Prisijunk

#kūryba

Erica Jennings: ‘Istorijos iš Niujorko’ bus visiškai kitoks pasirodymas

Nuotrauka: Lina Jushke

 

Nuotrauka: Lina Jushke

New York, New York. Džiazas, nuo dvidešimto amžiaus savo ekspresija užbūręs Niujorką – pasikeitė. Dabar kritikai talentų ieško ne tik Amerikoje, kur viskas ir prasidėjo, ausys krypsta ir į Peru, Chilę, Indoneziją, ir į Naująją Zelandiją. Bet Niujorkas vis tiek išliko stipriausiu džiazo epicentru. Dėl to ten ore ir tvyro didžiulės konkurencijos kvapas –  daugelis gali tik įsivaizduoti savo sėkmingą karjerą žymiausiuose Brodvėjaus klubuose. Ir čia, į Niujorką atvyksta jauna, drąsi ir ambicinga airių imigrantė, pasiryžusi įgyvendinti svajonę – savo charizma ir dainomis užburti klausytojus ir tapti garsia Niujorko džiazo atlikėja.

Tai tik maža nuotrupa istorijų iš Niujorko. Įkvėpti Ericos Jennings muzikos, Vilnius City Opera meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė ir režisierius Gediminas Šeduikis sukūrė visiškai unikalų teatralizuotą koncertą – iki šiol to nedarė nei vienas atlikėjas Lietuvoje. Koncerte Erica atliks kūrinius tiek iš savo solinio albumo, tiek iš dar negirdėto naujo džiazo albumo. Tad iš Vilniaus Kongresų rūmų jau lapkričio 23 dieną nusikelsime į Niujorko Brodvėjų. Apie šias istorijas iš Niujorko ir kalbamės su geriausia atlikėja tituluota Erica Jennings.

 

Gal dar ne visi supranta, koks gražus pasirodymas vyks lapkričio 23 dieną. Papasakok, kas yra Istorijos iš Niujorko?

Tai miuziklas, spektaklis – teatralizuotas koncertas. Aš atliksiu ambicingos airės vaidmenį, atvykstančios prohibicijos metais į nepažįstamą Niujorką, neturinčios nieko kito, tik savo didelę svajonę tapti garsia ir ryškia džiazo žvaigžde. Iš esmės, į sceną norėjau sugrįžti su kiek kitokiu, ypatingu pasirodymu – taip ir gimė mūsų kūrybinė parterystė su Dalia Ibelhauptaite, Gediminu Šeduikiu ir Vilnius City Opera. Įkvėpti mano solinio (už pastarąjį šiais metais laimėjau du geriausios atlikėjos apdovanojimus) ir ką tik įrašyto naujo džiazo albumo, jie sukūrė šios istorijos scenarijų.

Nuotrauka: Lina Jushke

Tai teatralizuotas koncertas. Kuo šis pasirodymas skirsis nuo kitų tavo koncertų?

Skirtumas tikrai didelis. Visų pirma, tai spektaklis: aš įkūnysiu personažą, viso koncerto metu atliksiu ir vaidmenį, ir gyvai dainuosiu savo dainas. Skambės jau žinomi mano kūriniai, taip pat ir dainos iš mano ką tik įrašyto naujo albumo, kurių dar niekas negirdėjo. Scenos dekoracijos bus taip pat ypatingos ir teatrališkos… Koncerto metu, su visu būriu šokėjų, aktorių ir muzikantų scenoje bus apie 20-25 žmonių komanda. Todėl vienintelis panašumas į buvusius pasirodymus bus kelios jau žinomos dainos iš mano solinio albumo.

O kaip gimė mintis tokio unikalaus muzikinio žanro pasirodymui?

Tiesiog norėjau kartelę savo pasirodymams iškelti dar aukščiau. Visi mano koncertai praėjusiais metais vyko labai ypatingose vietose – Šv. Kontrynos bažnyčioje, Klaipėdos Dramos Teatre, Žalgirio amfiteatre. Nors šios erdvės buvo mažesnės ir puikiai tiko mano akustiniams pasirodymams, aš buvau labai smulkmeniška. Norėjau užtikrinti, kad kiekviena daina turi individualų apšvietimą – sukurti ypatingą atmosferą kievienam kūriniui. Visai kaip teatre, spektaklio metu.

Asm. archyvo nuotrauka

Šiais metais norėjau sukurti kažką dar didesnio ir įspūdingesnio, turėti daugiau pasirinkimo galimybių. Vilniaus Kongresų rūmai pasirodė ideali vieta teatralizuotam koncertui, dar ir dėl to, kad žiūrovai sėdi labai arti scenos – tai sukuria jausmą, tarsi svečiai patys dalyvautų gyvame pasirodyme. Tuomet mano atstovė spaudai Aušra Prasauskaitė, su kuria ką tik buvau pradėjusi dirbti, pasiūlė susitikti su Dalia Ibelhauptaite ir sujungti mūsų kūrybines idėjas. Ta pačią akimirką žinojau, jog jei tik Dalia sutiktų, mums kartu pavyktų sukurti kažką nuostabaus. Jau buvome pažįstamos, keletą kartų bendravusios ir mano organizuojamų Ladies Dinners vakarienių metu, o kai susitikome aptarti šį sumanymą ir galimybę kurti kartu, ji buvo pilna entuziazmo.

Galiu pasakyti, statydami tokį koncertą mes labai rizikuojame, niekas Lietuvoje to nėra daręs, todėl visą atsakomybę prisiimame patys sau. Vis dėlto, tai yra viso to verta, nes dirbdama su šia komanda aš be galo daug išmokstu. Visuose aspektuose. Išmokau ne tik kaip statomi ir organizuojami didelės apimties renginiai, likau įkvėpta ir mentorystės. Man gera dirbti su žmonėmis, kurie mane įkvėpia, palaiko ir drąsina rizikuoti, kelti sau iššūkius.

Kuo inspiruojanti yra ši istorija?

Mano muzika įkvėpė Dalią ir Gediminą sukurti šią istoriją. Keltų stiliaus muzika sulieta su džiazo kūriniais, pažadino airių migracijos temą, o kaip žinome, ši problema šiuo metu yra labai aktuali ir lietuviams. Prohibicijos idėja kilo klausantis mano naujo džiazo albumo New Standards – kadangi jis buvo įkvėptas būtent to laikmečio Niujorke. Išstūmimas, draudimai, nusikalstamumas, atkaklumas ir ištvermingumas, ryžtas palkti tuos, kuriuos myli užnugary dėl naujo gyvenimo etapo ir savo svajonės, savęs pažinimas – šios temos paliečia mus visus ir šiandien.

Nuotrauka: Lina Jushke

Labai nesenai baigei įrašinėti savo naują džiazo albumą. Kaip trumpai apibūdintum jį?

Šmaikštus, gražus, nepavaldus laikui.

Dainuodama scenoje – esi Erica. O šį kartą atliksi ir personažo vaidmenį. Kuo tave pačią žavi teatras?

Man labai patinka visos scenos pusės ir kryptys, tiek dainavimas, tiek šokis ar vaidyba. Žaviuosi teatru dėl jo akimirkos trapumo, viskas yra tik apie šį momentą ir būtį toje akimirkoje. Filmą galima nufilmuoti dalimis, pakartoti kadrus, o spektaklyje viskas yra apie tai, kas vyksta čia ir dabar. Kiekvienas pasirodymas, kiekvienas vakaras yra išskirtinis. Net būdamas profesionalus aktorius nežinai, kaip susirinkę žiūrovai išjaus tavo pasirodymą būtent tą vakarą. Todėl, be abejonės, ateityje norėčiau daugiau vaidinti ir atlikti daugiau miuziklų. Nors tai yra mano pirmasis kartas, ruošiant tokio žanro pasirodymą, labai tikiuosi – nepaskutinis!

Nuotrauka: Lina Jushke

Istorijos ne iš kur kitur, o iš muzikos istorija alsuojančio Niujorko. Kokius jausmus tau, kaip atlikėjai, žadina šis miestas?

Tai niekada nemiegantis miestas. Aš dievinu Niujorką, Manhattan saloje praleidau nemažai laiko. Dievinu beribę ir neaprėpiamą jo energiją, istoriją. Tiek roko muziką ir jo istoriją, tiek šokių muziką, hip hopą ir jų istoriją. Ir žinoma, Brodvėjus! Iš tiesų viena daina mano naujame albume net yra pavadinta The Best of Broadway!

Tačiau aš turiu ir kiek kitokį ryšį su šiuo miestu. Mano džiazo prodiuseris yra niujorkietis, gimęs ir augęs Brukline, Italijos amerikiečių šeimoje. Ir viena geriausių mano draugių, su kuria kartu ėjome į mokyklą Tanzanijoje, taip pat yra iš Niujorko. Jos senelis yra žymusis Jackie Robinson, kuris buvo pirmasis Afrikos amerikietis beisbolo žaidėjas.

Nuotrauka: Lina Jushke

Ruošiantis šiam pasirodymui, kas tave pačią jaudina labiausiai?

Mūsų komanda, dirbanti prie šio pasirodymo yra labai talentinga ir atsidavusi; tiek Dalia Ibelhauptaitė ir Gediminas Šeduikis, visa Vilnius City Opera komanda, kurioje darbus organizuoja Monika Balčiauskaitė, tiek mano vadybinkės Aistė ir Greta, mano viešųjų ryšių atstovė Aušra, visi nuostabūs muzikantai, šokėjai. Ir net pats prodiuseris Joseph Baldassare atskrenda iš Niujorko, vien tam, kad kartu grotų scenoje su mumis pasirodymo metu. Visi jie yra be galo kūrybingi ir  talentingi savo srityse, todėl išmano, ką daro – negalėčiau tikėtis geresnės komandos. Vienintelis dalykas, apie kurį svajoju – kad kuo daugiau žmonių galėtų pamatyti šį pasirodymą.

 

Ačiū, Erica!
Į kelionę po Niujorką kartu su Erica Jennings leidžiamės lapkričio 23 dieną. Išvystame iš Vilniaus Kongresų rūmų. Daugiau informacijos ir bilietus rasite: Tiketa

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis