Prisijunk

#chillosofija

Donata Gurske apie meilę sau, vandens sportui ir pirmąją SUP JOGOS stovyklą moterims

Jei gali stovėti ant vienos kojos – gali užsiimti ir sup joga. Skamba nerealiai net ir man. Kai kuriems ne taip lengvai sekasi išlaikyti balansą čia sausumoje, o kaip visa tai perkelti ant vandens paviršiumi plūduriuojančios irklentės?

Kalbuosi su Donata, o ji klausia: nebandei dar sup jogos? Kaip gerai! Pabandysi. Ir šypsosi, kol tu uždavinėji sau klausimus kaip apjungsi ir tą, ir aną, ir kas čia bus.

Donata Gurske buvo ketverius metus atsidavusi wakeboarding’ui, jogą praktikuoja su pertraukomis apie 10 metų ir visai neseniai grįžo iš jogos mokytojų kursų, kuriuose gilinosi į save, žmogaus anatomiją, asanas, kvėpavimo praktikas, mitybos principus. Nors atrado irklenčių sportą Lietuvoje, visgi pamilo Sup sportą kai kartu su vyru gyveno Tailande. Natūraliai apjungusi du savo mylimus ritualus jogą ir irklenčių sportą, nusprendė kartu su drauge, jogos mokytoja bei Pranaholic Retreats įkūrėja, Aiste Visockaite, suburti pirmąją Sup Jogos stovyklą moterims. Mini atostogos vyks kiek už Vilniaus esančioje sodyboje jau Liepos 28 – 30 dienomis.

Pasakok kaip sup joga atkeliavo į tavo gyvenimą ir tapo tavo dienos ritualu?

Visu pirma, į mano gyvenimą atkeliavo joga. Su joga susipažinau prieš 10 metų. Žavėjausi joga, žavėjausi jogos mokytojais. Tada jogos mokytojas man atrodė toks tolimas ir nepasiekiamas. Atrodė, kad mokytojas ne žmogus,  jis yra dieviškas ir nusileidęs iš dangaus, o kad juo tapti reikia nueiti ilgą kelią. Ir tai tikrų tikriausia tiesa, kad reikia nueiti ilgą kelią.

Vėliau susipažinau su irklentėmis. Tai nebuvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Prieš susidraugaujant su irklentėmis wakinau, tad irklenčių sportas man atrodė nuobodus. Tačiau vyras sugebėjo pakeisti mano nuomonę. Jo meilė irklenčių sportui gyvuoja ir plinta jau daugiau nei 4 metus ir išaugo į tarptautinę veiklą Marksuping. Manau, irklentės į mano gyvenimą atėjo pačiu reikalingiausiu laiku, kai trūko vidinės ramybės. Pamenu, kai po streso pilnos savaitės su vyru atvažiuojame prie kokio telkinio ir nuplaukiu kur nors, kur visiška ramybė, kur nesigirdi jokio žmogaus balso, mašinų gaudėsio. Atsiguliu ir guliu. Tai taip pat sportas, tik dvasiai.

Didžiausią meilės ryšį su irklenčių sportu pajutau išvykus gyventi į Tailandą. Gyvenome visiškai šalia jūros, keldavausi apie 6 val ryto ir plaukdavau. Vanduo būdavo, kaip stiklas, visoje pakrantėje nebūdavo nieko – tik aš, irklentė ir gamta. Tie momentai užgniauždavo kvapą. Mano laikas ant irklentės visada skirdavosi nuo kitų laiko ant jos. Man tai visada buvo meditacijos kampelis. Taigi su laiku ėmiau kasdienes jogos praktikas perkelinėti ant irklentės, bandydavau vienokias ir kitokias asanas, kol galiausiai būdama Tailande gavau žinutę: “Esu sup jogos mokytoja, atvažiuoju į Koh Lantą. Gal norėtumėt susipažinti?”. Tai buvo Aistė, dabar jau mano draugė, sup jogos stovyklos bendraautorė. Aš tai priėmiau, kaip dar vieną ženklą, kad joga, sup’ai tai mano kelias.

Kokios pagrindinės sup jogos naudos?

Nuraminamas protas, nepastebimai suvaldomas minčių srautas, gerėja sveikata (gydomos įvairios ligos: nuo depresijos iki širdies ligų) ir, žinoma, kas aktualu ypač kiekvienai moteriai –  jaunėjama, gražėja ir stiprėja kūnas.

Kaip gimė mintis suburti pirmąją sup jogos stovyklą Lietuvoje?

Labai paprastai. Su noru dalintis, gimė mintis padaryti moterims skirtą stovyklą ant irklenčių ir ne tik. Irklentę galiu vadinti vienu iš instrumentu, kuris man padėjo rasti dvasinę ramybę. Taigi, noras parodyti moterims, kaip svarbu nusiraminti, skirti laiko sau, kaip svarbu grįžti į save – nurimusią, ramią ir laimingą, skatino judėti ir pradėti nuo mažos jaukios stovyklėlės Lietuvoje.

Sup sup. O ką daryti tiems, kurie niekada nebandė jogos ar grakščiai balansuoti ant irklentės?

Tiesiog bandyti. Nė vienas negimėm mokėdami. Naujokas turi suvokti, kad pradėdant jis neturi būti geriausias, turi tik atsinešti nuoširdų norą bandyti / daryti. Mano pačios pirmi irklavimai tikrai buvo klaikūs, o dabar iš vyro nuolatos gaunu pagyrimų dėl teisingo irklavimo, o joga iš viso yra kelias, kad ir kiek metų bepraktikuotum, tu vis tiek jausiesi naujoku.

Ar norint užsiimti sup joga turi būti dvasingas ir labai atletiškas? Ką patartum sup jogos virgin?

Turi būti toks, koks esi. Bandyti jogą, bandyti irklentes, bandyti abu iš karto. O su laiku ateina tai, ko tau reikia: vidinė ramybė, džiaugsmas, lankstesnis, stipresnis kūnas, geresnis balansas ir t.t.

Stovykla vyks nuostabioje lokacijoje ir surinkote įvairių praktikų puokštę: gongai, meditacijos, vegetariško maisto workshop’ai, ajurvedos seminaras. Papasakok, kaip rinkotės?

Rinkausi galvodama kokios stovyklos pati norėčiau ir kas man padeda jaustis geriau. O man padeda: joga, meditacija, plaukimas iklentėmis, intuityvūs šokiai, piešimas, spalvinimas, sveikas maistas, buvimas gamtoje.

Dėl lokacijos atradimo buvau praradusi viltį. Svajojau apie būtent tokią vietą, kaip HYTTE. Vieną dieną pasisakiau sau “Dar dvi dienos ir arba randame tą tobuląją sodybą, arba atsisveikinam su idėja”. Ir ką jūs manot? Kitą diena atsiranda butent to ko ieškojau – jauki, nedidelė sodybėlė su dar nuostabesniais šeimininkais. Šaunu, kad su kolege –  Aiste lengvai sutarėm tiek dėl programos, tiek dėl lokacijos. Abi turime labai panašią viziją ir supratimą, ko reikia norint rasti vidinę harmoniją.

Pirmoji stovykla tik moterims. Kvepia jaukumu ir šilta energija. O kokia yra ta moteris, kuri atvyksta į sup jogos mini atostogas?

Deja, moterų kol kas nepažįstame, tačiau manau, sulauksime tokių moterų, kurios nori grįžti į save, nori pailsėti nuo streso, nuolatinio bėgimo bei kasdienio triukšmo, kurio šiandien labai daug mus supančioje aplinkoje (televizija, radijas, telefonas). Manau sulauksime tikrų šiuolaikinių moterų – daugiadarbių, kurių visur pilna (darbe, namuose, svečiuose).

Kodėl moteriai svarbu skirti laiko sau?

Svarbu skirti laiko sau ne tik moterims, tai svarbu ir vyrams. Tik duodami laiko sau, mes galime būti kokybiški. Adekvačiau priimti gyveniškas situacijas. Davimas laiko sau – tai tolygu meilei sau. Tik išmokę mylėti save, mes galime mylėti ir kitą. Štai kodėl tai taip svarbu.

Meilė sau. Ką tai reiškia tau?

Viskas prasideda nuo meilės sau.  Man ji labai svarbi. Dabar negaliu suvokti, kaip kažkada galėjau savęs nemylėti. Kol žmogus nemyli savęs, tol tęsiasi visos jo bėdos gyvenime. Žmogus neranda pilnaverčio partnerio – nesukuria šeimos, netiki, nepasitiki savimi – nesiseka darbai ir nėra galimybių save realizuoti. Nėra meilės sau, nėra nieko. Žmoguje nėra džiaugsmo, akys nespindi, jis yra ligotas. Toks žmogus nepritraukia teigiamų įvykių į savo gyvenimą. Meilė – galinga energija. Mūsų nemeilė – teisimas savęs, nuolatinis plakimas, kad pavyzdžiui kažko neišmanome, suvalgėme n-tąjį šokolado gabalą, priaugome svorio, stabdome save žodžiais, mintimis… Daugybė žmonių nesugeba savęs mylėti, palaikyti savęs ir apsunkina taip savo gyvenimą.

Gal vietoj to, kad apsunkintume sau gyvenimą verčiau viską sau atleiskim? Gal geriau apart keikę save, imkite ir ištirkite tuos jausmus, veiksmus, mintis? Gal tai visai ne jūsų jausmai ir mintys? Patyrinėkite save, skirkite laiko sau, kad atrastumėt savo tikrąsias mintis, kurios pasakytų ko tau trūksta, ko reikia. Per tyrinėjumus, savęs analizes supratau, kad man tiesiog reikia mylėti save, o tada ima tvarkytis viskas. Kaifuoju dabar nuo tyrinėjimo. Ta meilė sau padeda mylėti, suprasti, priimti labiau ir kitus, artimiausi mano žmonės manau ir tikiu, kad tą tikrai jaučia.

Vyrai, plius joga ir irklentės. Egzistuojanti sąjunga?

Vyrai irklentės – dar ir kaip egzistuoja! Joga ir vyrai, deja, nelabai. Paradoksalu, jogos pradininkai – vyrai, o šiandieną joga priskiriama labiau prie moterų veiklos. Yra vyrų mąstančių, kad joga tai tik gulėjimas ant kilimėlio, tinginiavimas – niekas nevyksta. O priešingai – vyksta dar daugiau procesų negu sporto salėje ar bet kuriame kitame sporte. Taigi, kai daugiau vyrų ims keisti mąstymą apie jogą, tuomet pažadamę padaryti stovyklą skirtą ir tik vyrams.

Tai pirmoji ir vienintele sup jogos stovykla Lietuvoje. What’s next?

Susidomėjimas stovykla didžiulis. Žodelis vienintelė neteko prasmės. Sekančios sup jogos stovyklos greičiausi bus Maltoje, Tailande. Tačiau pradžiai norisi išgyventi pirmąją.

Donatos šviesias ir inspiruojančias mitis apie sup, jogą, keliones bei sveiką mitybą gali sekti jos asmeniniame blog’e Facebook paskyroje: Tripthought

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis