Prisijunk

#chillmityba

DOPAMINO vakarėlis: TOP 5 maisto produktai

Vieni maisto produktai smegenis skatina pagaminti daugiau dopamino, kiti – mažiau. Jūsų dėmesiui, penki maisto produktai, kurie leis pasijausti tarsi devintame danguje.

Šokoladas

Šokolade, ypač juodajame, esantys antioksidantai teigiamai veikia visą organizmo darbą: atpalaiduoja kraujagyslių sieneles, mažina kraujo spaudimą, gerina kraujo cirkuliaciją. Pasak maisto bendrovės „Nestle“ atstovės Arianos Rastauskaitė, juodajame šokolade gausu magnio, kurio trūkumas organizme gali sukelti irzlumą, depresiją, nuotaikos svyravimus. Kasdien suvalgant po plytelę šokolado, pastebimai sumažėja streso hormonų lygis organizme. Kuo daugiau kakavos sausųjų medžiagų yra šokolade, tuo organizmui jis naudingesnis. Tad jeigu jaučiatės nelaimingi, į kišenę įsimeskite šokolado plytelę, kuris padės nepasiduoti užplūstančiam liūdesiui.

A post shared by Mulate (@mulate_chocolate) on

Kakava

Ypatingai mėgstama vaikų ir nepelnytai pamirštas suaugusių. „Kakavos pupelės turi nedidelį endorfinų kiekį, todėl šios priežasties kakavos gėrimas gerina nuotaiką. Kakava aprūpina organizmą naudingoms medžiagomis, joje gausu geležies, magnio ir kalcio“, – teigė „Nestle“ atstovė. Vertėtų nepamiršti, kad kakavoje, esantis kofeinas suteikia energijos, todėl kakavą rekomenduotina gerti pusryčiams. Ruošiant maistą ar gėrimus namuose, juos galima papildyti kakavos milteliais, taip būsite tikri, kad į patiekalus nebus pridėta nenaudingų priedų, kurie slopina antioksidantus. Reguliariai vartojant kakavą ir naudos organizmui bus daugiau, ir jūsų akys spindės labiau.

Bananai

Ypatingai nuotaiką gerinantis produktas – bananai. Šiame vaisiuje randama triptofrano – medžiagos, kuri reikalinga serotino gamybai. Serotinas padeda pagerinti nuotaiką, atsipalaiduoti, išvengti nuotaikų svyravimų bei pagerinti miego kokybę. Bananuose taip pat gausiu B grupės vitaminų, kurie padeda nuraminti nervų sistemą. Jeigu jaučiate energijos trūkumą, suvalgykite bananą, kuris greitai suteiks energijos ir pakels nuotaiką.

Riešutai

Tai vienas svarbiausių mūsų baltymų bei energijos šaltinių. Riešutuose gausu antioksidantų, seleno, vitamino E.  Būtent šie elementai, palaiko energijos kiekį organizme. Visi riešutai be išimčių turi daug mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Tai yra rūgštys, kurios padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Norite ilgiau gyventi? Valgykite riešutus. Atlikti tyrimai rodo, kad žmonės, kurie vartoja daugiau riešutų, gyvena ilgiau. Nesirinkite tik vienos riešutų rūšies, mat skirtingi riešutai pasižymi ir skirtingų žmogui reikalingų medžiagų kiekiu. Tik vertėtų riešutų nepadauginti, kadangi šie „mažyliai“ yra labai kaloringi.

A post shared by Bioteka (@bioteka.lt) on

 

Natūralus jogurtas/kefyras

Jogurtas ar kefyras, praturtintas gerosiomis bakterijomis, arba kitaip – probiotikais, kurie reikalingi ne tik sveikatai, bet ir gerai emocinei savijautai. Probiotikai tiesiogiai veikia medžiagų apykaitą, kadangi skaido maisto angliavandenius, sintetina ir išskiria vandenyje tirpius vitaminus. Vartojant produktus, kuriuose gausu probiotikų, jausitės lengvi ir energingi.

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis