jums artimos gyvenimo kokybės, psichologijos ir ilgaamžiškumo temos, kviečių prisijungti prie #Chillosofija grupės Facebook’e.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis