Prisijunk

#renginiai

Skandinavijos įkvėpta idėja Vilniuje: estafetinis miesto bėgimas – judėjimui ir bendravimui

Bėgimas, kuriame svarbiausia ne KIEK nubėgsi, bet su KUO. Judėjimo šventė, kur didžiausias dėmesys skiriamas bendravimo džiaugsmui ir aplinkos tausojimui – tokių idėjų įkvėptas šių metų birželio 19 d. startuos pirmasis estafetinis miesto bėgimas „5×5 Relay Run“. 

„Tikimės padrąsinti ir įkvėpti bėgti – arba eiti – net ir tuos, kurie iki šiol neišdrįsdavo dalyvauti tokiuose renginiuose,“ – sako renginio organizatorės Gitana Kazakevičienė ir Giedrė Mikaitienė.

Skandinaviško pavyzdžio įkvėpta idėja

Jau ne vienerius metus savo malonumui bėgiojanti ir įvairių bėgimo renginių nepraleidžianti Gitana Kazakevičienė sako, kad kitaip pažvelgti į savo pomėgį gavo progą gyvendama Danijos sostinėje Kopenhagoje, kur ypač susižavėjo vietos bendruomenių bėgimo klubų veikla.

„Įdomu tai, kad ragindami judėti danai sveikatingumą supranta kiek plačiau – ne tik kaip fizinę sveikatą, bet ir kaip psichinę naudą. Priklausymas grupei, buvimas kartu su grupe – tai dar vienas būdas visuomenei stengiantis nepalikti žmogaus vieno. Jei sportas yra kūno higienos dalis, tai bendravimas, jautimasis sociumo dalimi – neatsiejama psichinės higienos dalis,“ – neabejoja viena iš „5×5 Relay Run“ įkvėpėjų ir organizatorių.

Pasak jos, ne atsitiktinai Danijoje tokie populiarūs – ir daugiausiai bėgikų pritraukiantys – yra estafetiniai bėgimai, skatinantys žmones jungtis į komandas: „Ar pastebėjote, kad jausdamiesi įsipareigoję – sportuodami komandoje, eidami kartu su draugais į treniruotes, tampame pareigingesni ir nepraleidžiame užsiėmimų net tomis dienomis, kai tingisi iš namų kelti koją? Pakanka minties, kad kažkas tavęs laukia, kad nuo tavęs priklauso komandos sėkmė – ir atsakomybė nustumia tingias mintis į šalį“.

Šventinę nuotaiką kurs piknikas

Iš čia gimė ir dar viena originali mintis: papuošti „5×5 Relay Run“ bėgimą pikniku. Kiekvienas renginio dalyvis, atsiimdamas savo numerį, kartu gaus ir pikniko užkandžių rinkinį, o bėgimui pasibaigus komandos kartu su palaikyti atėjusiais bičiuliais ir šeimomis, leis laiką piknikaudami ir dalindamiesi šventine nuotaika.

„Galiu pasakyti iš patirties, kad prabėgęs trasą jautiesi kupinas emocijų, nori pasipasakoti, kas ir kaip sekėsi – bet įprastai bėgimuose neturi nei su kuo, nei kada tomis emocijomis pasidalinti. Todėl nusprendėme šiame bėgime akcentą dėti į gerą bendravimą: kai tave supa kolegos, bičiuliai, šeimos nariai – žmonės, kurie net nebėgdami gali būti piknike ir jaustis renginio dalimi. Todėl ir mūsų šūkis RUN IS FUN (bėgti smagu): nes čia bėgimo tikslas nėra įveikti tam tikrą atstumą per tam tikrą laiką, bet patirti paties bėgimo smagumą, o tada – dalintis juo su savo komanda,“ – pasakoja viena renginio organizatorių Giedrė Mikaitienė.

Antra svarbi „5×5 Relay Run“ žinutė – ekologija ir aplinkos tausojimas: organizatoriai rūpinsis, kad renginyje būtų maksimaliai atsisakyta įprastai bėgimuose gausiai naudojamo vienkartinio plastiko – nuo puodelių iki indų ir buteliukų; taip pat čia nebus gamtą teršiančios dalomosios medžiagos. Tuo tarpu nepanaudoti pikniko užkandžių rinkiniai po renginio bus paaukoti „Maisto bankui“.

5 bėgikai – po 5 kilometrus

Kad paskatintų bėgti ir burti į komandas ne tik tuos, kurie jau yra atradę bėgimo džiaugsmą, bet ir tuos, kurie dar tik svarsto ir niekaip nesiryžta, o gal visada norėjo, bet iki šiol neišdrįso dalyvauti bėgimo renginyje – organizatoriai pasirinko neilgą 5 km atstumą, kuriam įveikti nereikia nei didelio pasiruošimo, nei ypatingų fizinių pajėgumų. Tad kiekvienas penkių žmonių komandos narys nubėgs savąjį kilometrų penketuką – iš viso kartu įveikdami 25 km.

„Norime, kad bėgimas būtų pritaikomas visiems, todėl ne tik bėgsime, bet ir eisime – turėsime atskirą trasą ėjikams. Komanda gali būti pati įvairiausia – nuo šeimos narių (mama, tėtis, vaikai, seneliai), iki kaimynų, bendraklasių, kolegų: ypač norime paskatinti bėgti įmonių kolektyvus, paraginti judėti biuruose sėdimą darbą dirbančius žmones. Fizinis pasirengimas tiek pačioje komandoje, tiek tarp komandų taip pat gali būti įvairus: galbūt kažkas sieks absoliučių pergalių, o kažkas ateis tiesiog nugalėti save ir padaryti tai kartu su bičiuliais,“ – sako renginio organizatorės.

Judėjimo, bendravimo ir geros nuotaikos šventė „5×5 Relay Run“ vyks birželio 19 d., Vilniaus Vingio parke.

Registruotis į estafetinį bėgimą – arba ėjimą – galite čia: https://5x5relayrun.lt

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis