Piknikų pradininku mūsų šalyje laikomas elegantiškasis piknikas „Le Diner en Blanc“. Šiandien startuoja laukiančiųjų sąrašo regisracija!

Greitojo maisto kultūrą keičia lėtojo valgymo judėjimas. Ant bangos iškyla ir viena kitai vietą užleidžia Italijos, Gruzijos ar Azijos šalių virtuvės. Gastronomijos pasaulio tendencijos keičiasi, tačiau visada išlieka tradicijos. Viena jų – jaukios vakarienės artimiausių žmonių apsuptyje ar vasariški piknikai, kurių ne vienas šią vasarą kviečia susiburti lietuvius.

Vakarienė – tai buvimas kartu

Kiekvienos pasaulio šalies gyventojai galėtų papasakoti, kuo savita jų vakarienė. Prancūzai ir italai galbūt pasakytų, kad svarbiausia, jog vakarienės metu niekas neskuba ir visi jaučia malonumą. Azijos šalių gyventojai paminėtų, kad maisto turi būti daug ir juo svarbu dalintis. Arabų šalyse dalijimasis – taip pat svarbi valgymo dalis. Kaip pastebi kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ vadovė Urtė Mikelevičiūtė, visus pasaulio kraštus ir vakarienes jungia vienas itin svarbus dalykas – tai buvimas kartu ir bendravimas. Vakarienės kultūra Lietuvoje taip pat buvo svarbi nuo seno. Anuomet žmonėms visą dieną dirbant laukuose tai buvo vienintelė akimirka šeimai susitikti ir bendrauti. Vėliau vakarienės svarba šiek tiek apleido pozicijas, tačiau ir vėl sugrįžta.

„Galbūt dešimtajame dešimtmetyje atgavę nepriklausomybę ir laisvę, įsigiję telefonus ir kompiuterius, pradėję gyventi greitesnį gyvenimą ir skubėdami, pamiršome apie vakarienes, nusigręžėme nuo savo šaknų. Tačiau visgi džiugu, kad vakarienių tradicija iš lėto grįžta“, – pastebi U. Mikelevičiūtė.

Tinklaraščio „DerVynas“ autorė sako dievinanti organizuoti vakarienes ir piknikus. Anot jos, norint suorganizuoti smagią vakarienę šeimai ar draugams užtenka tik šiek tiek noro ir spontaniškumo. Jaukų pabuvimą kartu galima surengti ir namuose, pavyzdžiui, – balkone.

„Smagiausios mano lauko vakarienės ar piknikai buvo su artima kompanija. Kur bebūčiau ar beišvykčiau: į kalnus, prie jūros užsienyje ar prie Baltijos pajūrio, visuomet stengiuosi suorganizuoti nedidelį pikniką dviems, penkiems, šešiems žmonėms“, – patirtimi dalijasi U. Mikelevičiūtė.

 

Piknikas – vasariškos vakarienės idėja

Žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja ir knygų autorė Beata Nicholson sako, kad vieni iš labiausiai įsiminusių piknikų, kuriuose yra tekę lankytis, – tai Londono soduose Kew Gardens vykdavę piknikai ir koncertai. Anot B. Nicholson, Anglijoje piknikai – kultūros dalis.

„Šiltuoju metų laiku privalu būti lauke kuo daugiau. Džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje plinta piknikų tradicija“, – sako B. Nicholson.

Piknikų Lietuvoje daugėja, o jų pradininku mūsų šalyje laikomas elegantiškasis piknikas „Diner en Blanc“, kuris šiemet Vilniuje įvyks rugpjūčio 25-ąją. Šis privatus ir kartu viešas renginys buvo greitai pamėgtas vilniečių ir įsiliejo piknikų kultūrą Lietuvoje.

Šiame piknike dalyvavusi ir įspūdžiais savo tinklaraštyje pasidalinusi B. Nicholson sako besigrožinti „Diner en Blanc“ idėja – į slaptą vietą susiburti dideliam būriui baltai apsirengusių žmonių.

„Man labai patinka „Diner en Blanc“ idėja, ir šiaip – vakarieniauti po atviru dangumi ir bendrauti. Tikrai ypatingas renginys, nežinau, ar galėsiu dalyvauti šįmet, bet labai rekomenduoju“, – sako B. Nicholson.

Idėjos pikniko ar vakarienės stalui

Piknikas – tai kartu puiki proga susiburti artimiesiems ir draugams. Kaip sako viešbučio „Radisson Blu Royal Astorija“ ir restorano „Brasserie de Verres en Vers“ pardavimų ir marketingo direktorė Zinaida Karpičienė, vykstant į pikniką ar vasarišką vakarienę nereikėtų galvoti, ką pasigaminti ar įsidėti į krepšį, kad pavyktų prisivalgyti iki soties. Bus kur kas smagiau, jei kartu su visais dalinsitės maistu, atrasite naujus skonius, daug bendrausite ir tiesiog gerai praleisite laiką.

Karpičienės patarimu, piknikui ar vakarienei lauke visuomet tik šviežios sezoninės uogos, vaisiai, daržovės. Jos lengvos, skanios, gaivinančios ir visi jas mėgsta.

„Taip pat puikiai tiks įvairios užtepėlės, sūriai, šviežūs kepiniai, tačiau pastarieji turėtų būti neriebūs, kad nepasijustumėte apsnūdę ir neišsiteptumėte“, – sako Z. Karpičienė.

Prie šių užkandžių sertifikuota šampano žinovė Jolanta Smičienė pataria derinti nevintažinio rausvojo šampano rūšis, pavyzdžiui, „G.H. MUMM Le Rose“.

„Šie šampanai turi nemažai gaivios rūgštelės, taip pat „vynišką“ charakterį (dažniausiai juose dominuoja geriausios regiono Pinot Noir vynuogės), kas dar labiau juos priartina prie gastronominio vyno stiliaus. Ne paslaptis, kad rausvasis šampanas itin mėgiamas šiltojo sezono metu, taigi, rinkdamiesi šią rūšį tarsi nušauname du zuikius“, – sako J. Smičienė.

„Jei vis tik pikniko metu norite šiek tiek sotesnio maisto, galite pasigaminti vištienos krūtinėlę, kepsniukus iš veršienos arba jautienos, prie kurių derės keptos daržovės arba vaisiai“, – pataria Z. Karpičienė.

Renkantis šampaną prie tokių patiekalų, anot J. Smičienės, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų, pavyzdžiui, kad balta žuvis „mėgsta“ Blanc de blanc (tik iš Chardonnay veilsės padaryto) šampano draugiją, rausva žuvis – rausvojo šampano rūšis. Geriausiu mėsos palydovu laikomas rausvasis vintažinis ar brandesnis šampanas.

„Svarbiausia žinoti, kad lauke ar piknike šampaną reikia ragauti tinkamos temperatūros (7-9 laipsnių), taigi, jai palaikyti būtinai reikės šaltkrepšio ar specialaus maišelio“, – sako J. Smičienė.

Jei norite pasmaližiauti, neriebus obuolių arba varškės pyragas taps puikiu pikniko ar vakarienės pasirinkimu. Taip pat galima pasigaminti gaivų ledų desertą „Affogato”, kurį išmėginti siūlo AB „Klaipėdos pienas“ marketingo vadovė Silvija Matavičiūtė.

„Prie lietuvių pamėgto vanilinio plombyro tinka kombinuoti įvairias uogas, uogienes, karštą šokoladą ar kavą. Pikniko metu taip pat galima pasigaminti „Affogato” – vanilinis plombyras, paskendęs espreso kavoje. Tik du ingredientai, o skonis nuostabus“, – sako S. Matavičiūtė.

Besiruošiantiems į pikniką S. Matavičiūtė pataria išbandyti ir šios vasaros DIONE ledų naujienas. Viena jų – sultingų mango vaisių ledai, praturtinti spanguolėmis. Kita – purios vanilės ledai su šiaurietiškomis saldžiarūgštėmis tekšėmis, tikru belgišku šokoladu ir skrudintais migdolais.

Vakarienės aprangos pasirinkimas

„Dalyvaujant iškyloje ar lauko šventėje svarbiausia – patogumas“, – sako prekybos centro „Europa“ vadovė Rasa Vileikytė. Jos teigimu, piknikas ar vasariška vakarienė lauke turi kelti malonius jausmus, leisti atsipalaiduoti, tad ir apranga neturėtų varžyti.

Stilinga šios vasaros aprangos idėja moteriai – kelnių kostiumas, pasižymintis klasikinėmis linijomis ir dvelkiantis elegancija. Taip pat moterų vasaros stiliuje vis dar dominuoja atviras kaklas ir pečiai. Prekybos centro „Europa“ vadovė pataria nepamiršti galvos apdangalo, kuris ne tik atrodys stilingai, bet ir apsaugos nuo saulės. Be to, galvos apdangalas nereikalauja griežtų taisyklių, tad jį renkantis galima drąsiai improvizuoti. Visgi, jei nesate linkę eksperimentuoti, lengvos, neįpareigojančios, elegantiškos vasaros skrybėlaitės bus puikus pasirinkimas ir moterims, ir vyrams.

Anot R. Vileikytės, į pikniką ar lauko vakarienę išsiruošęs vyras galėtų rinktis pečių liniją paryškinantį, tačiau lengvą vasarinį švarką.

Avalynė turėtų būti lengva ir patogi. Žavus šios vasaros vyrų aprangos akcentas – įspiriami bateliai arba espadrilės.

„Vykdamos į iškylą ar lauko vakarienę moterys taip pat turėtų teikti pirmenybę patogumui, pavyzdžiui, lygiapadžiams bateliams, žemakulnėms ar platforminio pado basutėms. Jau minėtos espadrilės – lengvi bateliai virveliniais padais − šį sezoną yra ant pačios aukščiausios bangos“, – pastebi R. Vileikytė.

Ruošiantis nuotaikingam piknikui ar žaismingai vasariškai vakarienei, o galbūt planuojant draugų susitikimą artėjančioje elegantiškoje vakarienėje „Diner en Blanc“, svarbu nepamiršti susibūrimo tikslo – tai buvimas kartu, bendravimas ir poilsis artimiausių žmonių kompanijoje.

Nauji „Vakarienės baltai“ dalyviai turėtų suskubti registruotis į laukiančiųjų svečių sąrašą, kurį galima rasti adresu vilnius.dinerenblanc.com/register

Daugiau informacijos apie renginį www.dinerneblanc.com

Facebook: DinerEnBlanc.Vilnius

Instagram: dinerenblancvno

Twitter: DinerEnBlancVIL

#dinerenblanc #DEBvilnius2017