Vilniuje vykstanti „Vakarienė baltai“ (pranc. Le Dîner en Blanc) tapo tradicine, kasmet žmonių laukiama švente. Šiemet elegantiškas piknikas miestą papuoš rugpjūčio 25 d. Šventės organizatorė Dovilė Butkienė sako, kad vasaros pabaiga – puikus laikas susiburti iš atostogų sugrįžusiems ir miesto šurmulio pasiilgusiems šventės dalyviams.

Dalyvių registracija į šį renginį vyksta trimis etapais: pirmieji kvietimus ir galimybę registruotis gauna tie, kurie dalyvavo praėjusiais metais, antruoju etapu – rekomenduoti draugai ir trečiuoju etapu kvietimus registruotis gauna laukiančiųjų sąraše esantys dalyviai. Registracija į laukiančiųjų sąrašą yra atvira visiems norintiems https://vilnius.dinerenblanc.com/register

„Didžioji dalis žmonių tokiu metu grįžta į Vilnių, daugelis pasiilgę miesto šurmulio, nori pasipuošti ir pasimėgauti ypatinga sostinės  bei išskirtine renginio atmosfera“, – sako „Vakarienės baltai“ iniciatorė ir organizatorė Dovilė Butkienė.„Vakarienės baltai“ svarbą miestui pastebėjo Prancūzų instituto direktorius Jean-Marie Sani. Jo manymu, prancūziškos dvasios ir „savoirvivre“ jausmo kupina „Vakarienė baltai“ – puiki proga sutikti ir pažinti naujus žmones, bendrauti ir dalintis patirtimis, mėgautis gastronomijos paslaptimis.

„Vakarienė baltai“ papildo daugiakultūrio, išskirtinį paveldą turinčio Vilniaus miesto dvasią. Vasarą sostinėje vyksta labai svarbių švenčių ir kaip puiku, kad šiltasis sezonas bus uždarytas šia atvira, bendrauti kviečiančia švente“, – teigia J. M. Sani.

Bendravimas ir pakili nuotaika – vieni iš didžiausių „Vakarienės baltai“ malonumų, kuriais kasmet džiaugiasi dalyviai. Ne mažesnį pasimėgavimą kelia ir vakarienės metu skanaujamas maistas. Jį dalyviai gali pasigaminti ir atsinešti patys arba pasilepinti restorano „Brasserie de Verres en Vers“ vyriausiojo šefo Gedimino Andriuškevičiaus kūriniais. Šventinį „Vakarienės baltai“ meniu šefas ruošia jau ketvirtąjį kartą. Kasmet dalyvius jis nustebina nepamirštamais, gardžiais ir subtiliais skoniais. Šiemet G. Andriuškevičius taip pat rengia malonių siurprizų.

„Be trijų maisto derinių, kurių vienas yra vegetariškas, šiemet pasiūlysime rinktis ir desertinį paketą. Jame bus galima paskanauti 8-9 skirtingų skanėstų tarp jų ir migdolinės braškių tartos ar pasiflorų panakotos. Galbūt kažkas atsineš į vakarienę savo maistą, tačiau norės paragauti mūsų sukurtų desertų“, – kalba šefas.

 

„Vakarienės baltai“ dalyviai galės paskanauti įvairiausių skonių šefo paruoštų patiekalų. Pavyzdžiui, rūkyto ungurio, antienos užkandėlių ar dalyvių pamėgtų ančių kepenėlių „Foie gras“. Užsisakiusieji vegetarišką meniu skanaus gaivaus vasariško patiekalo – šalto avokadų ir špinatų kokteilio. Tai tik keletas iš šefo G. Andriuškevičiaus „Vakarienei baltai“ ruošiamų gastronominių gėrybių.

Prie įvairiausių skonių patiekalų tinka nuo šventės neatsiejamas gėrimas – šampanas. Anot sertifikuotos šampano žinovės Jolantos Smičienės, gavojant apie „Vakarienę baltai“ ne vienam dalyviui turbūt kyla idėja šventėje skanauti baltą šampaną. Tačiau nereikėtų pamiršti ir kitų šio gėrimo rūšių, pavyzdžiui, rausvojo šampano.

„Viena elegantiškiausių šampano rūšių – rausvasis šampanas. Galbūt būtų galima šiek tiek nusižengti ir į „Vakarienę baltai“ atsinešti rožinį šampaną. Jis pasižymi miško ir daržo uogų,  raudonųjų vaisių, gėlių aromatais. Šis šampanas puikiai derinamas su užkandžiais“, – sako J. Smičienė.

Vienas svarbiausių „Vakarienės baltai“ akcentų – balta apranga. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad stilingas visiškai baltas derinys yra neįmanoma misija. Tačiau, kaip teigia PC „Europa“ vadovė Rasa Vileikytė, mados žurnalų puslapiai ir šio sezono dizainerių kolekcijos rodo priešingai: balta spalva išskiria iš minios, suteikia elegancijos ir gaivumo jausmą, ypač vasarą.

„Dauguma moterų pikniko metu vilkės baltas sukneles – išsiskirkite baltu kombinezonu ar baltu kelnių ir švarko deriniu iš „Marc Cain“ ar kitų išskirtinių parduotuvių esančių PC „Europa“ . Derindami skirtingas audinių faktūras nepamirškite ir aksesuarų – jie įvaizdžiui suteiks žaismingumo. Dizaineris Michael Kors savo klientams gali pasiūlyti platų baltų rankinių asortimentą. Reikia nepamiršti, kad balta spalva turi labai daug atspalvių – žaiskite su jais ir sužibėkite. Į plaukus įsisekite šį sezoną itin madingas gyvas gėles ar subtilią baltą plunksną“, – pataria R. Vileikytė.Ruošiantis „Vakarienei baltai“ ji taip ragina nepamiršti stalo aksesuarų: baltų kvepiančių žvakių, servetėlių, žvakidžių, elegantiškų stalo įrankių, kuriuos lengvai išsirinksite „Simple homes“, „Imdeco“ ar „C&D style” parduotuvėse.

Daugeliui žmonių „Vakarienė baltai“ – ypatingai malonus vasariškas renginys, kurio jie laukia kasmet. Šventės organizatorės Valdos Lukošiūtės teigimu, yra ištikimų dalyvių, vakarieniavusių visose trijose Vilniuje iki šiol vykusiose „Vakarienėse baltai“ ir su nekantrumu laukiančių ketvirtosios.„Didžiausią įspūdį šventėje palieka teigiamos žmonių emocijos. Nedažnai renginiuose galima pajausti visų dalyvių pakilią nuotaiką. Kasmet šventėje jautiesi lyg dalyvautum pirmą kartą, tai – nenupasakojamas jausmas“, – pastebi V. Lukošiūtė. Organizatorė priminė keletą svarbiausių „Vakarienės baltai“ taisyklių: dalyviams reikia turėti nuosavą dvivietį staliuką, dvi kėdes, baltą staltiesę ir indus. Patys dalyviai turi būti apsirengę baltai, įskaitant batus ir aksesuarus. „Vakarienės baltai“ vieta neatskleidžiama iki paskutinės renginio minutės.

Nauji „Vakarienės baltai“ dalyviai turėtų suskubti registruotis į laukiančiųjų svečių sąrašą, kurį galima rasti adresu https://vilnius.dinerenblanc.com/register.

Le Diner en Blanc atkeliavo iš Paryžiaus… Pirmą kartą vakarienę kartu su bičiulių būriu  François Pasquier surengė 1988-aisiais Paryžiuje, o šiuo metu  Dîner en Blanc kiekvienais metais dalyvauja jau apie 15 000 žmonių. Vakarienė jau vyko prestižinėse Prancūzijos sostinės vietose: ant Menų tilto (Ponts des Arts), prie Eifelio bokšto, prie Luvro piramidės, prestižinėse  Trokadero ir Vandomo aikštėse, Versalio rūmuose, Dievo Motinos katedros (Notre-Dame) aikštėje, aplink Triumfo arką, Eliziejaus laukuose, o praėjusiais metais ir Santarvės aikštėje (Place de la Concorde).