Prisijunk

#renginiai

5 modernių spektaklių rekomendacijos pagal aktorių ir režisierių Aleksandr Špilevoj

Teatras graikų kalboje reiškia veikti / veiksmas. Be veiksmo aikštelėje – nieko neįvyks.  Įsivaizduok nieko neveikiantį aktorių scenoje. Ne penkias minutes, o gerą valandą. Žinoti kas dedasi jo kūrybiniame minčių chaose be jokios ekspresijos neįmanoma, tad tik (ne)veiksmas esamuoju laiku, priešais auditoriją sukuria realybės iliuziją ir pažadina emociją.  

Su Aleksandru susipažinome Meno Alchemijos kurso metu. Aleksandras yra šios teatro labaratorijos įkvepėjas, režisierius bei vadovas, lietuvos rusų dramos teatro aktorius.
Jo režisuotas debiutinis roko spektaklis pagal paties sukurtą pjesę, Neišmoktos Pamokos yra dvylikos muzikinių-tekstinių kompozicijų sąjunga, kurios istorija įkvepia išbandyti ir mokytis naujų dalykų, kurių kažkodėl nesimokėme mokykloje.  Ši pjese buvo įtraukta į geriausių sąrašą viename didžiausių Maskvos šiuolakinės dramaturgijos konkursų Liubimovka, o spektaklis buvo nuominuotas šių metų Auksiniam Scenos Kryžiui.

Tad vieniems Aleksandras žinomas kaip aktorius, režisierius ar pedagogas, kiti akcentuoja jo rašymą ir darbą su Parulskiu ir Grušinskiu, o Panevežyje jį pristato kaip kriminalinių naujienų personažą. Velniai žino kodėl.

Pasitikime Aleksandro skoniu, tad žemiau jis rekomenduoja 5 spektaklius, kuriuos dar ir pati turiu pamatyti.

 

1. Dalykai – režisierius: Paulius Markevičius

Tai spektaklis, kuriame susijungia nesujungiami dalykai. Spektaklis gimė po to, kai surinktiems teatro menininkams Meno ir mokslo laboratorijoje buvo vedamos rimtos fizikos paskaitos, po kurių pradėjo vystytis unikalus scenarijus ir veiksmas aišktelėje. Tai sukėlė aibę klausimų apie mus ir mus supančią aplinką. Labai meniška. Ir labai moksliška.

2. Kaligula – režisierius: Vidas Bareikis

Nors šis Vido Bareikio spektaklis jau nėra naujas, bet vis dar rekomenduoju jį savo draugams. Šį spektaklį verta pamatyti vien jau dėl nuostabios Alberto Camus pjesės, kurią puikiai žiūrovams atskleidžia jaunų, bet labai talentingų, veržlių ir stiprių aktorių kolektyvas. Patiks ir tiems, kas mėgsta būti pasyviu spektaklio stebėtoju, ir tiems, kas mėgsta eiti į kontaktą ar net bendradarbiavmią su aktoriais.

3. Šokio spektaklis B ir B dialogas – choreografės ir atlikėjos:  Greta Grinevičiūtė ir Agnietė Lisičkinaitė

Labai žavingas ir žaismingas, bet tuo pačiu ir mūsų dienoms aktualus šokio spektaklis. Čia dvi jaunos aktorės-šokėjos kalba žiūrovams ir žodžiu, ir šokiu. Spektaklio kūrėjos nuolat sumąsto įvairių netikėtų susitikimų su žiūrovais ne tik teatre, bet ir kavinukėse. Jas kartais galima pamatyti darant beprotiškus dalykus ir Vilniaus centre. Įdomu stebėti jų gyvenimą, kuris nesibaigia teatro aikštelėje, bet vis atranda tave Facebooke, gatvėje, kavinėse.

4. Septyni fariziejaus Sauliaus penktadieniai – režisierius: Jonas Vaitkus

Tai iššūkis kiekvienam žiūrovui. Jonas Vaitkus paėmė itin rimtą Dievo paieškos ir savęs pažinimo temą, kurią vysto beveik penkias valandas, liepdamas savo aktoriams nevaidinti, bet sekti savo personažų istorijas. Šis mistika dvelkiantis spektaklis arba pasiglemžia pasiruošusį žiūrovą ir panardina jį giliai ir ilgam, arba vargina, kankina jį, kol neiškentęs arba paskęsta ir išeina iš spektaklio, arba pasiduoda nešamas galingos teatro srovės. Spektaklyje skamba daug nuostabios muzikos. Dar didesnį žiūrovų dėmesį patraukia tikra 3D projekcija, kas teatre nėra labai įprasta, ir kas mistiškus tekstus paverčia dar gilesniais ir galingesniais.
P.S. Spektaklis rusų kalba su lietuvių titrais.

5. Neišmoktos pamokos – režisierius: Aleksandr Špilevoj

 

Na ir žinoma, negaliu nerekomenduoti savo sukurto spektaklio, kuriuo labai tikiu ir kurį myliu kaip savo kūdikį. Spektakliui parašiau savo debiutinę pjesę, kurią režisavau turėdamas savo komandoje pačius talentingiausius jaunus Lietuvos menininkus. Po ilgo dabro priceso išėjo itin šiuolaikiškas, paprastas, bet nepaviršutiniškas spektaklis-koncertas, pasakojantis apie visus mus, kas yra mokęsis mokykloje, kas po jos susimastė apie tai, kad ne viskas, ką mes išmokome, yra tai, kas mums yra iš tikrųjų reikalinga šiame gyvenime bendraujant su žmonėmis, savimi, Dievu. Tai spektaklis, bet tuo pačiu tai ir koncertas, kuriame nuo pirmos iki paskutinės sekundės gyvai groja roko grupė Colours Of Bubbles, užpildanti ir pasakanti muzikos kalba tai, kam žodžių nepakanka keturiems scenoje pasirodantiems  stipriems aktoriams.
P.S. Kol kas į visus Neišmoktų pamokų spektaklio-koncerto rodymus bilietai buvo išperkami itin greitai, tad norėdami būti tikri, kad pateksit į spektaklį, pasirūpinkite bilietais iš anksto.

Didelis ačiū Aleksandrui! Dabar jau einame kultūrintis.

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis