Prisijunk

#renginiai

Kaip sutarti su savo kūnu?

Gyvenant šiuolaikiniame pasaulyje, paskendus tarp savo kasdienių rūpesčių, darbų ir ateities planų, mums vis sunkiau jausti savo kūną ir įsiklausyti į jo siunčiamus signalus. O gebėjimas laiku ir vietoje girdėti šiuos signalus yra gyvybiškai svarbus kiekvienam. Mūsų kūnas mums niekada nemeluoja ir vis dėl to retas iš mūsų moka suprasti jo siunčiamas žinutes, o suvokiame jas dažniausiai pavėluotai, jau jausdami ligos simptomus ar kitus negalavimus. Kad geriau suvoktume fizinių pojūčių ir psichinės savijautos ryšius, turime iš naujo pažinti savo kūną ir jausti jo subtilius raginimus ar perspėjimus. Reikia suprasti, kad mūsų kūne yra užprogramuotas noras išgyventi ir į tai, ką jis sako mums, tikrai nereikėtų numoti ranka. Tad kyla natūralus klausimas – kaip sutarti su savo kūnu?

Psichosomatika

„Visos ligos nuo nervų“ – šią frazę girdime labai dažnai, bet turbūt retai susimąstome, kaip mūsų nervų sistema susijusi su mūsų fizine ir psichine sveikata. Psichosomatinė medicina, nagrinėjanti psichologinių veiksnių santykį su fiziologiniais reiškiniais, jau ne kartą įrodė, kad daugelio ligų – tokių kaip gastritas, opa, dermatitas ir kitų – priežastys gali būti siejamos su tuo, kaip veikia mūsų psichika, arba, kalbant fiziologijos terminais, nervų ir endokrininė sistemos.

Iš tiesų, teiginyje, kad daugelio ligų bei prastos fizinės savijautos priežastys slypi mūsų psichikoje bei priklauso nuo to, ką ir kaip mąstome, kokias nuotaikas savyje puoselėjame, yra daug tiesos. Daugelio šiuolaikinių žmonių patiriami negalavimai susiję su centrinės nervų sistemos perkrovomis ir chroniškai patiriamu stresu. „Šiais laikais gyvename tik „galvoje“, dirbame pagrinde „galva“, visa kita irgi mėginame atlikti pasitelkę tik naująją smegenų žievę, atsakingą už racionalų mąstymą. Natūralu, kad ši apkrova gali turėti neigiamą poveikį tam, kaip mes jaučiamės ir ką jaučiame“ – sako Depresijos gydymo centro kūno ir judesio terapeutė Rita Karklytė. Šiuolaikinis žmogus gyvendamas „galvoje“ susiduria su nuolatiniu informacijos pertekliumi, kuris iššaukia įtampą ir nuolat ją palaiko. Neatslūgstanti emocinė ir intelektinė įtampa kelia visą spektrą negalavimų – mediciniškai nepaaiškinamos kilmės galvos skausmus, svaigimus, raumenų įtampas ir skausmus įvairiose kūno vietose, pykinimus ir kitus virškinimo sutrikimus, kvėpavimo ir kitų organų veiklos sutrikimus.

Kaip sau padėti?

Gyvenimas ryšyje su savo kūnu yra be galo naudingas mūsų sveikatai. Atpažinus chroniškai persidirbančias kūno sistemas, galima išmokti tikslingai pasitelkti tas, kurios rečiau naudojamos. Pavyzdžiui, jeigu dirbate protinį darbą, jums gali praversti bet kokia fizinė raumenų veikla. Pusvalandį pasivaikščioję parke, paplušėję sporto salėje, pajudinę klubus ar patrypę pagal mėgstamą melodiją, ne tik jausitės geriau, bet, tikėtina, ir sklandžiau mąstysite, lengviau priimsite reikalingus sprendimus. „Neretai girdžiu, kad žmonės, praktikuodami į kūną orientuotas atsipalaidavimo technikas, pradeda jausti ženklų energijos padidėjimą. Tai dar kartą primena, kad mūsų kūne slypi didžiuliai resursai, tik reikia išmokti tinkamai jais pasinaudoti“ – sako kūno ir judesio terapeutė Rita Karklytė. Gebėjimas įsiklausyti į savo kūną dažnai siejamas su mažesniu stresu bei nerimu. To priežastys yra lengvai suprantamos – žmogus, išlavinęs savo kūno pojūčių suvokimą, net ir patirdamas stresinę situaciją gebės greičiau ją atpažinti bei žinos, kaip pasitelkus kūno resursus, atgauti pusiausvyrą ir vidinę ramybę.

Atrodytų, kad nėra nieko natūraliau už mūsų kūno pojūčius ir kad juos turėtume jausti ir suprasti be didesnių pastangų. Vis dėl to, įsisukę į pašėlusį šiuolaikinio gyvenimo tempą, nesibaigiančius darbinius ir santykių iššūkius, atakuojami milžiniškų prieštaringos informacijos kiekių, su savo kūnu jaučiame žymiai silpnesnį ryšį negu ankstesnės kartos. Kartu būtent čia, pažįstant savo kūno paslaptis, kiekvieno šiuolaikinio žmogaus laukia daug įdomių, gyvenimo kokybę gerinančių galimybių.

Siekdamas suburti žmones, nusprendusius išmokti įsiklausyti į savo kūną, „Depresijos gydymo centras“ nuo 2020 m. vasario 6 d. kviečia į aštuonių paskaitų ciklą „Kaip sutarti su kūnu“, skirtą savo kūnui pažinti ir geriau jame jaustis. Šios paskaitos suteiks naudingų įžvalgų besidomintiems savo kūno galimybėmis ar susiduriantiems su psichosomatiniais simptomais, taip pat ir tiems žmonėms, kurie tiesiog nori geriau jaustis savo kūne.

Daugiau informacijos ir registracija ​čia​.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis