Prisijunk

#renginiai

„Kinas po žvaigždėmis“ sugrįžta į Valdovų rūmus

Visus su geru kinu panaktinėti mėgstančius vasarotojus jau birželio 1 d. suburs aštuntąjį sezoną pradedantis „Kinas po žvaigždėmis“. Šiltų vasaros vakarų be kino nebegalintys įsivaizduoti vilniečiai ir miesto svečiai kaip ir pernai laukiami didžiausia kino sale po atviru dangumi tapsiančiame Valdovų rūmų kieme.

„Kinas po žvaigždėmis“ kasmet stengiasi pateikti vasarišką  filmų repertuarą. Šiemet atidarymo filmu pasirinktas Whito Stillmano „Meilė ir draugystė“ (Love & Friendship, 2016) – komiška Jane Austen romano „Ledi Sjuzana“, išleisto jau po autorės mirties, ekranizacija.

„Meilė ir draugystė“ – šmaikšti aukštuomenės papročių komedija, nukelianti į aštuoniolikto amžiaus pabaigos Londoną. Ledi Sjuzana Vernon (akt. Kate Beckinsale) – jauna našlė, nestokojanti gerbėjų, tačiau neturinti nei savo namų, nei pajamų. Norėdama pabėgti nuo apkalbų, kilusių dėl jos romano su vedusiu vyru, žavinga moteris nutaria paviešėti pas velionio vyro giminaičius, nuobodžiame užmiesčio dvare.

Net ir ištrėmusi save į provinciją ledi Sjuzana dienas leidžia flirtuodama, regzdama romanus bei intrigas ir reguliariai besikonsultuodama su vienintele lygiaverte pašnekove – tokia pat pragmatiška, aštraus proto drauge Alicia Johnson (akt. Chloë Sevigny). Sjuzana siekia pasirūpinti ne tik savo, bet ir paauglės dukters likimu – ji Frederiką (akt. Morfydd Clark) norėtų ištekinti už kvailo, tačiau itin turtingo jaunuolio.

Filmas paperka stipriais moterų personažais, niuansuota aktorių vaidyba, šmaikščiais dialogais ir, žinoma, prašmatnia kruopščiai atkurto laikmečio estetika. Kino kritikai sutartinai liaupsina Whito Stillmano darbą ir vieningai konstatuoja, jog šio kūrėjo režisūros stilius ir J.Austen proza yra tiesiog skirti vienas kitam. „Meilė ir draugystė“ primena, kad Austin buvo ne tik puiki ekranui draugiškų siužetų architektė, bet kartu ir labai šmaikšti rašytoja,“ – pastebi „The New York Times“ kino apžvalgininkas A. O. Scottas.

„Meilė ir draugystė“ puikiai perteikia Jane Austen prozos, kurioje pinasi ironija, burleska ir realizmas, parodija ir socialinė kritika, niuansus. Tai vienas iš tų retų atvejų, kai klasikinio kūrinio ekranizacija ne tik kad nesupaprastina daugiasluoksnio darbo, bet jį pratęsia, papildo ir padaro aktualiu šiuolaikiniame kontekste.

Komedija „Meilė ir draugystė“ atidarys „Kino po žvaigždėmis“ 8-ąjį sezoną birželio 1 d. Valdovų rūmų kieme. Daugiau informacijos www.kinopasaka.lt

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis