Prisijunk

#chillosofija

#ManoRutina: Interviu su baro “Fenix” įkūrėjais Oganes ir Rūta Arakėlian

Oganes ir Rūta Kavaliauskaitė-Arakėlian yra „Fenix“ baro įkūrėjai. Maždaug prieš 10 metų sugalvoję mesti verslus Vilniuje ir pabandyti kurtis gyvenimą visų kiek pamirštame Alytuje,  jie ne tik pakeitė miestelio naktinį gyvenimą, bet ir  subūrė bendruomenę, kuri atgaivino miestelio merdėjąnčią alternatyviąją kultūrą. Netolimoje ateityje jie taip pat planuoja atidaryti jaunimui skirtą socialinę erdvę bei vegetarišką kavinukę „Fenikso šilnamis“ bei sąmoningumo ir judesio studiją “Žinyčia”.  Oganesas ir Rūta yra vieni įdomiausių ir netradiciškiausių mano sutiktų žmonių, kurių gyvenimo filosofija visuomet įkvepia ir nuramina. Jie yra tobulas pavyzdys, kaip su tinkama energija, truputį geros vilties ir lašeliu optimizmo galima nuversti kalnus, todėl man labai įdomu, kaip jie dėliojasi savo kasdienines rutinas ir kaip jiems pavyksta suderinti įtemptą ir kartais nelengvą verslą su meile kelionėms, pasaulietišku gyvenimu ir pavyzdinės šeimos kūrimu.

 

= Rytinė rutina =

 

Kaip atrodo jūsų rytas ? 

Mūsų gyvenime labai juntamas sezoniškumas. Pvz., vasarą keliamės anksčiau apie 9-10 val. ryto, nes daug keliaujame, mažiau dirbame, anksčiau gulamės, o ir organizmui mažiau reikia laiko poilsiui. Žiemos metu viskas atvirkščiai – labiau gyvename naktimis, todėl neskaitant kėlimosi išleisti į mokyklą dukrą, keliamės tarpe nuo 11 iki 13 val.

Jis pabunda anksčiau, tikrina el.paštą, derina visokiausius reikalus, naršo internete. Pabudus jai – geriama rytinė kava, pusryčiaujama ir aptariami dienos planai. Vasaromis, prieš kavą porą valandų skiriame jogai arba bėgiojimui. Žiemos metu, sportas dažniausiai, persikelia į vakarinį laiką.

 

= Maistas ir dietos =

 

Kaip paprastai atrodo jūsų dienos menu?

Pusryčiams vanduo su citrina, kiek vėliau kava, tuomet dažnai valgome vaisius, kartais kiaušinius, sumuštinukus su duonos skrebučiais, įvairiausiomis užtepėlėmis, vegetariškais paštetais, daržovėmis, sūriais.

Pietums, kurie gan vėlyvi, daržovių, pupų troškiniai, košės, sriubos ar vegetariški apkepai. Vienas mėgstamiausių patiekalų – lazanija su varške, špinatais ir daržovėmis.

Vakarienė skurdi, dažniausiai tik užkandžiaujame vaisiais.

Ar laikotės kažkokios spec. dietos, riboji kažkokius produktus ar per daug neskiriate tam dėmesio? 

Ne, mes dietų nesilaikome. Kasdieniniame gyvenime atsisakėme mėsos, miltinių ir mielinių patiekalų, labai mažai vartojame cukraus, stengiamės riboti pieno produktus.

Ar esat bandę protarpinį badavimą ar tiesiog badavimą? 

Rūta bandė badavimus bei įvairius organizmo valymus, tačiau šiai dienai mes tiesiog, jei praleidome valgymą, kitu kartu nebandome suvalgyti dvigubai. Tas dienas, kai nespėjame ar pamirštame pavalgyti, vadiname iškrovos dienomis. Jos pakankamai dažnos mūsų gyvenime.

 

= Darbinė rutina =

 

Koks tikslas verčia jus keltis iš lovos kiekvieną rytą, skatina eiti dirbti/kurti ir kaip apie jį sau vis primenat? 

Kai mes užsikabiname ant vienos ar kitos idėjos, gyvename ja ištisus mėnesius, galvojame, statome, strateguojame net sapnuodami, todėl iš lovos pakilti itin lengva. Kai baigiame kokį nors projektą ar, pavyzdžiui, dėl lėšų trukumo priversti jį sustabdyti, tuomet būna, kad lovoje vartomės paromis.

Kaip planuojietės savo darbus? 

Darbų plano nesudarinėjame. Kiekvienas sau iš vakaro ar ryte pasiskiriam kažkokias ateinančios dienos užduotis ar nusibrėžiame savaitės tikslus. Įprastai stengiamės nepersiplėšti, nes kiekvienas darbas reikalauja šiokios tokios aistros, o nuovargis ją žudo.

Pastaba: Jei galėtum padaryti screenshot’ą vienos iš dienų ‘To Do’ sąrašo būtų super!

Tokių sąrašų neturime. Atsiduodame dienos eigai. Jei kažko nepavyko įgyvendinti šiandien, tikriausiai pavyks rytoj. O jei vienas ar kitas darbas lieka pamirštas, tuomet gal jis ne toks ir svarbus, kad reikėtų dėl jo gaišti savo laiką.

Kai visiškai nesinori dirbti ar kai pradedat atidėlioti darbus, kokios rutinos jums padeda nugalėti apatiją ir padeda užsimotyvuoti darbui? 

Kai dirbti nesinori ir kai kabina apatija, puikus laikas užsiimti savimi – meditacija, joga, sportu ar Rūtos taip mėgiamomis pirties procedūromis.

Ką darote, jog pagerintumėt savo koncentraciją darbo metu? 

Yra nemažai tam skirtų kvėpavimo pratimų, bet mums įprastai užtenka tiesiog pagauti save, savo neramias mintis bei pasakyti sau – neisiblaškyk, susikaupk.

Ar naudojate kokias nors aplikacijas, kurios padeda jūsų produktyvumui? 

Nenaudojame.

Kaip manote, kokie įpročiai ar susikurtos rutinos daugiausia padėjo besiekiant gyvenimo tikslų?

Mes iš esmės nelabai žinome kas yra rutina, kiekviena diena kitokia ir nepanaši į praeitą. Jei “gyvenimo tikslų” įgyvendinimui būtina susikurti rutinas, susiformuoti įpročius, ir tai neįvyksta savaime, nepastebėtai, gal tai ne visai tavo “gyvenimo tikslai”?

 

= Nuolatinis mokymasis / Savišvieta / Įkvėpimas =

 

Ką darote jog nuolat tobulėtum tiek asmeniniam, tiek savo profesiniam gyvenime?

Mes neskaitome knygų ir dažnai šyptelname, kai mūsų paklausia – ar skaitome knygas? Ar kas akcentuoja, kad tik knygų skaitymas paverčia individą Žmogumi. Buvo laikas, kai knygos užėmė mūsų gyvenimuose svarbesnę vietą. Skaityti yra svarbu ir to mokome savo atžalą, bet dar svarbiau atsirinkti ką skaityti ar tiesiog bendrauti su knygas skaitančiais. Žinome labai daug žmonių, kurie pervertė ištisas bibliotekas, o realiai, nei gyvenimo pilnatve pasigirti gali, nei sąmoningumu, nei gilesnėmis žiniomis švyti. Retkarčiais ir mūsų, ypač Rūtos, rankose ištirpsta viena ar kita knyga, bet dažniausiai suvoki, kad sugaišai per daug laiko ir gavai per mažai informacijos, todėl mūsų akys įprastai ieško ir ryte ryja įvairiausius mokslinius straipsnius. Mėgstame kiną, teatrą.

Kiek laiko per savaitę maždaug skiriat skaitymui, audio knygų klausymui ar mokymuisi kažkokių naujų dalykų?

Nuo valandos iki… būna dienų, kai daugiau nieko neveiki, o kažką skaitai ir nagrinėji.

3-5 mėgstamiausi Podcast’ai, Youtube kanalai ar naujienų portalai? 

Mes nežiūrime televizijos ir nelabai net sekam naujienų portalus – daug kas ten mus erzina, jei ne pati informacija, tai jos pateikimo būdas. Vengiame medžiagos susijusios su neigiamomis emocijomis – jokios prievartos, agresijos ar “bėdų turgaus”. Dėl tos pačios priežasties stengiamės neužsiciklinti ant konkrečių kanalų, podcast’ų ir pan.

Ką norėtumėte patobulinti savyje ir ką naujo norėtum išmokti? 

Kai tik atrandam kažką, ko norėtumėme išmokti – mes to ir mokomės. Visai neseniai baigėme jogos mokytojų kursus, dabar turime naujų sumanymų ir atradome sritis, kuriose irgi atsirado noras tobulėti. Net neabejoju, kad šiais metais apsilankysime ne vienoje paskaitoje ar gal net atrasime dar vienus mus dominančius kursus. Žmogus jaunas tol, kol kiekvieną dieną pažinimu minta.

 

= Sportas, Sveikata ir Streso valdymas =

 

Kokį sportą praktikuojat, kiek dienų ir apytiksliai kiek valandų sportuojate per savaitę iš viso?

Kartais apsilankome sporto klubuose, bet įprastai apsiribojame joga | 2-6 dienas | maždaug 4-12 valandų per savaitę. Aš 5-6 karus per savaitę po porą valandų praleidžiu pirtyje, Oganesas labiau mėgsta atsipalaidavimui pagulėti karštoje vonioje.

Ar naudojate kokius nors papildus? 

Mes nevalgome mėsos, todėl papildomai vartojame dumblius: spirulina, chlorella.

Ar naudojate kokias nors programėles sekti savo sveikatai? 

Naudojame tik programėlę, kuri bėgant seka mūsų greitį bei atstumą.

Visi turime sunkių periodų, kaip kovojate su negatyviomis mintimis?  

Tomis dienomis geriau savęs neprievartauti sudėtingomis užduotimis, puikus laikas savišvietai, poilsiui.

Ar praktikuojate jogą ar meditaciją ar nelabai? Jei taip kiek kartų ir kuriuo dienos metu? 

Tai kaip ir minėjome, joga šiuo etapu užima svarbią vietą mūsų gyvenimuose. Medituojame dar dažniau, kai ilsimės ir net kai dirbam darbus, kurie nereikalauja daug protinės veiklos.

Naujienų srautas ir socialinė medija mus ganėtinai išbalansuoja, ar stengiaties kontroliuoti kiek laiko praleidžiate prie TV ar socialinėje medijoje? 

Televizorius mums reikalingas tik kaip vaizduoklis kinui, muzikiniams klipams žiūrėti. Kiekvieną dieną pažiūrime bent po vieną kinemotografijos stebuklą. Socialiniai tinklai reikalingi tik bendraminčių paieškai, reklamos sklaidai.

Ar turite kokių nors nelabai sau patinkančių rutinų/įpročių ir kaip su jomis tvarkotės? 

Gal nelabai. Ai, Oganes kartais grįžta prie cigaretės, tai blogiausias įprotis, kuris tai dingsta, tai vėl sugrįžta.

Ar vedate kokį nors dėkingumo žurnalą ar užsirašinejat savo mintis? 

Mintimis įprastai dalinamės tik Facebuke. Labai smagu jas atrasti po keleto metų.

 

= Laisvalaikis / Santykiai / Vertės kūrimas =

 

Kas jus labiausiai atpalaiduoja / perkrauna ir kiek stengiaties skirti tam laiko? 

Rūta beveik kiekvieną vakarą turi ritualus pirtyje, Oganes atsipalaiduoja klausantis muzikos.

Kiek laiko praleidžiat su draugais ir šeima?

Mes beveik visuomet kartu. Miegame kartu, keliamės, dirbame ir ilsimės ar linksminamės kartu. Dabar tik, įrenginėjant Sąmoningumo ir judesio studiją “Žinyčia”, daugiau laiko leidžiame atskirai, bet tai neilgam. Dukra grįžta iš mokyklos ir iki išėjimo į Dailės mokyklą daro namų darbus, vakare jau daugiau pabendraujame. Su draugais mes įprastai susitinkame bare, kur ir dirbame. Taipogi kartu linksminamės festivaliuose ar švenčiame šventes jų sodybėlėse. Namuose draugus lankome labai retai.

Ar turi kažkokių “užklasinių” veiklų, kurios jums nebūtinai neštų finansinės naudos, bet atpalaiduotų ir kurtų vertę aplinkiniams? 

Mes gyvename “užklasinėmis” veiklomis. Tai kas kažkada buvo tik hobis, šiandien tapo ir pragyvenimo šaltiniu, suformavo gyvenimo būdą. Finansinės naudos jau senokai nebesivaikome. Pinigai nėra gyvenimo tikslas, tai tik priemonė tikslams pasiekti, todėl jų skaičiavimas mums yra erzinantis darbas, net kai nėra stygiaus.

 

= Miegas ir vakarinė rutina = 

 

Kiek valandų paprastai miegate? 

Oganes miega 6-8, o Rūta 8-12 valandų.

Kurią valandą einate miegoti ir ką dažniausiai darote paskutinę valandą prieš eidami miegoti? 

Savaitgaliais mes vien darbą baigiame apie 3-6 valandą ryto, todėl ir vidury savaitės anksčiau sunku atsigulti. Prieš miegą turime „atsipalaidavimo ritualus“, žiūrime kiną, užkandžiaujame nesunkiu maistu, tenkiname aistras ir jau tik tuomet „poilsiukas“.

Ar darote kažką jog geriau miegotumėt, jei taip tai ką? 

Kartais pasileidžiame meditacinę muziką ar gamtos garsus.

Kokios rutinos daro jūsų gyvenimą laimingu arba jus daro laimingais?

Laimingi esame tuomet, kai mūsų niekas neriboja, kai darome ką norime, kada norime ir kaip norime. Štai tai mes ir vadiname tikru gyvenimu.

xxx

#ManoRutina interviu ciklas skirtas susipažinti su žmonių rutinomis, kurios yra svarbios formuojant visapusiškai pilnavertį gyvenimą. Šiuose interviu noriu pabrėžti, jog kokybiškas gyvenimas priklauso nuo to KĄ DAROME  KIEKVIENĄ DIENĄ – kaip puoselėjame savo psichologiją, santykius, sveikatą, darbus ir ryšį tarp visų šių aspektų. Taip pat noriu pastebėti jog žmonės, kurie pasiekia gerų rezultatų savo srityse, kartais turi skirtingas rutinas, bet iš tiesų dažniausiai daro panašius dalykus, kaip ir visi kiti mirtingieji – tik galbūt labiau koncentruotai, apgalvotai ir pastoviau. Šis ciklas tai jokiu būdu nėra idealių gyvenimų pristatymas, nes niekėno gyvenimas nėra idealus ar tiksliau, tik kiekvienam savo gyvenimas gali būti idealus, tai tiesiog yra apžvalga, kokius dalykus žmonės daro ar yra linkę išbandyti, jog galėtų eiti per gyvenimą bent 60 % laiko su šypsena veide.

Jei jums artimos gyvenimo kokybės, psichologijos ir ilgaamžiškumo temos, kviečių prisijungti prie #Chillosofija grupės Facebook’e.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis