Prisijunk

#kūryba

Spektakliai, į kuriuos verta nueiti šią savaitę 03.15/21

Ši savaitė žeria daug ir įvairių kultūrinių renginių ir kviečia pramogauti bei šviestis. Tačiau ši savaitė gausi ir spektakliais, kviečia į šiuolaikinį baletą, vilioja pasijuokti ir gundo pažvelgti giliau, gal net elektra nukrėsti nusistovėjusį mūsų vidinį pasaulį.

Atrinkome 10 spektaklių ir performansų, vyksiančių trijuose Lietuvos kultūros židiniuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Ką renkatės šią savaitę?

Complexions

Kada? Kovo 15 d.
Kur? Compensa koncertų salė, Vilnius

 

Aukščiausios klasės šiuolaikinio baleto trupė „Complexions“, kurią 1994 m.įkūrė du šokio genijai Dwightas Rhodenas ir Desmondas Richardsonas, pristatys trijų veiksmų šou. Pirmasis aktas skirtas klasikai: lengvai atpažįstami kompozitorių Johano Sebastiano Bacho ir Frederiko Šopeno kūriniai, kurie šiuolaikinės choreografijos dėka nuskambės visiškai naujai. Antrame akte scenoje pasirodys patys trupės įkūrėjai – maestro D.Rodenas ir D.Richardsonas. Trečioje šou dalyje žiūrovų lauks didelis siurprizas: dinamiškas šokio spektaklis skambant kultinės grupės „Metallica“ muzikai.

Šiuolaikinis baletas „Complexions“ – tai, ko tikrai dar nematėte. Jokių standartų ir įprastų rėmų. Neįtikėtini, pagal „U2“ ar net hip hop muziką sukurti spektakliai, kuriuose kartu šoka profesionalūs baleto šokėjai bei tiesiog gatvėje rasti „judesio dievai”. Bendri darbai su garsiausiu pasaulyje cirku „Cirque du Soleil“, pasirodymai su Michaelu Jacksonu, Prince‘u, Lenny Kravitzu ir Madonna, taip pat išskirtiniai pasirodymai Patrick Swayze filme „Paskutinis šokis” ir Oskaru apdovanotoje juostoje „Čikaga”.

Pasaulį pavergusi „Complexions” kompanija ištrynė ribas tarp šokio žanrų. Ilgiau nei 20 metų kartu dirbantys talentingi kūrėjai iš Niujorko sujungė tai, kas neįmanoma: klasikinį baletą su gatvės šokiais. „Manome, kad šokis yra šokis, nuo hip hopo šokėjo gatvėje iki balerinos studijoje – mes mylim jį visokį”, – šie D.Rhodeno žodžiai geriausiai atspindi visą „Complexions” idėją.

Neseniai dvidešimtąjį gimtadienį atšventusi trupė per savo gyvavimo metus nukeliavo ne vieną milijoną kilometrų ir savo spektakliuose sulaukė per 20 mln. žiūrovų. Analogų pasaulyje neturintis baletas yra populiarus JAV, Pietų Amerikoje, Australijoje ir Europos šalyse

 

 

 

Šokio spektaklis Rekonstruoti | Reconstruct

Kada? Kovo 15 d.
Kur? Menų spaustuvė/ Arts Printing House, Vilnius

Vienu iš spektaklio įkvėpimo šaltinių tapo žymus amerikiečių komikas George‘as Carlinas ir jo kalba „Saving the planet“, kurios ištrauka skamba ir spektaklyje. Anot komiko, išnykimas gresia ne Žemei, bet žmonijai – juk mūsų planeta puikiausiai gyvuoja keturis bilijonus metų, tad nebus taip paprasta ją sunaikinti. Tuo tarpu žmonės sėkmingai juda savidestrukcijos link. Įkvėptas tokių žodžių, spektaklis „REKONSTRUOTI“ analizuoja, kaip žmonės pakreipia savo gyvenimą destrukcijos link, ir ką galima padaryti, kad būtų rekonstruota buvusi tvarka.

Tai šiuolaikinio šokio spektaklis apie buvusią tvarką pasaulyje, kuri palaipsniui išsiderina, blaško, atitraukiant dėmesį nuo pačio individo ir koncentruojantis į šių dienų mechanišką gyvenimo būdą. Esant nesusikoncentravusiems, esam lengviau pasiekiami šių dienų disbalanso. Esame įtraukiami į vis daugiau sąmoningai organizuojamas veiklas, norime viską apimti ir visur palikti dalį savęs. Galbūt užuot turint viską iškonstruota, turėtumėm galvoti apie visko sudėliojimą į vietas.

idėjos autorė ir choreografė Miglė Praniauskaitė | šoka Miglė Praniauskaitė, Karolina Indrė Žvinytė, Vincenta Gurauskaitė | šviesų dailininkas Povilas Laurinaitis

sukurta menų spaustuvėje | Atvira erdvė’15

 

 

 

Stand up comedy “Prie Mikrafo”

Kada? Kovo 16 d.
Kur? Paviljonas, Vilnius

Rimtas kvietimas į linksmą vakarą!
Pasižymėk kalendoriuje, jog numatytą dieną atvyksi į numatytą vietą, o ten… Į Paviljono sceną žengs PRIE MIKRAFO dalyviai, kurie pažada Jus stebinti savo pasirodymais.
Vakaro atmosferos temperatūrą palaikys: Aleksandras Kleinas.
Renginys: NEMOKAMAS, tad 0 priežasčių nedalyvauti.

 

 

Skrydis virš gegutės lizdo

Kada? Kovo 17 d.
Kur? Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius

Dale Wasserman’o SKRYDIS VIRŠ GEGUTĖS LIZDO. Režisierius Valerij Griško, scenografas ir kostiumų dailininkas – Artūras Šimonis, kompozitorius – Valentin Diomin, videodizainerė – Rūta Vaitkevičiūtė.

Vaidina Andrius Bialobžeskis, Jurgis Damaševičius, Gediminas Storpirštis, Simonas Storpirštis, Aldona Bendoriūtė, Aušra Pukelytė, Saulius Sipaitis, Vytautas Taukinaitis, Nerijus Gadliauskas, Ignas Ciplijauskas, Giedrius Arbačiauskas, Lukas Petrauskas, Kostas Smoriginas, Dovilė Šilkaitytė, Arūnas Storpirštis, Jonė Dambrauskaitė, Dalia Morozoavitė, Giedrė Giedraitytė, Kristina Ovčinikaitė, Rasa Marazaitė.

Istorija pasakoja apie 7-ojo dešimtmečio psichiatrinę amerikiečių ligoninę, į kurią patenka užkietėjęs lošėjas ir mušeika Makmerfis. Vyriškis, norėdamas išvengti kalėjimo darbų, pasirenka lengvesnį kelią ir apsimeta nepakaltinamu kvailiu. Deja, ligoninės tvarka pasirodo esanti griežtesnė negu kalėjime, o pacientai – protingesni už pasaulio išmintinguosius, tik užguiti žiauriosios seselės Retčed. Makmerfis pradeda maištauti prieš sistemą ir ginti bejėgius ligonius.

 

 

 

Žalgirės

Kada? Kovo 17, 18, 19 d.
Kur? Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kaunas

Gabrielės Labanauskaitės dviejų dalių komedija “Žalgirės”. Režisierius Vidas Bareikis, scenografas Ugis Berzins, kompozitorė Jurga Šeduikytė, kostiumų dailininkė Aistė Radzevičiūtė, video menininkas Vytenis Kriščiūnas

Vaidina: Daiva Rudokaitė, Elzė Gudavičiūtė, Eglė Grigaliūnaitė, Martyna Gedvilaitė, Inga Mikutavičiūtė, Neringa Nekrašiūtė, Giedrė Žaliauskaitė, Goda Petkutė, Aistė Zabotkaitė, Gintautas Bejeris, Saulius Čiučelis

Režisierius Vidas Bareikis po W. Shakespeare‘o „Hamleto“ triumfo nusiteikęs dar vienam scenos hitui Nacionaliniame Kauno dramos teatre – kovo mėnesio viduryje numatoma spektaklio „Žalgirės“ premjera. „Žalgirės“ –  tai komedija apie moterų mėgėjų krepšinio komandą, kurios skirtingas nares vienija bendras tikslas – sudalyvauti mėgėjų Olimpinėse krepšinio varžybose Aliaskoje.

Režisierius, kuriam krepšinis yra labai artimas nuo mokyklos laikų, sako, kad planuodamas spektaklį Kauno scenai, neatsitiktinai pasirinko šią Gabrielės Labanauskaitės Dienos pjesę: „Kas gali būti tobuliau, negu krepšinio mieste Kaune statyti spektaklį pavadinimu „Žalgirės“ apie moterų krepšinį? Be to, norėjau, kad žmonės pamatytų gerą, energingą lengvą komediją, ir kartu išsineštų socialinę žinutę apie lyčių nelygybę, homofobijos klausimus. Vienok, šioje pjesėje ima viršų elementariausi žmogiški santykiai: visos merginos, komandos narės,
trokšta meilės, – nesvarbu, ar iš kitos merginos, ar iš vyro, trenerio ar trenerės. Čia sutampa ir turinys, ir forma, per kurią tai yra pasakojama – šiuo atveju tai lengva komedijinė forma.“

Šis spektaklis bus įdomiu iššūkiu ir jame vaidinančioms aktorėms: kol dar gludinami tekstai ir ryškūs charakteriai, aktorės jaukinasi mintį, jog kuriam laikui teks pamiršti manikiūrą – jų laukia  treniruotės krepšinio aikštelėje, jau  suplanuotos ir išvykos į  Lietuvos moterų krepšinio lygos varžybas.

 

 

 

Vaikystė

Kada? Kovo 18 d.
Kur? Klaipėdos kultūros fabrikas, Klaipėda

Teatro festivalis JAUNO TEATRO DIENOS #5. Psichodelinė drama „VAIKYSTĖ“. Režisierius – Karolis Vilkas, kostiumų dailininkė – Ieva Šimukonytė, scenografas – Romanas Duda

Vaidina Gediminas Rimeika, Laurynas Jurgelis, Oskar Vygonovski, Gailė Butvilaitė | Aurimas Bačinskas, Viktorija Žukauskaitė, Paulina Taujanskaitė, Greta Petrovskytė, Žygimantė Jakštaitė, Lukas Malinauskas, Jonas Braškys, Augustė Pociūtė, Taura Kvietinskaitė, Martynas Ališauskas, Ugnė Šiaučiūnaitė, Kęstutis Cicėnas, Inga Šepetkaitė

Prodiuseriai: Menų spaustuvė, OKT/Vilniaus miesto teatras, Vilniaus teatras „Lėlė“, Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Spektaklis „Vaikystė“ – tai pirmasis jauno teatro menininko Karolio Vilko režisūrinis darbas. 2016 m. baigęs vaidybos bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, K. Vilkas savo režisūriniame debiute derina ir savaip interpretuoja įvairius meninės raiškos būdus: iš mokyklos skolinasi tam tikrą klasikinio realistinio teatro naivumą, iš savo mokytojo Oskaro Koršunovo – potraukį absurdui, groteskui ir XX a. pradžios literatūrinio avangardo tradicijoms, iš kitų estetinių, asmeninių įtakų ir, paprastai tariant, iš gyvenimo – sapnus, košmarus, nekomercinio kino, animacijos, poparto meninį žodyną, įvairiausias ezoterines patirtis, aukštosios ir populiariosios kultūros ženklus.

 

Spektaklis yra Menų spaustuvės programos „Debiutų scena’16“ dalis. Rėmėjas – Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programa

 

 

8 Minutės

Kada? Kovo 18 d.
Kur? Menų spaustuvė/ Arts Printing House, Vilnius

Menų spaustuvė pristato | Debiutų scena’16 | kitokio interaktyvumo spektaklis 8 MINUTĖS

idėjos autorė ir dramaturgė Dovilė Statkevičienė | režisierė Sigita Pikturnaitė | kostiumų dailininkė Marija Zalensaitė
vaidina Eglė Ancevičiūtė | Adelė Teresiūtė-Aukštikalnė | Asta Stankūnaitė | Arnoldas Augustaitis | Jonas Braškys

> Come to become someone else. <

„8 minutės“ – tai spektaklis, kuriame žiūrovai, išlikdami neliečiamais, tampa svarbiausiais veiksmo herojais.

Vos keturiasdešimt žiūrovų vienam seansui priimančioje spektaklio „8 minutės“ erdvėje penki aktoriai pristato viena su kita susijusių istorijų tinklą. „8 minučių“ kūrėjai kviečia stabtelėti ir artimiau susipažinti su veidais, kuriuos matome kasdien, bet nieko apie juos nežinome. Tai – gretimoje laiptinėje gyvenantys ar vietiniame turguje dirbantys paprasti žmonės, išgyvenę simbolines 8 minutes, po kurių jie – nebe tokie, kokie buvo.

Kaip dažnai žmonės nesusimąstę skuba kitiems klijuoti etiketes? Kaip dažnai pritrūksta laiko ir noro į aplinkinius pažvelgti empatiškai? Kada mes patys tampame stereotipiškai teisiančios beveidės masės dalimi? Ir kas iš tiesų daro žmogų žmogumi?

Kūrėjai ieško naujų būdų, kaip žiūrovą paversti aktyvesniu nei įprasta klausytoju, tačiau drauge siekia išvengti tradicinių interaktyvumo triukų. Žiūrovai kviečiami savo kailiu pajusti kitų žmonių likimus: žaidimo „jei aš būčiau tu“ principu auditorijai leidžiama labiau įsiklausyti į istorijas ir giliau jas suprasti.

„Labai norisi, kad publika spektaklio metu ir po jo susimąstytų apie tai, kodėl kaimynas niekada nesišypso ar pardavėja turguje atrodo pikta. Norisi, kad žmonės pastebėtų ir pamėgintų suprasti, kodėl kiti žmonės yra vienokie ar kitokie“, – teigia spektaklio režisierė Sigita Pikturnaitė.

Dramaturgės Dovilės Statkevičienės pjesė „8 minutės“ pirmą kartą buvo pristatyta festivalyje „Dramokratija“ 2016 metų pavasarį, kur žiūrovų buvo įvertinta kaip itin paveiki, nepaliekanti abejingų ir neleidžianti nei minutei atsikvėpti. Po pjesės pristatymo kūrėjai buvo pakviesti toliau tęsti darbą Menų spaustuvės programoje „Debiutų scena’16“.

> This is your story. Literary. <

* Spektaklis yra Menų spaustuvės programos Debiutų scena’16 dalis. Rėmėjas – Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programa

 

 

Bėgikas

Kada? Kovo 18 d.
Kur? Valstybinis jaunimo teatras, Vilnius

A post shared by VJT (@jaunimo_teatras) on

Mattias Andersson’o BĖGIKAS. Režisierė Olga Lapina.

Ar nesijaučiame, kad esame verčiami būti nugalėtojais? Ar sėkmės visuomenės nuostatos neįspraudžia jauno žmogaus į lyderio arba lūzerio rėmus? O ką reiškia būti sėkmingu žmogumi? Šiuos klausimus kelia spektaklio „Bėgikas“ kūrėjai. Šiuolaikinio švedų dramaturgo Mattiaso Anderssono (g. 1969) to paties pavadinimo pjesę realizuoti teatro scenoje ėmėsi jauna režisierė Olga Lapina.
Istorijos centre – penki mokykloje besimokantys paaugliai.
Veiksmas vyksta sporto salės persirengimo kambaryje, kur vieni vaikai ruošiasi sporto varžybomis, kiti gi daugiau dėmesio skiria mokinių erzinimui ir patyčioms. Geriausias mokyklos bėgikas palūžta, kai yra priverčiamas praleisti svarbiausią metų bėgimą.
Vaidina: Ignas Ciplijauskas, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Dalia Morozovaitė, Aušra Pukelytė, Dovilė Šilkaitytė.

 

 

Kaligula

Kada? Kovo 16  d.
Kur? Vilniaus Teatro, Muzikos Ir Kino Muziejus, Vilnius
Kada? Kovo 18 d.
Kur? KTU Kultūros ir renginių centras, Kaunas

A post shared by SCENOS MENAI (@scenos_menai) on

“Kaligula” Kinijos teatro kritikų vadinamas geriausiu 2016 metų Wuzhen’o festivalio spektakliu!

Spektaklis – kolektyvinis išgyvenimas!

Režisierius Vidas Bareikis
Kostiumų dailininkė Liuka Songailaitė
Vaidina: Ainis Storpirštis, Vilma Raubaitė, Valentinas Novopolskis, Rokas Petrauskas, Šarūnas Zenkevičius, Kęstutis Cicėnas, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius, Mantas Zemleckas.

Už vaidmenį šiame spektaklyje aktorė Vilma Raubaitė apdovanota auksiniu scenos kryžiumi.

„Saugumo stoka – štai kas verčia mąstyti“ – tai, pasak spektaklio kūrėjų, kertinė pjesės frazė, kuri tampa teatro judėjimo „No Theatre“ kuriamo spektaklio pagal Albert Camus pjesę „Kaligula“ ašimi.
„Kas pasakys, kad Camus frazės neaktualios ir šiandien, o tie balvonai, kurie eina piketuoti patys nesuprasdami prieš ką, nepasirodo kažkur tarp mūsų?“ – klausia kūrėjai.

„Didžiausias paradoksas yra tas, kad nesupilkėti verčia tik tokie Kaligulos, kurie iškelia diktatūrą, pradeda represijas. Tik kritinėse situacijose žmogus pradeda mąstyti.

Išsikėliau sau tikslą apvalyti spektaklį nuo nereikalingų šiukšlių. Pats Albert Camus yra pasakęs, kad teatras – tai tik lentos ir aktoriaus mėsa.“ – Vidas Bareikis

„„No Theatre” nėra ne-teatras. Tai, kas kuriama, vis tiek yra teatriniai dariniai. Intensyviai, drąsiai, net chuliganiškai ieškant savo kalbos. Reaguojant ir pašiepiant teatrinį vyksmą Lietuvos scenoje. Nebijant likti nesuprastais.“ – Viktorija Ivanova

 

 

Rūke

Kada? Kovo 19 d.
Kur? House of Puglu, Vilnius

Tai istorija, persmelkta buitimi ir visa joje gimstančia filosofija, tai istorija apie tai, kas mums visiems rūpi, skauda ir suteikia prasmę.
Spektaklis sukurtas pagal S. Kozlovo pasakas.

„Tokie, kokie mes esame dabar yra neatsiejama nuo to, kokie mes buvome vaikystėje.“

Ežiukas, Meškiukas ir Zuikis – trys suaugę žmonės su savo tradicijom, džiaugsmais, nuoskaudom ir tikėjimu. „Rūke“ – tai šių personažų vieno vakaro istorija. Tai istorija, persmelkta buitimi ir visa joje gimstančia filosofija, tai istorija apie tai, kas mums visiems rūpi, skauda ir suteikia prasmę.

Kūrybinė grupė
Režisierė/Dailininkė: Juliana Laikova
Vaidina:
Artūras Dubaka
Aura Garmutė
Paulina Simutytė
Balys Ivanauskas

 

Naujienlaiškis

Prisijunk
Naujienlaiškis