Prisijunk

#įvairūs

Atvirosios architektūros savaitgalis OPEN HOUSE VILNIUS : ką verta pamatyti?

A.Ambraso nuotrauka

Atviros architektūros savaitgalis, kuris įvyks jau šį savaitgalį – balandžio. Lietuvoje šis festivalis organizuojamas nuo 2015 m. Renginio tikslas – sukurti galimybę kiekvienam domėtis architektūra ir ją pažinti. Šis festivalis yra unikali proga aplankyti pastatus, pro kuriuos praeiname kiekvieną dieną, pasižiūrime ir pagalvojame, kad būtų įdomu juose pabuvoti ir sužinoti jų istoriją. Šis festivalis atveria visas galimybes tam, o aš dalinuosi dešimčia pastatų kuriuos visapusiškai verta aplankyti šį savaitgalį.

 

 

1. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas arba Vileišių rūmai (Antakalnio g. 6)            Asmeniškai man šita vieta yra gražiausia auksinį rudenį. Prie pat šv. Petro ir Povilo bažnyčios esantys Vileišių rūmai atrodo prabangiai savo architektūra ir bendru vaizdu. Iškilus fasadas, kreminė namo spalva ir aplinką apsupusi medžių žaluma – dailiausias Antakalnio pastatas yra vertas kiekvieno puošnios architektūros žmogaus demėsio.

A.Ambraso nuotrauka

2. Pirklių rūmai – verslo centras ( J. Tumo-Vaižganto g. 1 )

Pirklių rūmai yra vienas įdomesne istorija pasižyminčiu sostinės statinių. Labiausiai mane žavi cilindru puošta bokšto statula Atlantas, suteikianti pastatui unikalesnį įvaizdį. Senais laikais, tai buvo garsiausių pramonininkų ir prekeivių vieta, kur visi susitelkdavo į vieną vietą. Šio pastato viduje susitinka klasikos bei modernizmo detalės, kurios nepaliks abejingų. Pastatą bus galima aplankyti abi dienas nuo 10 iki 16-tos valandos.

L. Garbačiausko nuotrauka

3. Lietuvos apeliacinis teismas (Gedimino pr. 40)

Pačiame Gedimino prospekte įsikūręs Lietuvos apeliacinis teismas daugumos lietuvių apeinamiausias pro šalį pastatas. Ne, jis nėra pavojingas, tačiau juk neužeiname į pastatą vien dėl to, kad jis yra gražus. Asmeniškai, mane žavio šio pastato didybė. Prieš Lukiškių aikštę esantis pastatas yra didingas savo fasado iškilumais ir detalėmis, o pastato viduje – klasicizmui būdingos aukšos lubos, dailiais ornamentais puošti laiptai.  Lankymo laikas – sekmadienį nuo  12 iki 16 val.

Lietuvos apeliacinio teismo archyvo nuotr.

4. Kazimiero Žoromskio muziejus  (K. Kalinausko g. 12)

Kalinausko gatvėje esančių pastatų tikrai nesumaišysi su šiuo unikalių formų pastatu. Čia  1995 – 2004 m. gyveno ir kūryba užsiminėjo dailininkas Kazimieras Žoromskis. Postmodernistinio stiliaus pastatas kviečia į vidų su įdomiom istorijom kaip namas ir dirbtuvės virto muziejum. Architektūriška prasme šis pastatas yra visiškai nekasdieniškų ir neįprastų formų, o pats bendras vaizdas atrodo gaiviai ir naujoviškai.  Muziejų galite aplankyti šeštadienį nuo  13.30 iki 19 val. ir sekmadienį nuo 13.30 iki 18 valandos.

Norberto Tukaj nuotrauka.

5. Quadrum – verslo centras (Konstitucijos pr. 21)

Žiupsnelis modernizmo ir stiklinių miesto džiunglių simbolių – verslo centras Quadrum visai nesenai įsikūręs Konsititucijos prospekte, tiesiai prieš pat Dailės galerija, traukia akis dėl savo įdomių formų ir itin šiuolaikiško ofiso vaizdinio projekcijos. Verslo centra pagyvina vidinis kiemelis kuriame besiilsint nuo darbo krūvio gali pasimėgauti žaluma ir terasa, nuo kurios atsiveria visas vaizdas į kita Nėries krantinės pusę. Lankymo laikas –  šeštadienį nuo 10 iki 19 val. ir sekmadienį nuo 10 iki 18 val.

N. Tukaj nuotrauka

6. Valstybės pažinimo centras (Totorių g. 28.) 

Šis muziejus yra visiškas atradimas. Visus metus vaikštant ta pačia gatve, visiškai netikėtai atradau, pasirodo, vieną moderniausių muziejų įsikūrusių Lietuvoje – Valstybės pažinimo centras yra visiškai fenomenalus muziejus. Jeigu esate netoliese, arba per pertrauką norite ką nors nuveikti – labai rekomenduoju, o bendrai, dėl ko verta pamatyti – tai nauja, tai modernu, tai šviežia, o ekskursijos metu veda į vidinį kiemelį, kurie visi turi savo žavesio.  Valstybės pažinimo centrą galima aplankyti – šeštadienį nuo 11 iki 18 val. ir sekmadienį nuo 11 iki 18 val.

N. Tukaj nuotrauka

7. VU Kairėnų botanikos sodo žaliasis pastatas  (Kairėnų g. 43.)

VU Kairėnų botanikos sodas yra tikra atgaiva pabėgus nuo miesto skambesių ir šurmulio. Šiuo metu, kai visi labai po lietaus pradeda skleistis o aplinka vis labiau žaliuoja, šis objektas yra itin vertas demėsio, o ir rekomenduoju jį žmonėms kurie yra išsiligę žalumos, gaivumo ir kažko tokio ramaus ir žemiško. Analogų neturintis pastatas yra puoštos žaliomis kolonomis, kas pradžioje buvo eksperimentas, bet labai tinkantis prie esamo pastato įvaizdžio. Gamtos mylėtojus botanikos sodas priims ir dalinsis įdomybėmis šeštadienį  nuo 10 iki 20 val ir sekmadienį  nuo 10 iki 18 val.

N. Tukaj nuotrauka

8. Lietuvos nacionalinis dramos teatras | LNDT (Gedimino pr. 4.)

Stanislovo Kuzmos kalto žalvario skulptūrine kompozicija  „Mūzų šventė“ puoštas dramos teatrų, yra tikra Vilniaus miesto puošmena. Vieni garsiausi šio teatro architektūros rekonstruktoriai yra broliai Nasvyčiai. Šis netipinis ir neįprastas centrinis pastato fasadas atrodo itin įdomiai paprastų pastatų apsuptyje ir suteikia šiam pastatui jausmingo prieskonio. Interjere vyrauja santūri kompozicija, detalių paprastumas yra siekis neblaškyti, o skatinti susikaupti ir laukti spektaklio. Lankymo laikas –  šeštadienį nuo 10 iki 20 val. ir sekmadienį  nuo 10 iki 18 val.

 

A. Šapalo nuotrauka

 

9. Treatwell biuras (J. Basanavičiaus g. 15.)

2016 metais Treatwell  buvo išrinktas geriausiu biuro interjeru. Biuras pasižymi atviromis, tvariomis ir šviesiomis erdvėmis. Tai visiškai keičia mūsų nusistatymą apie ofisus ir suteikia visiškai kitokią ofisinę atmosferą. Šios erdvės atspindi šiuolaikinius žmonių poreikius – jaukią ir šviesią atmosfera, subtilus stilius ir apgalvotos detalės, kurios sukuria patogumą nepasimesti tarp nuovargio rutinoje. Geriausią interjerą galesite pamatyti šeštadienį nuo 10 iki 18 val. ir  sekmadienį nuo 10 iki 18 val.

 

L. Garbačiausko nuotrauka

10. Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmai  (Žirmūnų g. 1E)

Galbūt šis pastatas atrodo niūrus ir neįpatingas, tačiau mano nuožiūra tai yra vienas tų pastatų išsaugojęs sovietinio stiliaus pilkumą, susipinanti su šiais laikais tapusiu unikaliu ir kitokiu interjero vaizdiniu. Mielai būčiau į vieną iš pastatų įrašiusi Vilniaus sporto rūmus, esančius upės gatvėje, tačiau jų šiais metais nėra. Kodėl jie man patinka? Nes jie – visiškai kitokie, negu dauguma šių laikų pastatų. Kažkada gyvavę iškilniom detalėm, šiuo metų ties apleidimo riba esantys pastatai sukelia nepartojamai unikalų jausmą, kad čia irgi yra gražu. Man tai senų laikų vaizdinys mūsų akimis atrodantis žavus. Rekomenduoju aplankyti, nes nuoširdžiai yra įdomu pamatyti, kas seniau buvo klasę ir pabandyti pagalvoti, kaip ši vieta atrodė su pilnais koridoriais, laiptais su suknelių šleifais lipančiomis damomis ir nuo garsų aidinčios sienos buvo spalvotos. Apsilankykite sekmadienį nuo  10 iki 18 val.

Rūtos Kraujutytės nuotrauka

 

 

Renginio nuoroda: http://www.openhousevilnius.lt

Facebook nuoroda: Open House Vilnius 2018

Nuotraukos ir faktai: www.openhousevilnius.lt

 

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis